Ελληνοτουρκικά και ήρεμα νερά 

Toυ Μελέτη Ρεντούμη

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Άγκυρα για επίσημη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν είναι από μόνο του ένα σημαντικό γεγονός και για τις δύο χώρες.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη μάλιστα πραγματοποιήθηκε σε μία σχετικά ευνοϊκή συγκυρία για την σχέση των δύο χωρών καθώς έχουν ελαχιστοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό οι παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα να εμπεδώνεται σταδιακά ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης εν όψει και της τουριστικής περιόδου και τα οφέλη από τον τουρισμό και για τις δύο χώρες.

Παρόλα αυτά οι θέσεις των δύο χωρών δεν έχουν μεταβληθεί. Η Ελλάδα δεν συζητά διμερή θέματα πέραν της χάραξης της ΑΟΖ, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να μιλά για γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο για αμφισβητούμενης κυριαρχίας νησιά, ενώ έχει υπογράψει και ένα παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο με χάραξη περιοχών που εμπίπτουν στην ελληνική ΑΟΖ.

Δεν πρέπει βέβαια να παραβλέψουμε την βελτίωση του οικονομικού κλίματος και των εμπορικών σχέσεων με στόχο και των δύο ηγετών να ανέλθει το εμπορικό ισοζύγιο από 5 δις που είναι σήμερα σε 10 δις τα επόμενα έτη με σημαντικά οφέλη και για τις δύο χώρες δεδομένων των αγορών που εκπροσωπούν. 

Το κλίμα βέβαια θα μπορούσε κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη να είναι ακόμη καλύτερο αν η Τουρκία δεν είχε μετατρέψει επίσημα την Μόνη της Χώρας σε τζαμί το οποίο αποτελεί μάλιστα μνημείο της Unesco, κάτι που έθεσε και επίσημα ο πρωθυπουργός στον Τούρκο ομόλογό του χωρίς προφανώς να λάβει κάποια συγκεκριμένη απάντηση ή δικαιολογία επί του θέματος.

Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ βασικό και θεμιτό οι δύο χώρες και πολύ περισσότερο οι δύο ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας να συνομιλούν, να έχουν σε κάθε ενδεχόμενο ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας, καθώς αυτό μπορεί να λειτουργήσει την κατάλληλη στιγμή εκτονωτικά σε μία ενδεχόμενη κρίση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μπορεί τα μεγάλα και τα καυτά θέματα μέχρι στιγμής να αποφεύγονται από την ατζέντα, κυρίως γιατί δεν θέλει η Ελλάδα όπως είναι λογικό να θέσει υπό διαπραγμάτευση θέματα κυριαρχίας, παρόλα αυτά είναι θετικό ότι η Τουρκία βλέπει την χώρα μας ως ένα σημαντικό οικονομικό εταίρο και σύμμαχο, καθώς τόσο οι μεταναστευτικές συμφωνίες τηρούνται χωρίς σοβαρές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου το τελευταίο διάστημα, ενώ αντίστοιχα ο τουρισμός έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, λόγω της λειτουργίας της express visa για τους Τούρκους τουρίστες που επισκέπτονται συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου. Εν κατακλείδι, τόσο η συνάντηση του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, όσο και οι καίριες παρεμβάσεις του για το θέμα του Ισραήλ, της Γάζας αλλά και για την μουσουλμανική μειονότητα στην Θράκη, καθιστούν το συγκεκριμένο ταξίδι πετυχημένο, ανοίγοντας νέους δρόμους συνεργασίας και αμοιβαίας κατανόησης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός