Μεταρρυθμίσεις

ΦΩΤΟ: ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΒΛΑΣΗ ΚΑΝΙΑΡΗ

Στα δύσκολα, όταν σκέφτεσαι και ξανασκέφτεσαι κάτι που δεν σου βγαίνει, λες, πάμε απ’ την αρχή.

Πάμε στις λέξεις, στο περιεχόμενο τους, σ’ αυτό που πραγματεύονται και …εννοούνται.

Στη λέξη, που κλείνει την ελπίδα της συνεννόησης με κάθε συνομιλητή.

Λες, δεν μπορεί, αν καταφέρουμε να δώσουμε την ίδια διάσταση, θα συνεννοηθούμε, θα βρούμε άκρη, θα βρούμε κοινό τόπο.

Κάθε φορά που ακούω ή διαβάζω για την λέξη μεταρρύθμιση νοιώθω ένα κενό. Μια απορία, μια συννεφιά, αν εννοούνται από όλους τα ίδια. Νοιώθω πως πρέπει να σταθώ και να αναλύσω, τι έχει στην άκρη του μυαλού του, αυτός που την χρησιμοποιεί, αυτός που την έβαλε στόχο και θέλει να πραγματώσει κάτι …μεταρρυθμιστικό.

Σας φαίνεται σίγουρα καχύποπτο αυτό που λέω, πως ίσως κρύβει μια μικρή παγίδα για να σας πάω κάπου. Όχι βέβαια. Θέλω να μαι καθαρός μαζί σας και κυρίως να προκαλέσω την σκέψη σας, όχι κατ’ ανάγκη στον δρόμο της δικής μου. Έχω ένα ατράνταχτο επιχείρημα. Δεν πολιτεύομαι, δεν σκοπεύω, δεν ζητώ την.. ψήφο σας . Άρα οι λέξεις μου που σας αραδιάζω, είναι μόνον επαίτες της συμπάθειάς σας…

Αφού λοιπόν παραμερίσθηκαν οι παρεξηγήσεις πάμε στην λέξη. Μεταρρύθμιση. Πάντα στο …θηλυκό. Παρακαλώ χωρίς φαλλοκρατικές υποχθόνιες σκέψεις. Και το λέω αυτό για να δείτε αμέσως την αστραπή του νου, προς άλλες κατευθύνσεις…Όπως κάνουν οι …πολιτευόμενοι.

Μεταρρύθμιση, σύνολο αλλαγών, σε ένα τομέα, που αποσκοπούν στη λύση προβλημάτων, την εύρυθμη λειτουργία, την προσαρμογή σε νέα δεδομένα. Το λεξικό ήρθε και βάζει με σαφήνεια το πλαίσιο το περίγραμμα στο οποίο πρέπει να κινηθούν όσοι χρησιμοποιούν την λέξη. Τον τόπο της συνεννόησης, τον κοινό τόπο.

Για σκεφθείτε, αλλαγή, λύση, κανόνες, προσαρμογή.

Τώρα; Πού πάει το μυαλό σας, στην αλλαγή,  στη λύση, στους κανόνες ή στην προσαρμογή;

Απλή και εύκολη η απάντηση αν η μεταρρύθμιση αφορά άλλους, δύσκολη και ζόρικη αν αφορά εμάς και τις συνήθειες μας…

Οι σώφρονες πάντα, εξηγούν πως η κάθε μεταρρύθμιση απαιτεί τον κατάλληλο χρόνο. Αλλαγές που εκβίασαν την …ταχύτητα επιβολής ή αφομοίωσης απέτυχαν παταγωδώς φέρνοντας τα αντίθετα αποτελέσματα. …Και εδώ, προκαλώ, την σκέψη σας.

Παρακαλώ δε, να μην περιοριστείτε σε …επίκαιρες σκέψεις εφήμερων πολιτικών, αλλά να την απελευθερώσετε σε διδάγματα του ιστορικού χρόνου.

Εμένα, το λεξικό και πάλι, μου έδωσε ένα κλειδάκι και θα το μοιραστώ με χαρά μαζί σας.

 Στην θρησκεία, η λέξη, ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, χαρακτηρίζει την κίνηση της Καθολικής Εκκλησίας που ξεκίνησε ο Μαρτίνος Λούθηρος και δημιούργησε τις προτεσταντικές Εκκλησίες….

 Τώρα οι σκέψεις σας δεν ξέρω τι λεωφόρους ή ατραπούς θα πάρουν.