Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα γίνουν τα θαλάσσια πάρκα – Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία

«Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια με τη Βόρεια Μακεδονία όσο δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι η άλλη πλευρά έχει συμμορφωθεί», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ.

«Έχουμε θαλάσσιο πάρκο στην Αλόννησο. Δεν πήραμε την άδεια κάποιου. Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά την Τουρκία. Θα γίνουν τα θαλάσσια πάρκα. Δεν αφορά την Τουρκία», ξεκαθάρισε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας παράλληλα στον Χακάν Φιντάν που μίλησε για «κόκκινη γραμμή».

Αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με τη Βόρεια Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός σχολίασε τη χθεσινή κατάθεση των μνημονίων συνεργασίας με τη γειτονική χώρα από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Τώρα θέλουν να κυρώσουμε τα μνημόνια και να απωλέσουμε οποιοδήποτε όπλο έχουμε. Δικαιωθήκαμε απόλυτα που δεν τα κυρώσαμε», τόνισε.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως η Ευρώπη μπορεί να ασκήσει έλεγχο στις πολυεθνικές για το γεγονός ότι τιμολογούν διαφορετικά ανά χώρα και επανέλαβε ότι «η απάντηση στην ακρίβεια δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών».

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε μια και καλή τέλος στη φημολογία σχετικά με την ανάληψη ευρωπαϊκής θέσης, λέγοντας πως είναι τιμητικό, αλλά κλείνει εδώ το θέμα.

Για την «κόκκινη γραμμή» που έθεσε ο Χακάν Φιντάν για τα θαλάσσια πάρκα:

«Δεν έχουμε αλλάξει γραμμή. Έχουν ενισχύσει το πλέγμα των συμμαχιών και έχουμε μια ευρωπαϊκή και αμερικανική βοήθεια. Παρά τις μεγάλες μας διαφωνίες μπορούμε να συνομιλούμε. Η Ελλάδα έχει αυξημένες υποχρεώσεις προστασίας του θαλασσίου χώρου της. Έχουμε θαλάσσιο πάρκο στην Αλόννησο. Δεν πήραμε την άδεια κάποιου. Αυτό είναι κάτι που δεν αφορά την Τουρκία. Θα γίνουν τα θαλάσσια πάρκα. Δεν αφορά την Τουρκία. Δεν υποκρύπτεται τίποτα. Η Ελλάδα δεν ζητά τη γνώμη κανενός. Δεν θα πω τι ακριβώς συζητήθηκε. Η Ελλάδα πάει σε αυτές τις συζητήσεις με συγκεκριμένες γραμμές. Κάναμε κατανοητή τη θέση μας. Έχει σημασία να προστατεύσουμε τον θαλάσσιο πλούτο μας. Το να βάλουμε κάποιους περιορισμούς στους ψαράδες μας είναι κάτι που δίνει περιβαλλοντικό όφελος».

Για τις βολές της αντιπολίτευσης σε σχέση με το ταξίδι του στην Τουρκία:

«Έχω μπερδευτεί. Έχουν σηκώσει την σημαία του πατριωτισμού. Πάντα ήταν υπέρ του διαλόγου. Ζημιώθηκε η χώρα από την επίσκεψη αυτή; Μεταφέραμε ευρωπαϊκές θέσεις στην Τουρκία. Κρατήσαμε τους δίαυλους επικοινωνίας χωρίς να αποκλίνουμε από τις πάγιες θέσεις μας. Η εξωτερική πολιτική θέλει μια σοβαρότητα».

Για τη Βόρεια Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών:

«Είχα προειδοποιήσει το 2019. Ήξερα την αλήθεια. Προειδοποίησα την κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση θα έχει συνέπειες στις μεταξύ μας σχέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τα τρία μνημόνια στη Βουλή. Τώρα θέλουν να κυρώσουμε τα μνημόνια και να απωλέσουμε οποιοδήποτε όπλο έχουμε. Δικαιωθήκαμε απόλυτα που δεν τα κυρώσαμε. Βλέπαμε τις εξελίξεις στα Σκόπια. Δικαιώθηκε η θέση μας. Νομίζει η αντιπολίτευση ότι θα μας στριμώξει;»

Για τον Κυριάκο Βελόπουλο που έσκισε τη Συμφωνία των Πρεσπών:

«Δεν θα σχολιάσω τις πατριωτικές εξάρσεις του. Έχει κάνει καριέρα πάνω σε αυτά τα θέματα».

