Η δικαίωση της Μένης Μαλλιώρη

Ρεπορτάζ:  Ντάνι Βέργου (Εf.syn.gr)

Η Ζέτα Μακρή «εν γνώσει της διέδωσε ψευδή γεγονότα»

meneiΔικαιώνει την πρώην πρόεδρο του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (OKANA), Μένη Μαλλιώρη, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών όσον αφορά τις κατηγορίες που είχε εξαπολύσει προ διετίας εναντίον της η πρώην υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή.

Η τελευταία είχε προσφύγει στον εισαγγελέα, ενώ είχε κατηγορήσει δημοσίως τη Μ. Μαλλιώρη για παράνομη προμήθεια και χορήγηση επικίνδυνου υποκατάστατου, για πραγματοποίηση προγράμματος στις φυλακές χωρίς άδεια, καθώς και για κακοδιαχείριση χρημάτων του Οργανισμού που προορίζονταν για τα Κέντρα Πρόληψης, αλλά και τη δημιουργία θεραπευτικών μονάδων.

Για τα θέματα της παράνομης προμήθειας και χορήγησης επικίνδυνου υποκατάστατου και της πραγματοποίησης προγράμματος στις φυλακές χωρίς άδεια -για τα οποία η Εισαγγελία Πρωτοδικών έχει ήδη αποφανθεί, θέτοντας τις αναφορές της Ζ. Μακρή στο αρχείο ως «αβάσιμες»- το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάνθηκε ότι στοιχειοθετούν συκοφαντική δυσφήμηση.

zeta_makri_proin_yfypourgos_0
«Προσβολή προσωπικότητας»

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «η εναγομένη (σ.σ. Ζ. Μακρή), που γνώριζε ότι τα ανωτέρω διαδιδόμενα είναι ψευδή, αφού λόγω της ιδιότητάς της είχε στην κατοχή της όλα τα ανωτέρω έγγραφα, διέπραξε σε βάρος της ενάγουσας (σ.σ. Μ. Μαλλιώρη) το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, καθώς εν γνώσει της διέδωσε ενώπιον αόριστου αριθμού προσώπων ψευδή γεγονότα, που μπορούσαν να προσβάλουν, και τελικώς προσέβαλαν, την προσωπικότητα της ενάγουσας. Εντεύθεν έπεται ότι από τις επίδικες συνεντεύξεις–ανακοινώσεις υπήρξε παράνομη και υπαίτια προσβολή της προσωπικότητας της ενάγουσας, η οποία υπέστη για τον λόγο αυτό».

Για τα άλλα δύο ζητήματα εκκρεμούν στη μεν περίπτωση των Κέντρων Πρόληψης πόρισμα από τον έλεγχο του Σώματος Ελέγχου Υπηρεσιών Υγείας Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) και για τη δημιουργία μονάδων σε συνεργασία με το ΚΕΕΛΠΝΟ εκδίκαση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζουμε πως, όπως είχε αποκαλύψει δημοσιεύοντας σχετικά έγγραφα η «Εφ.Συν.» (13/11/2013), η υφυπουργός Υγείας Ζ. Μακρή με ένα «εντέλλεσθε» προς την πρόεδρο του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών Μ. Μαλλιώρη επέβαλε την παράταση σύμβασης και μπλόκαρε τη διεξαγωγή ανοιχτού διαγωνισμού για την προμήθεια φαρμάκου, με την αιτιολογία ότι είχε επιστημονικούς ενδοιασμούς για σκευάσματα που είχαν άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Η τότε πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, αρνούμενη να «συμμορφωθεί» με το «εντέλλεσθε» της υφυπουργού, είχε υποβάλει την παραίτησή της, την οποία ο τότε υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης δεν είχε κάνει δεκτή.

Λίγες μέρες αργότερα, με τη δημοσιοποίηση των στοιχείων εκ μέρους της Μ. Μαλλιώρη, ξεκίνησε η επίθεση της Ζ. Μακρή στο πρόσωπο της πρώην προέδρου του ΟΚΑΝΑ και προς αποφυγή «κυβερνητικής κρίσης» ο υπουργός ζήτησε τελικά την παραίτησή της, την οποία για δεύτερη φορά σε μόλις 15 ημέρες είχε καταθέσει η Μ. Μαλλιώρη.

 

Από την efsyn.gr