Εφικτή και αναγκαία η προγραμματική συμφωνία

Του Γ. Τεκίδη

                                                                           

Η υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών  επιλογών του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, του ταυτιζόμενου όχι λίγες φορές με την ακροδεξιά ατζέντα, υπήρξε η αφορμή για την συντηρικοποίηση κοινωνικών τμημάτων, τα οποία πλέον δεν κρύβουν, ούτε αποστρέφουν το πρόσωπο στα νεοφασιστικά κηρύγματα. Η μη παραδοχή από κάποιους της παραπάνω εξέλιξης τα τελευταία χρόνια, ισοδυναμεί με τον τέλειο πολιτικό στρουθοκαμηλισμό, αυτόν που μα ς θέλει να κρύβουμε το κεφάλι στην άμμο για να μην αντικρύσουμε από φόβο, τον κίνδυνο που ελλοχεύει απέναντι. Κίνδυνος που τρομάζει, προβληματίζει και σκοτεινιάζει ακόμη και την όποια δημοκρατική μακροβιότητα.

Μια ματιά γύρω μας και θα πειστούμε ότι κάτι δεν πάει καλά και πως τίποτα δεν είναι δεδομένο και αιώνιο. Η ακροδεξιά – η λέξη είναι επιεικής για το νεότευκτο και χαμογελαστό νεοφασισμό – όχι απλά κερδίζει έδαφος στις εκλογικές αναμετρήσεις, μα πάτησε πόδι και στα κυβερνητικά επιτελεία και αλλού ,όπως στην Σουηδία και την Ιταλία, σήμερα κυβερνά. Το πιο σημαντικό: ήδη άρχισε να εμπεδώνεται μια περίεργα απροσδόκητη νοοτροπία και άποψη, πως η παραπάνω εξέλιξη εντάσσεται στις συνηθισμένες πολιτικές διεργασίες και δεν είναι ανάγκη να ανησυχούμε. Να μην ανησυχούμε δηλαδή για την εμφάνιση των νοσταλγών των πολιτικών ζόμπι του απροσχημάτιστου φασισμού.  Και λέμε απροσχημάτιστου γιατί πια δεν το κρύβουν ποιοι είναι στην πραγματικότητα και τι επιδιώκουν. Πόσο πιο καθαρά και στη διαπασών να το φωνάξει ο νεοεκλεγείς στην Ιταλία πρόεδρος της Γερουσίας στο κοινοβούλιο, ότι είναι οπαδός του Μουσολίνι και με…υπερηφάνεια δείχνει στον κόσμο το άγαλμα του Ντούτσε που κοσμεί το σαλόνι του σπιτιού του.

Τώρα πόσο προβληματίζουν και πόσο ανησυχούν αυτές οι δυσοίωνες πολιτικές εξελίξεις τον ευρύτερο δημοκρατικό κόσμο, την αριστερά και όσους ομνύουν στη δημοκρατία, στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες, είναι ένα ζήτημα που προκαλεί όχι άστοχα, ανησυχίες. Κι αυτό γιατί στο παρελθόν πρόσφατο και απώτερο και μόνο η ύπαρξη ενδείξεων, επιστροφής του ζοφερού παρελθόντος, του ταυτιζόμενου με την φαιά πανούκλα, συνέγειρε τους πάντες, αφήνοντας στην άκρη διαφορές, αντιπαραθέσεις και μικρόψυχες πολιτικές στοχεύσεις, σε ένα αρραγές μέτωπο υπεράσπισης των δημοκρατικών μας κατακτήσεων. Πολύ περισσότερο όταν στη χώρα μας η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η μεταλλαγμένη ΝΔ, ξεπλένουν και στρώνουν το έδαφος για την άνθηση των ποικιλώνυμων ακροδεξιών κηρυγμάτων, βαφτίζοντας ακόμη και στη δημοκρατική κολυμβήθρα ως νεογέννητα πολιτικά όντα, ανθρώπους με βαρύ ακροδεξιό παρελθόν. Μάλιστα τους έκανε και υπουργούς σε σημαντικά πόστα, έτσι για να μην έχει κανείς αυταπάτες σε τι είδους…δημοκρατία πιστεύουν.

Μέρα με τη μέρα, γίνεται όλο και πιο κατανοητή και απαραίτητη για την κοινωνική πλειοψηφία, η ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και πολιτικών προτεραιοτήτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποκρουστεί αποφασιστικά το ενδεχόμενο αναβίωσης του πολιτικού εφιάλτη του παρελθόντος. Δικαιολογίες, μικροψυχίες, διαφορές, πολιτικά καπρίτσια και γινάτια, δεν έχουν καμία θέση μπροστά σε όσα διακυβεύονται και δύσκολα εκ των υστέρων θεραπεύονται, εφόσον επικρατήσει το πολιτικό σκοτάδι. Κανείς δεν ισχυρίζεται αβασάνιστα πως η δημοκρατική συνεύρεση, η καλή και ειλικρινής διάθεση και η κατάληξη της σε μια προγραμματική συμφωνία, είναι εύκολη υπόθεση. Εδώ όμως κρίνονται και βαθμολογούνται, η ειλικρινής επιθυμία, το δημοκρατικό ήθος και η πεποίθηση ότι τα δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν και προπάντων ότι τα λαϊκά συμφέροντα και η παγίωση της δημοκρατικής πορείας του τόπου, προηγούνται ασυζητητί από τα όποια κομματικά μικροσυμφέροντα.

Ο δημοκρατικός λαός μας, περιμένει πρωτοβουλίες και πολιτική γενναιότητα, προς αυτή τη κατεύθυνση τόσο από την αξιωματική αντιπολίτευση, όσο και από τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Πρωτοβουλίες αγωνιστικές και συμβολή στη διαμόρφωση μιας νεας προγραμματικής πρότασης και σύμπνοιας, που θα δώσει καινούργιες ελπίδες και θα εμπνεύσει τους εργαζόμενους για το ξεκίνημα των νέων νικηφόρων αγώνων. Για μια πατρίδα αντάξια των πόθων και των προσδοκιών, λαού και νεολαίας.