Η μεταδημοκρατία και η Αριστερά του 21ου αιώνα

Του Μάκη Κοψίδη

Ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα της επόμενης μέρας είναι η εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία σε μία μεγάλη δημοκρατική, προοδευτική παράταξη.  

Πρόκειται για μετασχηματισμό που δεν αποσκοπεί απλά στην αντιστοίχιση του κόμματος με την κοινωνία, ούτε πολύ περισσότερο στην «θεραπεία» των τεράστιων οργανωτικών προβλημάτων. Η δημοκρατική παράταξη δεν πρέπει να λογίζεται σαν μία απλή διεύρυνση της προοδευτικής συμμαχίας. Δεν απευθύνεται μόνο στην πληθυντική αριστερά, την κεντροαριστερά, την πολιτική οικολογία και στους ριζοσπάστες. Είναι κάτι πολύ ευρύτερο.

Υπερβαίνει το «προοδευτικό τόξο».Αγκαλιάζει το πολιτικό κέντρο, τον κάθε δημοκρατικό πολίτη ακόμα και αυτόν που σήμερα είναι απέναντί μας. Αφορά όλους αυτούς που αντιτίθενται όχι απλά στον νεοφιλελευθερισμό αλλά στο παράγωγό του, την μετά – δημοκρατία. Δηλαδή την μορφή εκείνη του ύστερου καπιταλισμού που κυριαρχεί διεθνώς μετατρέποντας τον οικονομικό πλούτο σε πολιτική ισχύ και επιβάλλοντας την κυριαρχία της οικονομικής αριστοκρατίας στην πολιτική.

Η δημιουργία της δημοκρατικής παράταξης είναι το αντίβαρο στο συγκεκριμένο φαινόμενο που ευνουχίζει την δημοκρατία και μεταβάλει τις δημοκρατίες σε φιλελεύθερες ολιγαρχίες. Το φαινόμενο που σήκωσε κεφάλι και στην χώρα μας μετά τις τελευταίες εκλογές. Με την έννοια αυτή η δημοκρατική παράταξη δεν περιορίζεται σε μία ήττα της ΝΔ δηλαδή του πολιτικού φορέα της μετά – δημοκρατίας.

Στοχεύει στην ηγεμονία της προόδου έναντι της συντήρησης, στην ηγεμονία της κοινωνικής πολιτικής έναντι του νεοφιλελευθερισμού. Στοχεύει στον εκδημοκρατισμό των θεσμών όπως ακριβώς θα πρωτοστατήσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο όχι για την ακύρωση των υπερεθνικών θεσμών και την επιστροφή στο «έθνος – κράτος», αλλά για τον εκδημοκρατισμό τους.

Θα ακούσουμε ότι ο μετασχηματισμός θα σηματοδοτήσει την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Ότι εγκαταλείπει την αριστερά και εντάσσεται στο πολιτικό ρεύμα της σοσιαλδημοκρατίας. Όμως αγνοούν ότι ο μετασχηματισμός δεν συνεπάγεται εγκατάλειψη της αριστεράς. 

Αντίθετα το δημοκρατικό πρόταγμα αποτελεί τον απόλυτο ορισμό της αριστεράς του 21ου αιώνα. Ότι δεν είναι τίποτα άλλα παρά η ταυτότητα της σύγχρονης αριστεράς. Μιας αριστεράς που όπως εγκατέλειψε την δαιμονοποίηση της κυβερνητικής εξουσίας, την λογική του όχι σε όλα, τις εσωκομματικές φατρίες, έτσι θα εγκαταλείψει την δειλή έστω καχυποψία για τα άλλα συγγενή ιδεολογικά ρεύματα και τον δισταγμό να αγκαλιάσει ένα ευρύτερο δημοκρατικό φάσμα της κοινωνίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει την ψυχή και τον κινητήριο μοχλό για την δημιουργία της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης. Μιας παράταξης που είναι η αναγκαία προϋπόθεση για την ηγεμονία της δημοκρατίας έναντι της μετά – δημοκρατίας.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS