Η αχλάδα 

Του Ιωάννη Δαμίγου

Η δυσχερής οικονομική θέση των ΗΠΑ, δεν μπορεί πλέον να μένη καμουφλαρισμένη, πίσω από την “άνεση” που προσπαθεί να προσποιηθεί ο Τραμπ. Όλα τα στοιχεία που παρουσιάζουν οι δείκτες της αμερικάνικης οικονομίας, καταδεικνύουν την αγωνία των οίκων αξιολόγησης, που πλέον δεν μπορούν ν’ αποφύγουν την έκθεση στον κίνδυνο. 

Ο Τζέιμς Ντάιμον προειδοποίησε, την Παρασκευή (30/5), ότι η αγορά ομολόγων των ΗΠΑ θα «σπάσει» υπό το βάρος του αυξανόμενου χρέους της χώρας, καθώς κάλεσε την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να θέσει τη χώρα του σε μια πιο βιώσιμη τροχιά. Δήλωσε ότι οι αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις, οι εμπορικοί πόλεμοι και τα εκρηκτικά επίπεδα χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο σημαίνουν ότι οι «τεκτονικές πλάκες» της παγκόσμιας οικονομίας μετατοπίζονται. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase δήλωσε ότι είχε προειδοποιήσει τις ρυθμιστικές Αρχές των ΗΠΑ, λέγοντάς τους: “Θα δείτε μια ρωγμή στην αγορά ομολόγων». Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Σας λέω ότι αυτό θα συμβεί και θα πανικοβληθείτε”.  “Πιστεύω ότι θα έχουμε σαφώς μεγαλύτερα ελλείμματα και θα έχουμε περισσότερα δάνεια από το Υπουργείο Οικονομικών», δήλωσε ο Τζον Γουόλντρον, ο οποίος είναι ο δεύτερος στην ιεραρχία της Goldman Sachs μετά τον Ντέιβιντ Σόλομον. Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, επίσης, αφαίρεσε αυτόν τον μήνα το τριπλό ΑΑΑ των ΗΠΑ. 

Από την άλλη μεριά, προσπαθούν τα οικονομικά επιτελεία να πειραματιστούν με κάθε τρόπο, για μια αναγκαία ένεση αισιοδοξίας και αλλαγή της ψυχολογίας. “Πιέζουμε να μειωθεί ή να καταργηθεί ο συμπληρωματικός δείκτης μόσχευσης και αυτό θα επιτρέψει στις τράπεζες να αγοράσουν περισσότερα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου (Treasuries)», δήλωσε ο Σκοτ Μπέσεντ. Ο Φίλιπ Μπέιζιλ, διευθυντής οικονομικής ανάπτυξης και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στον οργανισμό Better Markets, δήλωσε “Δεν μπορούμε, από τη μία, να λέμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την αναταραχή στην αγορά ομολόγων και, από την άλλη, να υποστηρίζουμε ότι τα ομόλογα δεν ενέχουν κανέναν κίνδυνο”, είπε. “Είναι ένα παράλογο επιχείρημα”. Η χαλάρωση του κεφαλαιακού κανόνα, όπως είπε, “θα βοηθήσει οριακά, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι αρκετή από μόνη της για να αντιστρέψει την αντίληψη ότι τα αμερικανικά ελλείμματα αυξάνονται υπερβολικά γρήγορα ή να κατευνάσει τις ανησυχίες ότι οι ξένοι επενδυτές δεν είναι πλέον τόσο πρόθυμοι αγοραστές όσο ήταν στο παρελθόν”. 

Στην ζοφερή αυτή πραγματικότητα, έρχεται να προστεθεί Ο Γερμανός Στρατηγός Μπρόιερ που δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει “μια πολύ σοβαρή απειλή” από τη Ρωσία,  μια απειλή που δεν έχει ξαναδεί στα 40 χρόνια της στρατιωτικής του υπηρεσίας. “Τα κράτη της Βαλτικής είναι πραγματικά εκτεθειμένα στους Ρώσους. Και όταν βρίσκεσαι εκεί, το νιώθεις πραγματικά αυτό”. Βλέπει δε την επίθεση της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, να εκδηλώνεται έως το ’29. 

Σε συνδυασμό με την επίθεση των Ουκρανών με drones, σε βάσεις της Ρωσίας, παρά την ανακοίνωση για συνάντηση αντιπροσωπειών σε λίγες ώρες, οι δυτικοί επιμένουν να προκαλούν προσφέροντας αφορμές στον Πούτιν. Πιθανόν η προκαλούμενη εμπλοκή, σ’ έναν γενικευμένο και ανεξέλεγκτο πόλεμο, να αποτελεί λύση, με τα παραπάνω σωρευμένα προβλήματα, στο αδιέξοδο που έχει οδηγηθεί η δύση, με τις πολεμοκάπηλες επιλογές της. Μένει να δούμε αν η αχλάδα έχει πίσω την ουρά ή θα την βάλει κάτω απ’ τα σκέλια.