Γιατί προτάσσει την πολιτική σταθερότητα:

«Μόνο εμείς λέμε τι θα γίνει στην Ευρώπη τα επόμενα 5 χρόνια. Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Είμαι υπέρμαχος για ένα ευρωομόλογο για ζητήματα ευρωπαϊκής άμυνας. Έχω στο μυαλό μου ένα εγχείρημα ευρωπαϊκής αεράμυνας. Την έχω καταθέσει την πρόταση. Ακρίβεια. Έχει σχέση με την Ευρώπη. Πρέπει να υπάρχουν παρεμφερείς τιμές με τις χώρες της Ευρώπης. Να μας πουν οι πολυεθνικές γιατί τιμολογούν με διαφορετικές τιμές. Η Ευρώπη μπορεί να το κάνει. Να ασκήσει έλεγχο. Οι εκλογές αυτές έχουν ξεχωριστή σημασία».

Ακρίβεια και μισθοί:

«Είναι μεγάλο πρόβλημα, το αναγνωρίζουμε και κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις και συνεχίζουμε τη μάχη. Υπάρχει πρόβλημα. Η αντιπολίτευση μιλάει για το ρεύμα; Ποιο ρεύμα; Κάναμε παρεμβάσεις. Γυρίσαμε σε επίπεδα προ πολέμου. Η απάντηση στην ακρίβεια δεν μπορεί να είναι άλλη από την αύξηση των μισθών. Ψαλιδίζεται από τον πληθωρισμό, το καταλαβαίνω. Οι μισθοί θα συνεχίσουν να αυξάνονται και όταν αρχίσει η ακρίβεια να υποχωρεί. Όταν κάνεις επιδοματική πολιτική, πρέπει να δεις ποιοι έχουν ανάγκη. Οι μειώσεις φόρων που προτείνει η αντιπολίτευση σημαίνει χρεοκοπία της χώρας. δεν βγαίνει ο λογαριασμός. Θα κατέρρεε η προσπάθεια. Είναι δεδομένο ότι θα γυρνούσαμε σε εποχές που μας οδήγησαν στην κρίση. Οφείλω να προειδοποιώ τους πολίτες ότι αυτά που προτείνει η αντιπολίτευση είναι παντελώς μη κοστολογημένες προτάσεις και ανεφάρμοστες. Αν μειωθεί ο ΕΦΚ πρέπει να μας πουν πού θα βρουν τα χρήματα για να αντισταθμίσουν τα έσοδα. Δεν μπορούμε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες. Το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται. Ο μέσος οικογενειάρχης αντιμετωπίζει πρόβλημα. Ζουν καλύτερα οι 500.000 συμπολίτες μας που βρήκαν δουλειά. Η ανεργία από το 17% έχει πέσει κάτω από 10%. Είναι μια τεράστια επιτυχία της οικονομικής μας πολιτικής.

Έχω μιλήσει για μέσο μισθό 1.500 ευρώ. Θα το πετύχουμε. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε. Αν κάνετε μια έρευνα, θα δείτε ότι στην αγορά είναι μεγαλύτερος. Οι ξενοδόχοι παραπονιούνται ότι δεν βρίσκουν υπαλλήλους. Να πληρώσουν περισσότερο.

Θα γίνει σταδιακή μείωση των εισφορών. Θα εστιάσουμε την προσοχή μας εκεί. Μακάρι να μπορέσουμε να μειώσουμε και το ΦΠΑ».

