ΔΟΛιες και ΔΟΜιες βόμβες κατά Τσίπρα

Γράφει ο Νίκος Τσαγκρής

Ένα κείμενο με αφορμή την συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ΒΗΜΑ της περασμένης Κυριακής και τον θόρυβο που αυτή προκάλεσε

Πάμε πίσω, στον διόλου μακρινό Μάρτη του 2016. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην κυβέρνηση και ο λαός (η δημοκρατική παράταξη) στην εξουσία, δίχως αυτός (σ. σ: ο ΣΥΡΙΖΑ ως κομματικός οργανισμός) να το… γνωρίζει, αν καταλαβαίνετε τι εννοώ.

Λοιπόν, που λέτε, τις μέρες εκείνες, καθώς το ράβε – ξήλωνε του τρίτου προγράμματος ελληνικής προσαρμογής βρισκόταν εν πλήρη εξελίξει στις Βρυξέλες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ο Γάλλος ομόλογός του έδιναν κοινή συνέντευξη στο ραδιοσταθμό Europe 1 και την τηλεόραση iTELE:

«Εμπιστεύεστε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα;» ήταν το ερώτημα του δημοσιογράφου προς τους υπουργούς    

 Εγώ τον εμπιστεύομαι, δήλωσε ο Μισέλ Σαπέν

 Φυσικά και εγώ, απάντησε ο Β. Σόιμπλε.

«Πώς έτσι; Είναι γιατί φέτος μιλάει λιγότερο ελληνικά και περισσότερο τη γαλλογερμανική γλώσσα και τη γλώσσα των Βρυξελλών;» σάρκασε ο δημοσιογράφος.

«Όχι, δεν είναι έτσι» απάντησε ο Β. Σόιμπλε και πρόσθεσε:   «Δεν είναι εύκολο για τους Έλληνες να υλοποιήσουν όλα αυτά, εργάζονται όμως, μπλα, μπλα, μπλα…».

Για να μην τα πολυλογώ, ο διάλογος αυτός, στη δημοσιογραφική διαδρομή Παρίσι – Αθήνα,  μεταλλάχθηκε σε  υλικό υπονόμευσης του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα  από το ΔΟΛιο ΒΗΜΑ της εποχής: μια ακόμα «έξυπνη βόμβα» υπό τον τίτλο Σόιμπλε – Σαπέν: Εμπιστευόμαστε τον Αλέξη Τσίπρα”…

*******

Είναι θλιβερό, αλλά Βήμα και Νέα, οι πάλαι ποτέ ένδοξες εφημερίδες της “δημοκρατικής παράταξης” (εντάξει, ξεχάστε την καύση του ’65* και το νερό του Καματερού) είχαν μεταβληθεί σε “γιάφκες” παραγωγής “έξυπνων αντικυβερνητικών βομβών”, όπως ομολογούσαν (το αίμα νερό δεν γίνεται) αρκετοί από τους δημοσιογράφους-κατασκευαστές τους: «με εντολή Ψυχάρη, βεβαίως – βεβαίως, για μια… πλέρια αποδόμηση του Τσίπρα», έλεγαν και γελούσαν. Με τα χάλια τους…

Στην ΔΟΛια δημοσιογραφική πραγματικότητα, οι «έξυπνες βόμβες» δεν ήσαν παρά πραγματικές ειδήσεις, δηλώσεις και σχόλια που, κατ’ εκτίμηση του επιτελείου των κατασκευαστών τους, αποκομμένες απ’ το περιβάλλον των συμφραζομένων τους, υπονόμευαν και αποδομούσαν “αντικειμενικά” (!) τον  Αλέξη Τσίπρα, πολύ περισσότερο  από τα συνήθη fake news.

Και πράγματι, ενώ η δήλωση εμπιστοσύνης» των Σόϊμπλε – Σαπέν προς τον Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου ως εξαιρετικά θετική είδηση για τον Έλληνα πρωθυπουργό και την Ελλάδα εν γένει,  αποκομμένη απ’ το περιβάλλον των συμφραζομένων της, και, υπό τον τίτλο “Σόιμπλε και Σαπέν: Εμπιστευόμαστε τον Αλέξη Τσίπρα”, επιχειρούσε να διασύρει, καθώς τον διαβάθμιζε  ως “έμπιστο εταίρο”, και εξ αυτού τον αποχαρακτήριζε ιδεολογικά, (τον αποσπούσε απ’ την Αριστερά) και τον τοποθετούσε στο συστημικό, ας πούμε, τόξο των Ευρωπαίων πολιτικών ηγετών….

*******

Φαντάζομαι ότι δεν θα πέσετε απ’ τα σύννεφα αν σας πω ότι οι «έξυπνες βόμβες» υπονόμευσης και αποδόμησης του Αλέξη Τσίπρα πέρασαν αλώβητες από τον ΔΟΛ του Ψυχάρη στον ΔΟΜ του Μαρινάκη, όπου ευδοκιμούν. Και ότι δεν θα εκπλαγείτε αν σας πω ότι μια εξ αυτών ήταν εκείνη που έσκασε στην κορυφή της πρώτης σελίδας του Βήματος της περασμένης Κυριακής με τον… υπότιτλο («Οδεύουμε προς νέα μνημόνια») πάνω απ’ τον τίτλο που, «δια στόματος Ευκλείδη Τσακαλώτου», έφθεγγε με κεφαλαία γράμματα «ΤΑ ΑΡΧΗΓΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ»!

Όμως όχι, αρκετοί εξεπλάγησαν κι άλλοι τόσοι έπεσαν θύματα της εν λόγω ΔΟΜιας  «έξυπνης βόμβας», αν λάβουμε υπ’ όψιν  τον εκκωφαντικό… χαμούλη πoυ προκάλεσε στα  social media. Στα αριστερόστροφα time line μόνο, υποθέτω, εκεί όπου, ολημερίς κι ολονυχτίς, ο κύκλος των χαμένων μελών και στελεχών του κυβερνόντος κόμματος κονταροχτυπιόταν για τον αρχηγικό η μη χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, εκτόςτου στενού κομματικού κύκλου, κανείς δεν νοιάζεται, υποθέτω, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα αρχηγικό ή όχι.  Αντίθετα, γνωρίζω πως τον μέσο Έλληνα, τον μέσο δημοκρατικό πολίτη του δυστοπικού μας παρόντος, τον βασανίζει ήδη εκείνο το «Οδεύουμε προς νέα μνημόνια» που διεξοδικά ανέλυσε ο Τσακαλώτος στη συνέντευξή του. Αλλά  φευ, αυτή η Ευκλείδειος αλήθεια δεν έγινε παρά… υπότιτλος σε μια ακόμα δημοσιογραφική «έξυπνη βόμβα»

Ένας υπότιτλος καπελωμένος από την αμφίβολης θεωρητικής  και πρακτικής αξίας – όσον αφορά τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ – Ευκλείδειο  ατάκα, «ΤΑ ΑΡΧΗΓΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΖΗΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ». Την οποία, αποσπασμένη από το περιβάλλον των συμφραζομένων της,  χρησιμοποίησαν οι ΔΟΜιοι κατασκευαστές «έξυπνων βομβών»   σαν γόμωση στη βόμβα που… έσκασε στην πρωτοσέλιδη κορυφή του Βήματος της περασμένης Κυριακής: ως συνέχεια της άοκνης επιχείρησης  υπονόμευσης και αποδόμησης του φυσικού ηγέτη της κυβερνώσας Αριστεράς, Αλέξη Τσίπρα.

*Το ’65, στα Ιουλιανά, διαδηλωτές καίνε δημοσίως φύλλα της εφημερίδας Τα Νέα΄