Η δίκη για το Μάτι: Τέσσερις από τους κατηγορούμενους οδηγούνται στη φυλακή – Βαριές ποινές έως και… 240 χρόνια στους ενόχους, αλλά οι συγγενείς θεωρούν ότι δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη

Πολυετείς ποινές που φτάνουν ακόμη και τα 240 έτη, με εκτιτέα όμως τα 5 έτη, επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων για την πυρκαγιά στο Μάτι.

Τέσσερις από τους κατηγορούμενους για την πολύνεκρη τραγωδία με την πυρκαγιά στο Μάτι οδηγούνται στη φυλακή, έπειτα από την απόφαση του Εφετείου.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε την άμεση κράτηση των Σωτήρη Τερζούδη (τότε αρχηγού της Πυροσβεστικής), Βασίλη Ματθαιόπουλου (υπαρχηγού), Ιωάννη Φωστιέρη (διοικητή του ΕΣΚΕ) και Ιωάννη Καπάκη (γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κατά την περίοδο της τραγωδίας).

Ειδικότερα, στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά επιβλήθηκε ποινή 3 ετών. Για τους Σωτήρη Τερζούδη, Βασίλη Ματθαιόπουλο, Ιωάννη Φωστιέρη και Ιωάννη Καπάκη, η συνολική ποινή ανέρχεται στα 240 έτη, με εκτιτέα τα 5.

Η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να εκτίσουν τις ποινές τους, χωρίς να μετατραπούν σε χρηματικές, τονίζοντας πως είχαν καθήκον να προστατεύσουν τους πολίτες, αλλά απέτυχαν πλήρως.

Αντίθετα, για τους Χρήστο Γκολφίνο (τότε διευθυντή του “199”), Φίλιππο Παντελεάκο (διευθυντή του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας), Δαμιανό Παπαδόπουλο (διοικητή Π.Σ. Νέας Μάκρης), Νίκο Παναγιωτόπουλο (διοικητή Π.Υ. Αθηνών) και Χαράλαμπο Χιώνη (διοικητή Π.Υ. Ανατολικής Αττικής), επιβλήθηκε ποινή 238 ετών – και πάλι με εκτιτέα τα 5.

Κανένα ελαφρυντικό

Νωρίτερα, κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων στους 10 καταδικασθέντες στην υπόθεση της φονικής φωτιάς στο Μάτι.

Η απόφαση σχετικά με το ελαφρυντικό του σύννομου βίου ελήφθη κατά πλειοψηφία, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να διατυπώνει τη διαφωνία της, κρίνοντας ότι σε ορισμένους από τους κατηγορούμενους θα έπρεπε να αναγνωριστεί.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα ελαφρυντικά, το δικαστήριο αποφάσισε ομόφωνα την απόρριψή τους.

Η εισαγγελική πρόταση

Μετά την απόφαση αυτή η εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί ποινή 4 ετών για κάθε ανθρωποκτονία και 3 ετών για κάθε σωματική βλάβη στους καταδικασθέντες. Για τον κάτοικο Πεντέλης, η εισαγγελέας πρότεινε να διατηρηθεί η πρωτόδικη ποινή των 3 ετών.

Η εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθούν αυτές οι ποινές, «λαμβάνοντας υπόψιν το μέγεθος της βλάβης, τους Θανάτους και βαριές σωματικές βλάβες, ότι υπήρξαν έμπειροι και εξειδικευμένοι αξιωματικοί και η απαίτηση που έχει η πολιτεία είναι να μπορούν να διαχειριστούν κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν κυρίως κρίσιμες ζωές.»

Οι ένοχοι

Υπενθυμίζεται ότι ένοχοι για πράξεις και παραλείψεις τους που συνέτειναν στο ολέθριο αποτέλεσμα της εκατόμβης νεκρών και δεκάδων τραυματιών κρίθηκαν οι:

1. Σωτήρης Τερζούδης 2. Βασίλης Ματθαιόπουλος 3. Ιωάννης Φωστιέρης 4.Χρήστος Γκολφίνος 5.Φίλιππος Παντελεάκος 6. Δαμιανός Παπαδόπουλος 7. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος 8.Χαράλαμπος Χιώνης 9. Ιωάννης Καπάκης 10. Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Ντροπιαστική απόφαση»

Για ντροπιαστική απόφαση έκανε λόγο η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου βγαίνοντας από την αίθουσα όπου εκδικάστηκε η υπόθεση της φωτιάς στο Μάτι.

«Στο Μάτι έγινε ένα “ολοκαύτωμα” σε καιρό ειρήνης και οι ευθύνες είναι κακουργηματικές. Σήμερα δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη, ούτε θα μπορούσε να αποδοθεί σε μια στημένη δίκη στο Τριμελές Εφετείο, ενώ αυτή η υπόθεση ανήκει στην κρίση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για ανθρωποκτονία κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο και έκθεση σε βαθμό κακουργήματος.

