Μητσοτάκης για πυρκαγιές: Oργή για την ανικανότητα

Του Στέλιου Κούλογλου

Στις αρχές Αυγούστου του 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εκδηλώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές στα Κύθηρα, στη Μάνη και σε άλλες περιοχές. Ότι ακολουθεί, χωρίς σχόλια, είναι οι αντιδράσεις της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης και των φιλικών προς τη ΝΔ μέσων ενημέρωσης.

«Ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν γεμίσει με στάχτες και αποκαΐδια.. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος. Η ανικανότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του κατ’ ευφημισμόν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα έχει τραγικά αποτελέσματα».


Ανακοίνωση της Ν.Δ, 13/8/2017

«Μάνη, Κύθηρα, Ζάκυνθος, Κάλαμος, Βαρνάβας… Οργή για την ανικανότητα, συμπαράσταση στους συμπολίτες μας»
Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάρτησή στο twitter (14/8)

«Είναι τραγικό αυτό που έχει συμβεί..Η κυβέρνηση άφησε τη χώρα στην τύχη της». 
Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στο «Πρακτορείο 104,9 FM», (17/8)

Καθημερινή, Τίτλος κεντρικού θέματος: «Προαναγγελθείσα καταστροφή. Αλυσίδα παραλείψεων και λαθών έκανε στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασών». (17/8)

Τα Νέα, «Σχέδια με κάρβουνο. Απόπειρα απόδρασης από το φιάσκο των πυρκαγιών με εξαγγελίες στη ΔΕΘ και ασκήσεις για νέο κυβερνητικό σχήμα». (19/8)

Πρώτο Θέμα, «Κακοήθειες τα όσα λες κε Τσίπρα». (20/8)

Το Βήμα, άρθρο («Από τον Καραμανλή στον Τσίπρα δυο φωτιές δρόμος») με αφορμή τις αστήρικτες θεωρίες συνωμοσίας του υπουργού Προστασίας Προστασίας του Πολίτη περί οργανωμένων εμπρησμών.: «Αυτό που προσπάθησαν να κρύψουν ο υπουργός και η κυβέρνηση πίσω από τον καπνό των πυρκαγιών ήταν η ανεπάρκειά τους. Οι εφετινές πυρκαγιές.. θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια καλή ευκαιρία για χάραξης εθνική στρατηγικής. Το θέμα έθιξε στην ανακοίνωσή του ο κ. Μητσοτάκης, ένας από τους λίγους αρχηγούς που αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, το μείζον ζήτημα για τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου. (19/8)

(Η συντάκτης του παραπάνω άρθρου Δήμητρα Κρουστάλλη παραιτήθηκε από την εφημερίδα τον περασμένο Δεκέμβριο, καταγγέλλοντας « ασφυκτικές πιέσεις » από το Μέγαρο Μαξίμου επί Μητσοτάκη).

Τέλος, τι είχε εξαγγείλει τότε ο κ. Μητσοτάκης, ότι θα έκανε ως κυβέρνηση:

– Προληπτικός καθαρισμός των δασών από οτιδήποτε μπορεί να λειτουργήσει ως εύφλεκτη ύλη. Διάνοιξη και άλλων αντιπυρικών ζωνών και δασικών δρόμων και τοποθέτηση δεξαμενών ανεφοδιασμού των ελικοπτέρων τουλάχιστον στα οικολογικά κρίσιμα περιαστικά δάση της Αττικής. Κάθε σχολείο υποχρεωτικά θα συμμετέχει μια μέρα σε διαδικασία καθαρισμού δάσους.
– Δημιουργία Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και συγκρότηση ειδικού σώματος δασοκομμάντος εντός της Πυροσβεστικής,

– Απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας. Δεν γίνεται από τα 18 Canadair να πετάνε μόνον τα 6. Κάτι γίνεται λάθος.

– Χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο.

– Καλύτερος συντονισμός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (Πυροσβεστικής, Δασικής Υπηρεσίας, Αυτοδιοίκησης, κ.λπ.), υπό την επίβλεψη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ξεκάθαρες αρμοδιότητες και γραμμές επικοινωνίας.

ΑΠΟ ΤΟ TVXS