Για τις επιθέσεις πολιτικών κατά της Δικαιοσύνης

Του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόπουλου

 Μερικές παρατηρήσεις για τις επιθέσεις κατά της ∆ικαιοσύνης στις υποθέσεις των παρακολουθήσεων και της τραγωδίας των Τεμπών.

1. Οι κ. Ανδρουλάκης και Φάμελλος επιτέθηκαν, ο καθένας χωριστά, κατά της ∆ικαιοσύνης με το ίδιο «δεν εμπιστεύομαι τη ∆ικαιοσύνη».

Mε αυτό τo φοβερό «δεν εμπιστεύομαι τη Δικαιοσύνη», πρωτοφανές στην πολιτική ζωή της χώρας, oι δύο πολιτικοί, πρόεδροι των κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούν ευθέως το σύνολο των δικαστών και εισαγγελέων.

2. Από τους δύο, ο μεν κ. Φάμελλος συνεχίζει την παράδοση των προκατόχων του, των κ. Τσίπρα και Κασσελάκη. 

Ο κ. Ανδρουλάκης όμως, με το δικό του «δεν εμπιστεύομαι τη ∆ικαιοσύνη», απαρνιέται την παράδοση των πριν από αυτόν προέδρων του ΠΑΣΟΚ, που με τη στάση τους έδειχναν σεβασμό απέναντι στη ∆ικαιοσύνη, με πρώτο τον Ανδρέα Παπανδρέου.

Κορυφαίο παράδειγμα του σεβασμού του Ανδρέα προς τη Δικαιοσύνη η στάση του στην υπόθεση Κοσκωτά το 1988-89* όταν κατηγορήθηκε για τρία κακουργήματα.

Σεβασμό προς τη Δικαιοσύνη έδειξε τότε και ο πολιτικός του αντίπαλος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά την αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου και από τις τρεις κατηγορίες** δήλωσε: «Κανένα σχόλιο δεν κάνει η κυβέρνηση για τη δίκη. Η Δικαιοσύνη απεφάνθη, το θέμα έληξε».

3. Τον σεβασμό του προς τη ∆ικαιοσύνη έδειχνε και ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. 

Ηχηρό παράδειγμα η υπόθεση της καθυστέρησης της θέσης σε λειτουργία της 3ης Γραμμής Μεταφοράς 400 KV Βορρά–Νότου της ∆ΕΗ, λόγω αντιδράσεων της κοινότητας Κρυονερίου*. 

  Το ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση για τους περιβαλλοντικούς όρους, επειδή στη σύνταξή της δεν είχε συμμετάσχει «επιστήμων υγείας» και η απόφαση δεν είχε λάβει την έγκριση του υπουργού Υγείας.

  Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ απάντησε εγγράφως στον τότε υπουργό Δικαιοσύνης Ευ. Γιαννόπουλο, που είχε ζητήσει «εξηγήσεις» για το θέμα, επισημαίνοντας ανάμεσα σε άλλα τα εξής:

«Δεν επιτρέπεται το δικαστήριο να γνωστοποιήσει οποιοδήποτε στοιχείο ή να ελεγχθεί για τον χειρισμό υπόθεσης που εκκρεμούσε σ’ αυτό. Ο χειρισμός μιας εκκρεμούς υπόθεσης είναι θέμα που ανάγεται αποκλειστικώς στις αρμοδιότητες του δικαστηρίου».

 Ούτε ο τότε πρωθυπουργός Σημίτης ούτε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Γιαννόπουλος αντέδρασαν σ’ αυτή την αιχμηρή παρατήρηση του προέδρου του Ε΄ τμήματος του ΣτΕ.

4. Το «αρχικό αμάρτημα» ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που καθόρισε τι θα επακολουθούσε, είναι ότι, «άμα τη εμφανίσει» κάθε μίας από τις ως άνω υποθέσεις, και πριν καν αρχίσει η διερεύνησή τους από τη Δικαιοσύνη, αποφάσισαν ποιος είναι ο ένοχος και ποια τα αδικήματα που διέπραξε.

5. Αφού οι δύο πρόεδροι δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τη ∆ικαιοσύνη, δεν υποχρεούνται να πουν ποιους εμπιστεύονται για τη διεξαγωγή της ανάκρισης και την έκδοση απόφασης για τις ως άνω υποθέσεις;

Ο κ. Φάμελλος πάντως έκανε γνωστή την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, υποσχόμενος πως «οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα κρίνονται από τον ελληνικό λαό, γιατί στο όνομα του ελληνικού λαού αποδίδεται και πρέπει να αποδίδεται δικαιοσύνη».

Θα συνεχίσει, υποθέτουμε, με τον προσδιορισμό της διαδικασίας με την οποία θα υλοποιηθεί η υπόσχεση αυτή του κόμματός του (επιλογή κριτών, μέθοδος λήψης αποφάσεων κ.λπ.).

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει να πει κάτι για το ποιους εμπιστεύεται;

6. Η μεγάλη πλειοψηφία των δικαστικών λειτουργών εφαρμόζει το Σύνταγμα (άρθρο 87) που ορίζει: 

 «Οι Δικαστές απολαμβάνουν λειτουργική και προσωπική ανεξαρτησία».  

  – «Kατά την άσκηση των καθηκόντων τους υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους». 

Αυτό το «μόνο» του Συντάγματος εφαρμόζουν οι δικαστικοί λειτουργοί, όταν αγνοούν, τις επιθέσεις, ύβρεις, διαδηλώσεις, κριτική, απόψεις, διαφόρων αλλά και το επικαλούμενο από διαφόρους «κοινό περί δικαίου αίσθημα» (Ποιας τάξης; πώς ορίζεται νομικώς και κοινωνικώς;).   

* Αναλυτικά στο βιβλίο του γράφοντος «ΔΕΗ: Τα μεγάλα ζητήματα», Αθήνα 2008:             

                  – Για την υπόθεση Κοσκωτά, κεφ. 4 σελ. 85-108. 

                  – Για την υπόθεση της 3ης Γραμμής Μεταφοράς 400 KV Βορρά–Νότου της ΔΕΗ κεφ. 15 σελ. 367-392.

 ** Αθώος, με ψήφους 10 προς 3 για την παθητική δωροδοκία, 8 προς 5 για την αποδοχή προϊόντων εγκλήματος από ιδιοτέλεια και7 προς 6 για τις καταθέσεις των ΔΕΚΟ στην Τράπεζα Κρήτης.  

Πρώην Γενικός Διευθυντής Οικονομικού ΔΕΗ