Ισπανία, Ιρλανδία και Νορβηγία αναγνωρίζουν το κράτος της Παλαιστίνης

Οι κυβερνήσεις της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας ετοιμάζονται να ανακοινώσουν σήμερα πως προχωρούν στην αναγνώριση κράτους της Παλαιστίνης, μεταδίδουν ΜΜΕ των δύο χωρών.

Την ίδια ώρα αναμένεται να πάρει τον λόγο στο κοινοβούλιο της Ισπανίας ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Ο Σάντσεθ είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ανακοινώσει σήμερα, Τετάρτη, την αναγνώριση από τη Μαδρίτη ενός παλαιστινικού κράτους.

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ισραήλ. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την ανάκληση «για διαβουλεύσεις» των πρεσβευτών της χώρας στην Ιρλανδία και τη Νορβηγία, μετά την απόφαση του Όσλο να αναγνωρίσει από τις 28 Μαΐου ένα παλαιστινιακό κράτος και την επικείμενη αντίστοιχη ανακοίνωση του Δουβλίνου.

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών μεταφόρτωσε στο X βίντεο απευθυνόμενο στο Δουβλίνο για το προειδοποιήσει πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Η κίνηση αυτή το μόνο που θα κάνει είναι να «τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και την αστάθεια», κατά την ισραηλινή διπλωματία.

Τα περισσότερα από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα κράτος της Παλαιστίνης.

Η Σουηδία αναγνώρισε επίσημα το κράτος της Παλαιστίνης το 2014 και έγινε το πρώτο μέλος της ΕΕ στη δυτική Ευρώπη που πήρε αυτή την πρωτοβουλία.

Άλλα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν ήδη αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος, αλλά έκαναν το βήμα αυτό πριν από την ένταξή τους στην ΕΕ, είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Τσεχική Δημοκρατία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Μάλτα, η Πολωνία και η Ρουμανία.