Εξοπλιστική υπεροπλία

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η μεγάλη και αναμενόμενη συμφωνία της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι ίσως το μεγάλο γεγονός της χρονιάς για την αμυντική θωράκιση και την εξοπλιστική αναβάθμιση της χώρας μας.

Πιο συγκεκριμένα μετά και την επιστολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο για την πώληση έως 40 μαχητικών αεροσκαφών  F35 πέμπτης γενιάς η χώρα αποκτά σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα και υπεροπλία πάνω από το Αιγαίο.

Μάλιστα η συμφωνία είναι ιδιαίτερα επωφελής για την χώρα μας, καθώς εκτός από τα αεροσκάφη η Ελλάδα θα αποκτήσει εντελώς δωρεάν από τα αμυντικά αποθέματα των ΗΠΑ, (Excess Defense Articles) φορτηγά, ρυμουλκά, φρεγάτες, άρματα και διάφορα ανταλλακτικά, τα οποία θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας.

Δεν μπορεί βέβαια να παραβλεφθεί το γεγονός πως μετά την έγκριση της Τουρκίας από την εθνοσυνέλευση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ανοίγει ο δρόμος για την πώληση ενός πακέτου F16 από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία, χωρίς βέβαια επίσημα να συνδέονται με την συμφωνία της Ελλάδας, όμως όλοι αντιλαμβάνονται ότι η αμερικανική διπλωματία επιθυμεί να κρατήσει κάποιες ισορροπίες στη ΝΑ Μεσόγειο και στο ΝΑΤΟ, πάρα το στρατηγικό βάθος και την σύμπλευση των τελευταίων ετών με την χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προέχει αυτή την στιγμή είναι το να τεθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα παράδοσης των νέων μαχητικών αεροσκαφών στην χώρα μας, καθώς και να υπάρχει ένα συνεκτικό πλάνο αξιοποίησης του εξοπλισμού που θα λάβει η Ελλάδα από τις ΗΠΑ, σε σχέση πάντα με τα υφιστάμενα οπλικά συστήματα, με στόχο να διερευνηθεί αν απαιτείται κάποια σημαντική αναβάθμιση που ενδεχομένως ενέχει κόστος, ώστε να αξιολογηθούν όλες οι εναλλακτικές επιλογές.

Η προτεραιότητα από εδώ και στο εξής θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και οι στρατηγικές συμφωνίες συμπαραγωγής με τους εταίρους στο ΝΑΤΟ, είτε φρεγατών, είτε νέων αναβαθμισμένων τεχνολογικά συστημάτων με έμφαση στην αεράμυνα.

Σε κάθε περίπτωση, η χώρα ανεξάρτητα από την συμπεριφορά και την εξοπλιστική κούρσα της Τουρκίας, έχει μπει σε μία ρότα σοβαρής ενίσχυσης των εθνικών ενόπλων δυνάμεων, με επαύξηση τόσο της γεωπολιτικής ισχύος, όσο και της αποτρεπτικής της ικανότητας στο άμεσο μέλλον.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός