Ετεροχρονισμένοι αιφνιδιασμοί

Του Ιωάννη Δαμίγου

Ξεπερνούν την απλή προσβολή, όλ’ αυτά που συμβαίνουν στον χώρο του κόμματος αν, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, των ανθρώπων που εξευτελίζονται, των υπευθύνων και ανεύθυνων πολιτικών και οπαδών του. Περιέργως και σκοπίμως προφανώς, αντί της παραδοχής των εξόφθαλμων λαθών, των περίεργων και πονηρών θέσεων ή μη, πρωταγωνιστές και κομπάρσοι φανατικοί οπαδοί μιας σκέτης και πρωτόγνωρης πολιτικής φαρσοκωμωδίας, επιδίδονται σε ένα επικίνδυνο γαϊτανάκι λαϊκισμού. Όλοι ήξεραν μα και όλοι εκπλήσσονται ταυτόχρονα. Όλοι τα γνώριζαν και τα συζητούσαν και όλοι εμφανίζονται αιφνιδιασμένοι.

Αιφνιδιασμένη η κυρία Γεροβασίλη, η μπαρουτοκαπνισμένη και έμπειρη. μάλιστα όπως η ίδια δηλώνει, αιφνιδιάζεται συνεχώς τις τελευταίες μέρες! Προσοχή εδώ, όχι κάποια χρόνια, όχι κάποιους μήνες, μα τις τελευταίες μόνο ημέρες! Αν την πιστέψω, προσβάλλει τον εαυτό της! Αν την αμφισβητήσω προσβάλλει όλους τους άλλους! Οπότε δεν θα της χαριστώ και θα της μεταφέρω με λύπη πως ούτε σαν ακόλουθος με άγνοια δεν κάνει. Πολιτικός που αιφνιδιάζεται και μάλιστα τις τελευταίες μέρες, ότι άλλο μπορεί να είναι, δεν είναι όμως καν πολιτικός. 

Και τον χορό της αστειότητας, συνεχίζουν να σέρνουν ο κύριος Τεμπονέρας, ο κύριος έμπειρος Κοτσακάς και ο κύριος Τσιόκας, που γνωστοποιούν αμφότεροι πως αποχωρούν από το Οργανωτικό σκέλος του ΣΥΡΙΖΑ! Μια σοβαρή δήλωση, που συνοδεύεται όμως από μια άλλη αχαρακτήριστη πως παραμένουν στο κόμμα! Εδώ, η σοβαρότητα πλαντάζει στα γέλια και η αστειότητα βάζει τα κλάματα! Αυτοί οι κύριοι κι αν δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική. Επίσης, ότι άλλο μπορούν να επικαλεστούν πως είναι, εκτός από ανθρώπους που θα μπορούσαν αν διαχειριστούν τις τύχες μας! Με τόσα επεισόδια που έχουν λάβει χώρα δημόσια, με άλλα τόσα που αγνοούμε εκτός, με όλα τα αναμενόμενα να εφαρμόζονται βάση απλής λογικής εξέλιξης, οι τελευταίοι αυτοί μέτοικοι εξακολουθούν να προσβάλλουν πρώτα τους εαυτούς των και έπειτα όλους τους υπολοίπους. Σαν την παραγγελία ενός καφέ ναι και όχι! Άλλωστε είναι κάτι που επίσης έχουμε απολαύσει τον τελευταίο καιρό. Τέτοια η σοβαρότητα! Στον ίδιο καθρέπτη χτενίζεται με την ίδια τσατσάρα υποκουλτούρας και η υπόλοιπη κοινωνία. 

Ο πολιτικός αρχηγός έκλεισε την Αυγή κι εδώ καμία έκπληξη, κανένας αιφνιδιασμός, λογικό να συρρικνωθεί και ο ραδιοσταθμός αν δεν κλείσει μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ήδη είναι σε εφαρμογή το σχέδιο μετατροπής του σε life style μέσο, προκειμένου να έχει διαφημίσεις για πιθανότητες επιβίωσης. Όλα λοιπόν τα αλλάζει ο πλέον “χαρισματικός” πρόεδρος, που βλέπει πολύ μακριά χωρίς την κλασική έκδοση αριστεράς, παρά με μια άλλη πολύ πιο μοντέρνα κεντροαριστερά, ανάλογη του ραδιοφώνου! 

Για να μην συμβούν εκ νέου ετεροχρονισμένοι αιφνιδιασμοί, προκειμένου δήθεν να αποφύγουν την κυβέρνηση ακροδεξιάς, του χρήσιμου πάντα πολυεργαλείου των, ήδη εφαρμόζουν το σενάριο του “όλοι μαζί μπορούμε” με την κεντροαριστερά, που αφού γίνει από ανάγκη ανεκτή ε; δεν θα μπορεί κανείς  να αντιδράσει σε ένα νέο ανελεύθερο μοντέλο. Ο πολυδιαφημισμένος νέος δήμαρχος κύριος Δούκας της εκκωφαντικής απουσίας, εκτοπίζει προφανώς τον γίγαντα της ανυπαρξίας πρόεδρο, εξομαλύνοντας τις σχέσεις με τον προβαλλόμενο στα συστημικά κανάλια κύριο Κασσελάκη, σαν οι μελλοντικοί συνασπισμένοι συνεργάτες της “σωτήριας” κεντροαριστερά, σε συνεργασία βέβαια πάντα με την δεξιά. Κάτι ανάλογο με αυτό που προωθείται στην Γαλλία, με την κυρία Λαγκάρντ να απειλεί για κυβέρνηση τεχνοκρατών, εμπρός στην απειλή της Λεπέν! Χώρια τα νέα πακέτα μνημονίων λιτότητας λόγω δημόσιου χρέους των κρατών, που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή εταιρεία, μετά την ανάληψη των νέων καθηκόντων της. Τόσο απλά και εύκολα, προς αποφυγή ετεροχρονισμένων αιφνιδιασμών, οι επερχόμενες εξελίξεις.