Το απόγευμα της Τετάρτης στον Κήπο των Ρόδων ο Τραμπ με ένα παραλήρημα για τη δεινή κατάσταση του έθνους και τις πόλεις και κωμοπόλεις και τα εργοστάσια που «βιάστηκαν» και «λεηλατήθηκαν» κήρυξε την «Ημέρα Απελευθέρωσης» της Αμερικής και πήγε να παίξει επιδεικτικά γκολφ.
Το Σάββατο εκατομμύρια διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε 1.300 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με το σύνθημα «κάτω τα χέρια» και ζήτησαν από την κυβέρνηση Τραμπ να σταματήσει αυτό που οι διοργανωτές περιέγραψαν ως «την πιο ξεδιάντροπη αρπαγή εξουσίας στη σύγχρονη ιστορία».
Μιλώντας σε πλήθος στην Ουάσινγκτον, ο βουλευτής του Μέριλαντ Τζέιμι Ράσκιν περιέγραψε τον Τραμπ ως «έναν δικτάτορα που συνθλίβει την οικονομία και γνωρίζει την τιμή των πάντων και την αξία του τίποτα».
Οι διαδηλωτές ζήτησαν από τον Τραμπ και τον Μασκ να πάρουν τα «χέρια τους μακριά» από το Medicaid, το Medicare, τις δημόσιες εκτάσεις, τους μετανάστες, τα δικαιώματα των LGBTQ+, την έρευνα για τον καρκίνο κ.α.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η κυβέρνηση διέταξε την απέλαση πολλών μεταναστών από τις ΗΠΑ, έκοψε τη χρηματοδότηση για προγράμματα υγείας και έλαβε μέτρα για να κλείσει ομοσπονδιακές υπηρεσίες.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο πρόεδρος κέρδισε τον αγώνα του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος Senior Club σήμερα στο Jupiter της Φλόριντα και προχωρά στον γύρο του πρωταθλήματος την Κυριακή.
O Tραμπ έπεσε στην παγίδα του
Ο Αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να πέφτει στην παγίδα που έστησε για τους άλλους, καθώς οι αγορές κρίνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα είναι το μεγαλύτερο θύμα και κινδυνεύει με ύφεση. Η πραγματικότητα των κατ’ ευφημισμό «ανταποδοτικών» δασμών στις εισαγωγές από 180 και πλέον χώρες ήταν χειρότερη από τους φόβους των επενδυτών, όπως φάνηκε από το σφυροκόπημα που δέχθηκαν τα χρηματιστήρια στα τέλη της εβδομάδας.
Οι τιμές των μετοχών έκαναν βουτιά σε όλο τον κόσμο την Πέμπτη που εντάθηκε την Παρασκευή, μετά την απάντηση της Κίνας με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων και ελέγχους στις εξαγωγές ορισμένων σπάνιων γαιών στις ΗΠΑ.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι η πτώση ήταν μεγαλύτερη στην Wall Street, με τον δείκτη μετοχών S&P 500 να κατρακυλά περίπου 11%, το δολάριο υπέστη σφυροκόπημα και η ισοτιμία του ευρώ ανατιμήθηκε περίπου 2%.
H αμερικανική οικονομία κινδυνεύει
Η ετυμηγορία των επενδυτών για το δασμολογικό κρεσέντο του Τραμπ, με την επαναφορά των συντελεστών τους σε επίπεδα που ίσχυαν πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν σαφής: Όλες οι οικονομίες θα πληγούν σε έναν ορατό χρονικό ορίζοντα, αλλά μεγαλύτερο θύμα θα είναι η ίδια η αμερικανική οικονομία, η οποία κινδυνεύει με ύφεση από έναν παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο.
Η σκληρή στάση των ΗΠΑ προκάλεσε ήδη τη σκληρή απάντηση από την πλευρά της Κίνας, με επιβολή δασμών 34% στις αμερικανικές εισαγωγές από τις 10 Απριλίου, με αποτέλεσμα μία κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου που θα οδηγήσει σε ακόμη δυσμενέστερες εξελίξεις για όλο τον κόσμο και θα αυξήσει τις πιθανότητες ύφεσης. Οι αγορές κατέρρευσαν.
