Θλιβερή πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή μια δολοφονία

Η δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου φαίνεται πως εξιχνιάζεται από στιγμή σε στιγμή αλλά έγινε αιτία μιας πρωτοφανούς αντιπαράθεσης ανάμεσα στην αντιπολίτευση και την κυβέρνηση. “Εκτός από στέλεχος της ΝΔ ήταν φίλος μου” είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  “Η ΝΔ έχει εκφράσει εδώ και καιρό την έντονη ανησυχία της για την εικόνα πλήρους ανομίας που επικρατεί ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας», ανομία που, όπως λέει, επιτείνεται από την αδικαιολόγητη ανοχή που κάποιοι δείχνουν στη βία και την παραβατικότητα.  «Οι πολίτες αισθάνονται όλο και πιο ανασφαλείς. Και αυτό σε ένα ευνομούμενο κράτος δικαίου δεν μπορεί και δεν θα γίνει ανεκτό».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ βιάστηκε να συνδέσει το έγκλημα -πριν ακόμα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες- με ένα τρόπο που  περιέχεται ήδη σε παλιότερη δήλωση του μέσα στη Βουλή ότι “όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις είχαν μίτρα την αριστερά”.  Λίγο πριν μια αντιπαράθεση ανάμεσα στον κ. Τζαβάρα -εκ μέρους της ΝΔ- και τον κ. Ξυδάκη στη Βουλή θύμισε τις πιο κακές στιγμές του κοινοβουλίου.

«Τo χέρι αυτών των άνανδρων είναι προφανές ότι δεν το όπλισε κάποια σκοτεινή δύναμη, αλλά είναι από την καθημερινή ποιότητα της πολιτικής ζωής και του δημόσιου βίου, που συνεχώς ξεπέφτει και χάνει σε αξία και αρχές” είπε ο πρώτος. «Άκουσα ένα συνάδελφο που απευθυνόμενος στη δική μας παράταξη είπε ότι είμαστε το κόμμα μεσαζόντων. Είναι ύβρις και όποιος δεν έχει την δύναμη ψυχής μυαλού και τεκμηρίωσης που απαιτεί τέτοια ύβρις παραμένει άγονος και ένας άχρηστος υβριστής. Αυτός που κατευθύνει προς συγκεκριμένα πρόσωπα και πολιτικούς ανθρώπους τα όπλα εκείνων που δεν καταλαβαίνουν από δημοκρατία».

«Αλλά ας μη βιαστούμε να της δώσουμε πολιτικό χρώμα. Δεν έχουμε κανένα επίσημο ανακοινωθέν από τις αρχές. Δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί. Αν ήταν μέλος της ΝΔ λυπούμεθα τη ΝΔ, αλλά σας περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, μην δίνουμε πολιτικό χρώμα» είπε αρχικά ο δεύτερος για να πέσει στην ίδια παγίδα.

«Ας αναζητήσει και στη δική του κοινοβουλευτική ομάδα την όξυνση. Να δει ποιοι ήταν υμνητές της Χούντας και των ολοκληρωτισμών, και ποιοι κραυγάζουν ως Ελλαδοπώλες και τηλεπωλητές. Μη χαρακτηρίζουμε συλλήβδην πολιτικές ομάδες και χώρους. Η Αριστερά έχει τις αμαρτίες της, αλλά δεν έχει την ιστορία κανενός Χουντικού και κανενός ροπαλοφόρου και κανενός τσεκουροφόρου».

Θα περίμενε κανείς πως τα δυο κόμματα θα ανακαλούσαν τις δηλώσεις των εκπροσώπων τους, όπως θάκαναν άλλοτε μεγάλοι ηγέτες που έζησαν τις συνέπειες ενός Εμφυλίου, αλλά έρχεται το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου να ρίξει λάδι στη φωτιά:

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν διστάζει να επενδύσει πολιτικά στην αποτρόπαια δολοφονία ενός ανθρώπου, στο αίμα ενός φίλου του, σύμφωνα με τον ίδιο. Και τα φιλικά του Μέσα να εμφανίζουν την Ελλάδα, ως χώρα, όπου ανθίζει ατιμώρητο το έγκλημα» τονίζουν και προσθέτουν πως ακόμα και ο υποτιθέμενος μετριοπαθής κ. Δένδιας, έφτασε στο σημείο να παρουσιάζει την Ελλάδα ως “Κολομβία” και να μιλά για “περίοδο βίας και αίματος εδώ και 2,5 χρόνια”.

Η απάντηση θα έρθει από τη Νέα Δημοκρατία: «Προτρέπουμε τους συντάκτες του non paper του Μαξίμου να κάνουν μια συνάντηση με τους κατοίκους των Εξαρχείων. Να συζητήσουν μαζί τους και την μείωση των δημοτικών τελών που οι ίδιοι ευλόγως ζητούν, λόγω της πλήρους απουσίας του Κράτους από την περιοχή τους. Καλό θα ήταν επίσης, να μας ενημερώσουν πόσες επιθέσεις με μολότοφ έχουν γίνει στο κέντρο της Αθήνας από το 2015 και πόσο αυτές έχουν στοιχίσει στους Έλληνες πολίτες».

 Η πολιτική αντιπαράθεση όταν γίνεται με αναφορές σε αίμα θα πρέπει να αποφεύγεται. Πολύ περισσότερο όταν δεν είναι ακόμα φανερό ποιος όπλισε το χέρι των δολοφόνων. Η ταύτιση της Αριστεράς με την τρομοκρατία ή της Δεξιάς με τη Χούντα -εκτός από ανιστόρητες- οδηγούν σε ένα κομματικό φανατισμό που θάλεγε κανείς πως είχε οριστικά περάσει.

Η πολιτική ανωριμότητα μπορεί να υπάρχει σε μεμονωμένους βουλευτές, αλλά όχι σε κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και πολύ περισσότερο σε ηγέτες κομμάτων. Δεν μπορεί όλα -και πολύ περισσότερο το αίμα ενός αθώου- πριν ακόμα γίνει η κηδεία του- να γίνονται αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Η Βουλή θα πρέπει να κινείται πέρα από το μίσος και τη μισαλλοδοξία. Ακριβώς γιατί, όπως είπε ο κ. Τζαβάρας, η υποβάθμιση του πολιτικού βίου μπορεί πράγματι να οπλίσει το χέρι κάποιων δολοφόνων -που δεν θα ανήκουν στη μία παράταξη.