Οι εξουσίες διαχρονικά φρόντισαν η δίκη αυτή να γίνεται σε αναρμόδιο δικαστήριο, σαν ένα απλό πλημμέλλημα, σαν τροχαίο ατύχημα χωρίς θύματα και βεβαίως οι ευθύνες είναι πάρ απολύ βαριές στο πολιτικό σύστημα και στη δικαστική λειτουργία. Προσωπικά ντρέπομαι που 104 ψυχές που ζητούν δικαίωση, δεν μπορούν να δικαιωθούν μέσα στα ελληνικά δικαστήρια. Είναι ντροπιαστικό να αθωώνονται αυτοδιοικητικά πρόσωπα που είχαν ακέραιη την ευθύνη για την έκθεση τόσων ανθρώπων και δεν έκαναν το παραμικρό για να τους προστατεύσουν.

Είναι ντροπιαστικό να αθωώνονται επιχειρησιακά πρόσωπα που ξέρουμε πολύ καλά ότι συνδέονται με το σημερινό Μέγαρο Μαξίμου. Είναι ντροπιαστική συνολικά αυτή η κατάσταση που οδηγεί τους συγγενείς να ουρλιάζουν μέσα στην αίθουσα, να επαναστατούν, γιατί ξέρουν ότι από εκεί μέσα δεν πέρασε η δικαιοσύνη. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί στο πλευρό των ανθρώπων, στο πλευρό των θυμάτων. Δεν θα αφήσουμε αδικαίωτες τις ψυχές, ξέρουμε πως ό,τι γίνεται εδώ είναι το ίδιο που γίνεται για το έγκλημα των Τεμπών. Ξέρουμε ότι η δικαιοσύνη για να έρθει πρέπει να την πάρουμε στους ώμους μας, πρέπει η κοινωνία να τη διεκδικήσει, και πρέπει η κοινωνία να την αποδώσει. Ξέρουν όλοι ότι η απόφαση αυτή θα είχε κριθεί από επταμελές δικαστήριο με τέσσερις ενόρκους. Και ξέρουν πολύ καλά ποια θα ήταν η κρίση των ενόρκων, των απλών ανθρώπων γι’ αυτή την οδυνηρή, κακουργηματική υπόθεση» σημείωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου κλείνοντας.

H ανακοίνωση της Ρένας Δούρου

Μετά την αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για την Ειρήνη Δούρου στην υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, ο συνήγορος υπεράσπισης εξέδωσε δήλωση με την οποία εκφράζει τον απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων, επισημαίνοντας ότι η απόφαση αυτή αποτελεί συνέχεια μιας σειράς αθωωτικών αποφάσεων σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, καθώς και άλλων θεσμικών φορέων, που αποκαθιστούν την αλήθεια και απορρίπτουν τις προσπάθειες σπίλωσης και πολιτικής στοχοποίησης της πελάτισσάς του.

Παράλληλα, υπογραμμίζει πως η εθνική τραγωδία στο Μάτι και άλλες φυσικές καταστροφές δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης ή συμψηφισμών, τονίζοντας την ανάγκη για ουσιαστική και συστηματική βελτίωση των μηχανισμών και υποδομών Πολιτικής Προστασίας, ως ελάχιστη υποχρέωση στη μνήμη των θυμάτων.

Με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων, η σημερινή (03.06.2025) αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών για την Ειρήνη Δούρου, με το ειδικό βάρος που αυτή έχει, προστίθεται σε όλες τις αθωωτικές για την ίδια αποφάσεις του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Αιρετών, του Πορίσματος των Επιθεωρητών της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) για την εθνική τραγωδία στο ΜΑΤΙ.

Πριν λίγες ημέρες ο Άρειος Πάγος επικύρωσε την αθώωση της για την πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής. Οι αποφάσεις αυτές είναι η απάντηση της Δικαιοσύνης σε όσους επιδίωξαν ή και επιδιώκουν φανερά ή ενδόμυχα με ψεύδη τη σπίλωση, την κατασυκοφάντηση, την πολιτική και προσωπική της εξόντωση.

Η εθνική τραγωδία στο Μάτι, οι φυσικές καταστροφές από καιρικά φαινόμενα δεν μπορεί να γίνονται αντικείμενο συμψηφισμού με άλλες πρόσφατες τραγωδίες ούτε πεδίο χυδαίας πολιτικής εκμετάλλευσης και τυμβωρυχίας. Απαιτείται, χωρίς όρους επικοινωνίας, όλοι μας να βελτιώσουμε συστηματικά τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας και τις υποδομές μας για τον περιορισμό των συνεπειών από τις καταστροφές αυτές. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση που έχουμε στη μνήμη των αθώων θυμάτων”.