Η «στρατηγική του τρελού»
«Έχουμε ένα ντόνατ, όπου οι ΗΠΑ είναι ένα νησί που περιβάλλεται από δασμούς 10-60%, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος ακολουθεί το δικό του δρόμο», λέει ο Creon Butler, επικεφαλής του προγράμματος για την παγκόσμια οικονομία και τα χρηματοοικονομικά στο Chatham House, στο Λονδίνο. “Αν όντως έχετε αυτή την αμερικανική νησιωτική οικονομία, θα έχετε χειρότερης ποιότητας, ακριβότερα προϊόντα και διεθνείς αλυσίδες εφοδιασμού που θα πηγαίνουν αλλού».
Οι οικονομολόγοι φοβούνται ότι στο άμεσο μέλλον η ίδια η αβεβαιότητα έχει μια ανασχετική επίδραση – η οποία θα μπορούσε να καταλήξει τόσο επιζήμια όσο και η ίδια η δασμολογική πολιτική.
“Κάποιοι υποστηρίζουν ότι παίζει τη στρατηγική του τρελού. Ή κάποιο είδος τυχαίας συμπεριφοράς, ώστε οι αντίπαλοι, οι εχθροί, να μην μπορούν να προβλέψουν την επόμενη κίνησή του. Ίσως αυτό στη γεωπολιτική να έχει κάποιο ρόλο. Αλλά στα οικονομικά αυτό αυξάνει το επίπεδο αβεβαιότητας και δεν είναι υποστηρικτικό για την οικονομική ανάπτυξη και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
‘Θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη την Κίνα ξανά»
Μια διαφορετική οπτική στα πιθανά αποτελέσματα των δασμών που επέβαλε ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε ο Economist. Σε άρθρο του χρησιμοποιεί μια παράφραση του συνθήματος που κυριάρχησε στην προεκλογική καμπάνια του αμερικανού προέδρου και ισχυρίζεται ότι οι ΗΠΑ «θα μπορούσαν να κάνουν μεγάλη την Κίνα ξανά».
Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι η Αμερική είναι υπερβολικά πολωμένη και καταπονημένη για να διατηρήσει τον παγκόσμιο ρόλο της. Ένα από τα συνθήματά του προειδοποιεί για «μεγάλες αλλαγές που δεν έχουν γίνει ποτέ εδώ και έναν αιώνα».
Ο κ. Σι προετοιμάζεται για τον σημερινό χαοτικό κόσμο από τότε που έγινε ηγέτης της Κίνας το 2012. Έχει παροτρύνει τη χώρα του να αποκτήσει οικονομική και τεχνολογική αυτάρκεια. Η Κίνα έχει μειώσει την ευπάθειά της στα αμερικανικά ασφυκτικά μέτρα, όπως οι κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών. Αν και οι τράπεζές της εξακολουθούν να χρειάζονται πρόσβαση σε δολάρια, πραγματοποιεί πλέον τις περισσότερες μη τραπεζικές διεθνείς πληρωμές σε γουάν.
Η εγχώρια οικονομία της Κίνας έχει ανεπίγνωστα πλεονεκτήματα. Ο ανταγωνισμός και η υιοθέτηση της τεχνολογίας σημαίνουν ότι οι βιομηχανικές επιχειρήσεις της κατατροπώνουν τους δυτικούς αντιπάλους της σε όλα, από τα ηλεκτρικά οχήματα μέχρι την «οικονομία χαμηλού υψομέτρου», δηλαδή τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα ιπτάμενα ταξί.
Καθώς η Αμερική υψώνει τείχη, η Κίνα θα έχει την ευκαιρία να επανεκκινήσει τις εμπορικές σχέσεις σε όλο τον κόσμο -καταλήγει ο Economist- προσφέροντας επενδύσεις στη μεταποίηση σε χώρες εταίρους αντί να τις κατακλύζει με εξαγωγές».