Του Μελέτη Ρεντούμη
Μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, με την παγκόσμια οικονομία να δοκιμάζεται από πληθωριστικές πιέσεις, γεωπολιτικές εντάσεις και υψηλά επιτόκια, η Ελλάδα κατάφερε να κερδίσει ακόμα μία ψήφο εμπιστοσύνης από τις αγορές.
Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας σε θετικές, από σταθερές που ήταν έως σήμερα. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ένα ακόμα βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των διεθνών επενδυτών προς την ελληνική οικονομία.
Η αναβάθμιση ενισχύει την αξιοπιστία του ελληνικού κράτους στις διεθνείς αγορές ομολόγων, μειώνοντας το κόστος δανεισμού τόσο για το Δημόσιο όσο και έμμεσα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και τις τράπεζες. Επιπλέον, ενισχύει την εικόνα σταθερότητας της χώρας και δημιουργεί προϋποθέσεις για προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.
Παρά το αβέβαιο διεθνές περιβάλλον, οι οίκοι αξιολόγησης διακρίνουν τα εξής θετικά στοιχεία στην ελληνική οικονομία:
- Ισχυρή δημοσιονομική απόδοση: Η Ελλάδα παρουσιάζει πρωτογενή πλεονάσματα και μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ με ταχύτερους ρυθμούς από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
- Δυναμική ανάπτυξη: Η ελληνική οικονομία κινείται με ρυθμούς ανάπτυξης άνω του μέσου ευρωπαϊκού όρου, χάρη στην αύξηση των επενδύσεων, του τουρισμού και των εξαγωγών.
- Βελτίωση του τραπεζικού συστήματος: Οι τράπεζες έχουν εξυγιάνει σημαντικά τους ισολογισμούς τους, με μείωση των κόκκινων δανείων mκαι αύξηση της κερδοφορίας.
- Μεταρρυθμιστική πρόοδος: Γίνονται δομικές αλλαγές στη φορολογική διοίκηση, την ψηφιοποίηση του Δημοσίου και τις αγορές εργασίας και ενέργειας.
Με βάση την παρούσα εικόνα η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει να δέχεται αναβαθμίσεις, αλλά υπό προϋποθέσεις. Οι διεθνείς οίκοι όπως η Fitch, η S&P και η Moody’s έχουν ήδη ενδείξεις ότι η Ελλάδα μπορεί να ανέλθει ακόμα περισσότερο στην αξιολόγηση, πλησιάζοντας χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία. Ωστόσο, για να διατηρηθεί και να επιταχυνθεί αυτή η ανοδική πορεία, απαιτούνται σταθερές πολιτικές και οικονομικές επιλογές.
Οι ενέργειες που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για τα επόμενα έτη οικονομικά και δημοσιονομικά, είναι οι ακόλουθες:
- Διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας: Ειδικά σε ένα περιβάλλον με υψηλά επιτόκια, η βιωσιμότητα του χρέους εξαρτάται από συνετά πλεονάσματα και περιορισμό του δημόσιου δανεισμού.
- Επιτάχυνση επενδύσεων και απορρόφηση κονδυλίων ΕΕ: Τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης (RRF) είναι κρίσιμα για τη χρηματοδότηση πράσινων και ψηφιακών έργων.
- Μεταρρυθμίσεις στο κράτος και τη δικαιοσύνη: Ένα πιο ευέλικτο, διαφανές και αποδοτικό Δημόσιο θα ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.
- Ενίσχυση της παραγωγικής βάσης: Η στροφή σε εξαγωγικές και τεχνολογικά προηγμένες δραστηριότητες θα ενισχύσει τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης.
- Προστασία από εξωτερικούς κινδύνους: Η γεωπολιτική σταθερότητα, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο, και η ενεργειακή ασφάλεια αποτελούν κρίσιμους παράγοντες για τη συνέχεια.
Σε κάθε περίπτωση, η αναβάθμιση της Ελλάδας από τη Fitch δεν είναι μόνο ένα θετικό σήμα για τους επενδυτές, αλλά και μία επιβράβευση των προσπαθειών που έγιναν την τελευταία πενταετία. Παρόλα αυτά, η διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας απαιτεί συνέχεια στις μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική σύνεση και προσαρμογή στις διεθνείς αλλαγές, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά σταθερότητας, αλλά το μέλλον της εξαρτάται από τη συνέπεια, την επιμονή στις μεταρρυθμίσεις και την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται, τόσο γεωπολιτικά, όσο και αναπτυξιακά.
Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός