Η ανάγκη για συγκρότηση μετώπου για τη δημοκρατία

Γράφουν οι Αντώνης Κοτσακάς –  Χάρης Τσιόκας «..Γιατί το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τις αποφάσεις του πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία «από τα κάτω» σε συγκεκριμένη κατευθυνση ..» 

   Συσσωρεύονται και οξύνονται τα προβλήματα που απασχολούν τις  κοινωνικές τάξεις και τα στρώματα της χώρας .

 Η ανασφάλεια και ο φόβος καθίστανται κυρίαρχο, διαταξικό  χαρακτηριστικό , που διαπερνά οριζόντια ολόκληρη την κοινωνία 

 Το γεγονός ότι δεν φαίνεται στον πολιτικό ορίζοντα εναλλακτική λύση διακυβέρνησης γεννά μια ιδιότυπη καταστολή. Η κοινωνία δεν αντιστέκεται.

   Τη διαμόρφωση αυτού  του περιβάλλοντος επιτείνει ένα πρωτόγνωρο για την μεταπολιτευτική περίοδο πολιτικό σκηνικό . 

   Στο πολιτικό κάδρο καταγράφεται ένα μεγάλο κόμμα και πάνω από τέσσερα που κινούνται γύρω από τον άξονα του 10% . 

 Οι ηγετικές ομάδες των μικρών κομμάτων πρωτίστως αναλίσκονται για την αύξηση της εκλογικής τους επιρροής  .

  Όμως αυτό για το μέσο πολίτη είναι αδιάφορο. Δεν ενδιαφέρει αυτός ο ανταγωνισμός για τη σειρά κατάταξης των μικρών κομμάτων .

   Στον αντίποδα η ΝΔ δείχνει να ολοκληρώνει την μετάλλαξη της σε ενα άλλο κόμμα .Δεν υπάρχει πλέον η παλιά λαϊκή δεξιά των «Καραμανλήδων »  . Τη θέση τους έχει καταλάβει ο ακραίος οικονομικός νεοφιλελευθερισμός ο οποίος συνεπικουρείται από δυο (2) συμπληρωματικά μεγέθη.

 Ενα από την ακροδεξιά και ένα από στελέχη που προέρχονται από το χώρο του λεγόμενου ακραίου κέντρου . 

   Το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει στο χώρο του προοδευτικού τόξου.

Για τις ηγετικές του ομάδες πρώτιστη επιδίωξη έχει γίνει ο ανταγωνισμός των μεταξύ τους ποσοστών. 

Αυτο όμως  εκ των πραγμάτων αποκλείει την διεξοδο σε τροχιά κυβέρνησιμοτητας . 

Οδηγεί τους πολίτες στην απογοήτευση ,την ιδιώτευση ,την αποχή .

  Το συμπέρασμα είναι εμφανές .

  Ενώ η ΝΔ έχει συγκροτήσει πολιτικό μέτωπο διακυβέρνησης για να εφαρμόζει τις ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές , ο ευρύτερος προοδευτικός χώρος δεν μπορεί να συγκροτήσει κάτι αντίστοιχο .

Εμείς προτείνουμε  

  Αυτο που μπορεί και πρέπει να γίνει σε πρώτη φάση ,γιατί είναι οξυγόνο για τη δημοκρατία και τους πολίτες , είναι η συγκρότηση κοινωνικού μετώπου .

  Γι αυτούς τους λόγους έχουμε προτείνει την διαμόρφωση κοινωνικού μετώπου για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών . 

-Με πανελλαδική άρθρωση και ισότιμη συμμετοχή όλων ( κομματων ,κινημάτων ,συλλογικοτήτων ,φορέων μαζικού κινήματος και μεμονωμένων προσώπων

-Με μοναδική προϋπόθεση τον αντινεοφιλελεύθερο προσανατολισμό .

Αυτό σημαίνει ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με τις αποφάσεις του πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία ώστε μαζί  με τα άλλα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται στον προοδευτικό χώρο να  λειτουργήσει υποβοηθητικά στη συγκρότηση του μετώπου για τη δημοκρατία.

  Στην πρωτοβουλία αυτή πρέπει από την πρώτη στιγμή να γίνει σαφές ότι το κάθε κόμμα διατηρεί την πολιτική του αυτονομία και την οργανωτική του αυτοτέλεια , καθώς και το γεγονός ότι είναι  θεμιτή η ευγενής άμιλλα για την αύξηση των ποσοστών . 

  Κοινός τόπος γίνεται η αναζήτηση για τη συγκρότηση εναλλακτικής προοδευτικής πλειοψηφίας για τη διακυβέρνηση της χώρας .

   Αφετηρία για τη μεγάλη κοινωνικοπολιτική συνάντηση αποτελούν τα μεγάλα ζητήματα της επικαιρότητας . 

  Όπως είναι μεταξύ των άλλων η ακρίβεια ,η παιδεία ,τα εθνικά θέματα ,τα οξυμένα περιφερειακά και τοπικά ζητήματα σ όλη τη χώρα κτλ

  Μόνο με τέτοιους όρους μπορεί να ζωντανέψει το όραμα και η προοπτική για τους δημοκρατικούς πολίτες που θα τους οδηγήσει σε ενεργοποίηση και συμμετοχή .