Μάρμαρα του Παρθενώνα: ο Έλληνας Πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη και τι συζητά η κυβέρνηση με το Βρετανικό Μουσείο

Του Νίκου Λακόπουλου

Μετά το φιάσκο της -μη-συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ πολλοί πανηγυρίζουν γιατί το θέμα “διεθνοποιήθηκε”, άρα πάλι… κερδίσαμε με την προσβολή που δέχτηκε η Ελλάδα στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού.

Το ερώτημα είναι τι κερδίσαμε. “Είχε μία θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης. Απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα παγκοσμίως το δίκαιο αίτημά της Ελλάδος για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα” θα πει στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Σούνακ αρνήθηκε να τον συναντήσει και ο αρχηγός των Εργατικών Κιρ Στάρμερ, με τον οποίο συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης, αρνήθηκε κάθε ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος που απαγορεύει την απομάκρυνση των Μαρμάρων από το βρετανικό Μουσείο και απλώς είπε ότι δεν θα αντιταχθεί σε ενδεχόμενη συμφωνία «δανεισμού».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα», εκπρόσωπος της διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα συνεχίζονται.

«Η θέση του Μουσείου παραμένει αμετάβλητη. Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές», είπε ο εκπρόσωπος.

Πουθενά όμως δεν γίνεται λόγος για μόνιμη επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αλλά το Βρετανικό Μουσείο αναφέρει ότι οι συζητήσεις με την Ελλάδα γίνονται σχετικά με «μία σύμπραξη για τον Παρθενώνα».

Δηλαδή οι συζητήσεις αφορούν μια συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα που θα κλειστεί στο προσεχές μέλλον, όπως ελπίζουν στο Μουσείο: «Πιστεύουμε ότι μια μακροχρόνια συνεργασία αυτού του είδους θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία έτσι ώστε αφενός να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά σε όλο τον κόσμο και αφετέρου να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα της μοναδικής συλλογής που διαθέτουμε στο Μουσείο».

Ο εκπρόσωπος του Σούνακ ήταν: «Έχουμε μια πάγια θέση, νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταγράψει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους της εποχής. Ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου. Φροντίζουμε τα μάρμαρα εδώ και γενιές και η θέση μας είναι ότι θέλουμε να συνεχιστεί αυτό. Ο κόσμος έρχεται τακτικά στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τα μάρμαρα και δεν υπάρχουν σχέδια να αλλάξει αυτό ή να αλλάξει ο νόμος».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως το ζήτημα των Γλυπτών δεν είναι απλά η επιστροφή κάποιον αρχαιοτήτων στον τόπο τους αλλά η επανένωσή τους.

«Είναι σαν να κόβεις τη Μόνα Λίζα στη μέση. Το ένα κομμάτι να πάει στο Βρετανικό Μουσείο και το άλλο στο Λούβρο. Νομίζετε πως αυτοί που θα το βλέπουν θα αξιολογούν τον πίνακα όπως του αρμόζει; Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

Ένα ερώτημα είναι γιατί ο Πρωθυπουργός ήθελε να θέσει το θέμα στον Σούνακ όταν η ίδια η κυβέρνηση έλεγε πως “το ζήτημα δεν αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, αλλά το Βρετανικό Μουσείο, με το οποίο συνεχίζονται οι συζητήσεις».

Φαίνεται πως κάποιοι παγίδευσαν τον Μητσοτάκη θριαμβολογώντας πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λονδίνο, πως «με αθόρυβες και συστηματικές ενέργειες πολιτιστικής διπλωματίας η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατάφερε στην πρώτη θητεία της όχι μόνο να επαναφέρει το ζήτημα της επανένωσής τους αλλά πέτυχε και τη ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο για το θέμα αυτό».

Είχαν προηγηθεί μυστικές διαπραγματεύσεις σε ξενοδοχείο του Λονδίνου, του ίδιου του πρωθυπουργού με τον Διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν και συναντήσεις με τον Δένδια και τον Γεραπετρίτη με τον δεύτερο όπως αποκάλυψαν τα “Νέα”. Το τι συζητήθηκε στις συναντήσεις δεν έγινε γνωστό, αλλά το ενδεχόμενο έναρξης μιας «μακροχρόνιας πολιτιστικής συνεργασίας» μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της Ελλάδας από καιρό ήταν γνωστό πως θα επέτρεπε την έκθεση κάποιων από τα γλυπτά στο Μουσείο Ακρόπολης και περιοδικές εκθέσεις με άλλους αρχαιοελληνικούς θησαυρούς στο Βρετανικό Μουσείο.

Ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να συναντήσει τον αντιπρόεδρο της βρετανικής κυβέρνησης, αλλά οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν με πρωτοβουλία του Βρετανού και δεν υπάρχει κανένα διπλωματικό επεισόδιο, μόνο δυσφορία.

“Οι συζητήσεις με την Ελλάδα σχετικά με μια “σύμπραξη για τον Παρθενώνα” συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές”  λέει ο εκπρόσωπος του Μουσείου, ενώ η Ντάουνινγκ Στριτ ισχυρίζεται ότι ο Ελληνας ηγέτης αθέτησε τη συμφωνία μιλώντας δημοσίως για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση αρνείται ότι υπήρξε τέτοια συμφωνία.

Κάποιος λέει ψέματα. «Είτε έτσι είτε αλλιώς, μια αντίδραση για έναν ενήλικο θα ήταν ο Σούνακ να εκφράσει την ενόχλησή του ευγενικά, όταν θα συναντούσε τον Μητσοτάκη, επαναδιατυπώνοντας τη θέση της κυβέρνησής του και να προχωρήσει» σημειώνουν οι Financial Times.

Και ο Έλληνας Πρωθυπουργός οφείλει να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη και τι συζητά η κυβέρνηση με το Βρετανικό Μουσείο.

ΑΠΟ ΤΟ RADAR.GR