Ευρωεκλογές και κατακερματισμός

Του Μελέτη Ρεντούμη

Οι ευρωεκλογές είναι πλέον πολύ κοντά καθώς στις 9 Ιουνίου ο ελληνικός λαός όπως και κάθε κράτος μέλος της ΕΕ, θα επιλέξει τους αντιπροσώπους που θα στείλει στην Ευρωβουλή εκπροσωπώντας τα εθνικά συμφέροντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Να υπενθυμίσουμε πως στην χώρα μας πάρα τις αρκετές φωνές περί του αντίθετου οι εκλογές διενεργούνται με σταυρό επιλογής και όχι με βάση κάποια επιλεγμένη λίστα από τα κόμματα όπου θα ισχύσει η προτεραιότητα εκλογιμότητας, όπως με το ψηφοδέλτιο επικράτειας στις εθνικές εκλογές.

Αν παρατηρήσουμε τον χάρτη των κομμάτων και των δημοσκοπήσεων θα παρατηρήσουμε πρακτικά 3 βασικά συμπεράσματα:

Το πρώτο είναι η απόλυτη κυριαρχία της ΝΔ στο πολιτικό σκηνικό και κυρίως του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που παραμένει με διαφορά ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Επίσης η ΝΔ διατηρεί περίπου 20 μονάδες διαφοράς από το δεύτερο κόμμα χωρίς καμία ένδειξη ανατροπής πάρα την όποια κυβερνητική φθορά.

Το δεύτερο συμπέρασμα αφορά την δεύτερη θέση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Εκεί όπου στις αρχικές δημοσκοπήσεις μετά τις εθνικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ εμφανιζόταν με μία δυναμική και είχε περάσει στην δεύτερη θέση, φαίνεται πως αυτή η τάση έχει ανατραπεί καθώς πάρα τις παλινωδίες του Σύριζα και του αρχηγού του Στέφανου Κασσελάκη, ο Σύριζα δείχνει πλέον να παγιώνεται στην δεύτερη θέση, έστω και με μία διαφορά 3 μονάδων μεσοσταθμικά από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δείχνει στάσιμο δεν φέρνει κάτι φρέσκο στο πολιτικό σκηνικό, με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην το βλέπουν πλέον ως μια εναλλακτική διακυβέρνηση και ως πρόταση εξουσίας, αλλά απλά ως ένα κόμμα που αξίζει να βρίσκεται στην Βουλή.

Το τρίτο και ίσως βασικότερο συμπέρασμα όμως, είναι ο κατακερματισμός των κομμάτων και του εκλογικού σώματος καθώς έχουμε ήδη βάσει δημοσκοπήσεων 12 κόμματα να διεκδικούν είσοδο στην Ευρωβουλή έστω και αν έχουν πολύ μικρά ποσοστά ή εμφανίζονται πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση.

Μπορεί από την μία αυτό να σημαίνει επιλογές και πλουραλισμό απόψεων όσον αφορά την έκφραση των πολιτών, όμως για μία χώρα με τον πληθυσμό και το δημογραφικό της Ελλάδας είναι αδύνατον να στριμωχτούν 10 κόμματα σε ένα Κοινοβούλιο εθνικό ή ευρωπαϊκό με αποτέλεσμα η επιβίωσή τους πολιτικά να κρίνεται πολλές φορές από τον συμβιβασμό απέναντι σε συγκεκριμένα εσωτερικά ή εξωτερικό συμφέροντα, εξωθεσμικά πολλές φορές, τα οποία προσπαθούν με συγκεκριμένες κινήσεις υποστήριξης και χρηματοδότησης, να ελέγξουν και να χειραγωγήσουν το εκλογικό σώμα.

Σε κάθε περίπτωση όποιες και αν είναι οι προσδοκίες των υποψηφίων ή όσα κόμματα και αν συμμετέχουν, την τελική απάντηση θα δώσει ο ελληνικός λαός, αρκεί να ψηφίσει με σύνεση και σοβαρότητα όσον αφορά το διακύβευμα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος στην σύγχρονη εποχή.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός