«Εξαφάνισαν» την κριτική της Washington Post στον Κ. Μητσοτάκη

Δύσκολη αποδείχθηκε η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Washington Post, με τον πρωθυπουργό να δέχεται αιχμηρές ερωτήσεις αλλά και έντονη κριτική από τη δημοσιογράφο Lally Weymouth αναφορικά με την πρόσφατη θέσπιση του νέου Ποινικού Κώδικα για την διασπορά ψευδών ειδήσεων, για δημοσιεύματα που μπορεί «να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία».

Εκείνο που προκαλεί πάντως ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός πως η συγκεκριμένη σειρά ερωτήσεων δεν υπάρχει στο ενημερωτικό σημείωμα του Μαξίμου, το οποίο αναδημοσιεύτηκε αυτούσιο από το Αθηναϊκό Πρακτορείο και στη συνέχεια από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, σε αντίθεση με τις αναφορές του πρωθυπουργού στην πανδημία, το προσφυγικό, την οικονομία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Washington Post, η Lally Weymouth ζητά από τον Έλληνα πρωθυπουργό την απόσυρση του επίμαχου νόμου. Διαβάστε αναλυτικά το απόσπασμα, με την έμπειρη δημοσιογράφο να καλεί τον πρωθυπουργό να απαντήσει για την πρόσφατη θέσπιση νομοθεσίας «κατά της ψευδούς είδησης». 

Το επίμαχο τμήμα της συνέντευξης, όπως δημοσιεύτηκε στην Washington Post

«Το ελληνικό κοινοβούλιο μόλις ψήφισε έναν νόμο που καθιστά ποινικό αδίκημα τη δημοσίευση “ψευδών ειδήσεων”, και καθιστά υπεύθυνους τόσο τον ιδιοκτήτη όσο και τον δημοσιογράφο» σημειώνει αρχικά ο δημοσιογράφος, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να του απαντά πως «προσπαθήσαμε να περιορίσουμε ό,τι μπορεί να δημοσιευτεί, έτσι ώστε οι ιστορίες “ψευδών ειδήσεων”, ειδικά εκείνες που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, να μην έχουν υπερβολική έκθεση».

«Νομίζω ότι αυτό θα ήταν ένα μεγάλο λάθος. Τι χρειάζεστε με την επίθεση στα μέσα ενημέρωσης;» τον ρωτά αμέσως μετά η δημοσιογράφος, με τον πρωθυπουργό να αρκείται να ανταπαντήσει πως «αυτό που κάνουμε είναι πολύ μετρημένο και πολύ έγκυρο».

Η αμερικανίδα δημοσιογράφος πάντως δείχνει διάθεση να επιμείνει στο ζήτημα, καθώς ρωτάει «Γιατί απλώς δεν αποφασίζετε να μην το κάνετε;», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντάει: «Είστε μία έμπειρη δημοσιογράφος. Θα λάβω σοβαρά υπόψιν την παρατήρησή σας».

«Και εσείς είστε ένας πολύ επιτυχημένος πρωθυπουργός» αναφέρει από τη μεριά της η Weymouth συνεχίζοντας όμως τις ερωτήσεις επί του ζητήματος. «Γιατί το κάνετε αυτό; Εσείς, από όλους τους ανθρώπους θα πρέπει να είστε συνηθισμένοι στα μέσα ενημέρωσης. Εκτίθεστε στα δημόσια βλέμματα εδώ και χρόνια. Είναι μια ολισθηρή πλαγιά» σημειώνει, ενώ ο πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι «Είχα το μερίδιο επιθέσεων που μου αναλογεί. Αλλά δεν είναι για μένα. Αφορά… τη δημόσια υγεία. Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι οι ιστορίες είναι ήδη στο διαδίκτυο, και κανείς δεν μπορεί να λογοκρίνει το διαδίκτυο»

«Διαφωνώ με τους αντιεμβολιαστές, αλλά δεν θα τους λογόκρινα» σημειώνει η δημοσιογράφος, ενώ ο πρωθυπουργός επιχειρεί να κλείσει το ζήτημα αναφέροντας: «Θα κρατήσω την παρατήρησή σας. Όσον αφορά τους αντιεμβολιαστές, αυτό που κάνουμε είναι να κάνουμε τη ζωή δύσκολη σε όσους δεν θέλουν να εμβολιαστούν. Δεν καθιστούμε υποχρεωτικά τα εμβόλια, και δεν τους επιβάλουμε lockdown» ήταν η απάντησή του. 

ΑΠΟ ΤΟ TVXS