Ασφάλεια:

«Έχουν γίνει βήματα. Οποιαδήποτε κατάληψη γίνεται σε πανεπιστήμια εκκενώνεται αμέσως. Θα θέλαμε να υπάρχουν αστικές ευθύνες για όσους κάνουν καταστροφές. Στο σχολείο το ανακοινώσαμε. Τις ζημιές θα τις πληρώνουν οι γονείς. Δεχθήκαμε επιθέσεις για τα πανεπιστήμια. Σε πολλές γειτονιές είναι αισθητή η παρουσία των αστυνομικών. Το ίδιο και η Τροχαία. Μια καλύτερη κατανομή των αστυνομικών σε όλη τη χώρα. Το υπουργείο προχωράει σε τέτοιες κινήσεις. Έχουμε προχωρήσει σε στοχευμένες παρεμβάσεις. Όπως η αθλητική βία. Συνολικά η εικόνα είναι καλύτερη με ό,τι συνέβαινε πριν 2 χρόνια. Φτάνουμε στο τέλος της οπαδικής βίας. Η υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού βρίσκεται στη Δικαιοσύνη. Δώσαμε την καλύτερη απάντηση ότι θα βάλουμε τάξη στην αθλητική βία. Υπάρχουν σταγόνες που ξεχειλίζουν το ποτήρι. Αυτή η τραγική στιγμή να ήταν αυτή η σταγόνα. Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε εκατοστό».

Γυναικοκτονίες:

«Κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια, αρχικά με την εκπαίδευση των αστυνομικών, κάνουμε μια καμπάνια ενημέρωσης ώστε οι γυναίκες να μπορούν να προχωρήσουν σε καταγγελίες, υπάρχει το panic button. Μπορούμε να περιορίσουμε σημαντικά το πρόβλημα. Υπάρχει πλαίσιο. Υπάρχουν ξενώνες. Την ασφαλής στέγη».

Τοξικότητα εκ μέρους της αντιπολίτευσης:

«Το βασικό ζητούμενο είναι η πολιτική σταθερότητα. Είπα ότι θέλω να φτάσουμε το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών. Πήραμε 33% και στις εθνικές εκλογές 40%. Αυτός είναι ο στόχος και μπορούμε να τον πετύχουμε. Πρέπει να ενθαρρύνουμε τους πολίτες να ψηφίσουν. Η επιστολική ψήφος δίνει τη δυνατότητα σε 200.000 πολίτες να ψηφίσουν. Οι εκλογές αυτές έχουν και εθνικό περιεχόμενο. Εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε για ευρωπαϊκά ζητήματα. Η αντιπολίτευση δεν έχει πει τη λέξη Ευρώπη. Θέλει να μετατρέψει τη διαδικασία σε εσωτερικό δημοψήφισμα. Δεν είναι οι ευρωεκλογές η ώρα για να εκφραστεί η δυσαρέσκεια στην κυβερνητική πολιτική. Αυτή η προεκλογική περίοδο θα μας δώσει την ευκαιρία να πούμε τι κάναμε τους τελευταίους 9 μήνες».

Ψηφιακό Φροντιστήριο και ιδιωτικά πανεπιστήμια:

«Αύριο θα παρουσιάσουμε το ψηφιακό φροντιστήριο. Υπάρχει ενδιαφέρον από ξένα πανεπιστήμια για την ίδρυση παραρτημάτων στη χώρα μας».

Ανασχηματισμός:

«Το χαμόγελό μου είναι η καλύτερη απάντηση. Έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές».

Για το αν θα είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές:

«Γιατί να συζητήσουμε από τώρα κάτι τέτοιο. Μπορώ να πω ότι θέλω η ΝΔ να κερδίσει τις εκλογές του 2027. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε. Πάμε για εξάντληση της 4ετίας. Θέλω να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη. Είναι τιμητικό να συζητείται το όνομά μου για την ανάληψη μιας ευρωπαϊκής θέσης, αλλά το κλείνω το θέμα».

Για το αν θα κερδίσει ο Ολυμπιακός το Conference:

«Θέλω να διαφυλάξω την αξιοπιστία μου. Είναι μια μεγάλη επιτυχία. Δεν θα πάω στο γήπεδο. Το ότι έχουμε μια ελληνική ομάδα στον τελικό είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε και δύο ελληνικές ομάδες στο Βερολίνο. Θα βγάλω το καπέλο της προτίμησης και θα δω τον τελικό. Μακάρι να έχουμε δύο ομάδες στον τελικό».