Μια κυβέρνηση χωρίς ενσυναίσθηση: Tο επιτελικό κράτος λειτούργησε “υποδειγματικά”, αλλά η εθνική καταστροφή “έκαψε” τον Μητσοτάκη

Του Νίκου Λακόπουλου

Με τις πυρκαγιές να παίρνουν διαστάσεις εθνικής τραγωδίας η κυβέρνηση που βιάστηκε να πανηγυρίσει που τα …κατάφερε και πάλι, αφού για πολλές ώρες κρύφτηκε, εμφανίστηκε με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, όχι για να αλλάξει κάτι στην αντιμετώπιση της καταστροφής, αλλά την πολιτική της επικοινωνία.

Μάταια γιατί μαζί με τις απίστευτες εικόνες της μισής Ελλάδας καίγεται το επιτελικό κράτος κάηκε μαζί με την εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη που αντιλαμβάνεται πως δεν μπορεί να τα πήγε καλά και να κάηκε και η μισή χώρα.

‘Δεν ψάχνω για άλλοθι και δικαιολογίες” είπε προαναγγέλλοντας “αυτοκριτική” -δηλαδή εξιλαστήρια θύματα-μαζί με τις παιδαριώδεις δικαιολογίες πως φταίει ο καύσωνας, η κλιματική αλλαγή παράγοντες ωστόσο γνωστοί όταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωνε πως “είμαστε καλά προετοιμασμένοι” και πώς το κράτος λειτούργησε “υποδειγματικά”.

» Ζήσαμε μία εξαιρετικά δύσκολη νύχτα. Κρατώ ως θετικό δεν είχαμε καμία απώλεια ανθρώπινης ζωής. Δούλεψε υποδειγματικά το σύστημα των εκκενώσεων. Οι κρίσιμες υποδομές άντεξαν. Τα σπίτια θα ξαναχτιστούν» δήλωσε ο Πρωθυπουργός σημείο πως η αυτοκριτική θα καταλήξει σε μία ακόμα επιτυχία.

Εκκενώνουμε και μετά βλέπουμε

Η πολιτική εκκενώνουμε και μετά βλέπουμε την φωτιά να καίει τα πάντα και επεμβαίνουμε όπου μας υποδεικνύουν τα κανάλια οδηγεί σε μια ανατριχιαστική διαπίστωση: η Αρχαία Ολυμπία σώθηκε με τον Πρωθυπουργό να περιοδεύει εκεί μαζί με την υπουργό Πολιτισμού και μια κουστωδία, αλλά η Εύβοια κάηκε καθώς δεν είχε τόσο μεγάλη τηλεοπτική κάλυψη η φωτιά.

‘Τενεκέδες” λέει ένας αντιδήμαρχος, αλλά η φωνή του πνίγεται μέσα στην εικόνα της “υπεράνθρωπης” προσπάθειας μιας κυβέρνησης που κάνει ό,τι μπορεί, αλλά τελικά -θα παραδεχθεί ο Πρωθυπουργός” προσπαθεί να πετύχει το “ανέφικτο”.

“Δυστυχώς είναι αδύνατο τα μέσα αυτά να είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή σε όλα τα σημεία της χώρας. Η διάθεση των πυροσβεστικών και εναέριων μέσων γίνεται με βάση ορθολογικά κριτήρια και το σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας».

Μόνο που αποδείχτηκε πως ενώ οι πυρκαγιές είχαν προαναγγελθεί με χάρτες και προειδοποιήσεις δεν υπήρχε ο απαιτούμενος σχεδιασμός πλην ίσως των δηλώσεων για το πόσο αποτελεσματική ήταν η αντιμετώπιση της πρώτης πυρκαγιάς με “υποδειγματικό τρόπο”.

Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη”

Κι όμως δυο χρόνια πριν στο προεκλογικό της πρόγραμμα η Νέα Δημοκρατία έδινε απόλυτη προτεραιότητα στην αναβάθμιση των εναέριων μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας. “Δεν γίνεται από τα 18 Canadair να πετάνε μόνον τα 6. Κάτι γίνεται λάθος”.

Τώρα διαπιστώνει πως τα αεροπλάνα δεν φτάνουν. Ούτε επαρκής προληπτικός καθαρισμός των δασών έγινε και οι αντιπυρικές ζώνες γίνονται την ώρα της πυρκαγιάς -υπό το βλέμμα των οπερατέρ.

“Κάθε σχολείο υποχρεωτικά θα συμμετέχει μια μέρα σε διαδικασία καθαρισμού δάσους” έλεγε το πρόγραμμα που προέβλεπε χρήση μέσων σύγχρονης τεχνολογίας που θα βοηθούν στον έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στο αρχικό τους στάδιο.

Δυο χρόνια η κυβέρνηση Μητσοτάκη με διακόσια νομοσχέδια για τις απεργίες, το εργατικό δίκαιο, την πανεπιστημιακή αστυνομία και την κομματικοποίηση του κράτους δεν βρήκε τρόπο να οργανώσει ένα σχέδιο για τις προαγγελθείσες πυρκαγιές.

«Ολόκληρες περιοχές της χώρας έχουν γεμίσει με στάχτες και αποκαΐδια.. Η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη για την συνολική υποβάθμιση της αντιπυρικής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος. Η ανικανότητα της κυβέρνησης και προσωπικά του κατ’ ευφημισμόν Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα έχει τραγικά αποτελέσματα» έλεγε το 2017.

Τώρα οι ανακοινώσεις αυτές με αλλαγές στα ονόματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της. «Είναι τραγικό αυτό που έχει συμβεί. Η κυβέρνηση άφησε τη χώρα στην τύχη της» έλεγε τότε κορυφαίος υπουργός).

Ένα διάγγελμα για κάθε περίσταση

“Αν η πολιτική νοοτροπία είναι αυτή που άκουσα, μας αξίζουν αυτά τα χάλια. Δεν πρόκειται ποτέ οι πολιτικοί να αλλάξουν” θα πει ο Ευθύμιος Λέκκας. Μετά την τραγωδία στο Μάτι και τη νέα εθνική τραγωδία καθώς οι φλόγες περνάνε την Εθνική Οδό ο τηλεθεατής βλέπει τον κίνδυνο να πλησιάζει το δικό του σπίτι.

Για όσους βλέπουν εδώ την τιμωρία του Μητσοτάκη η αλήθεια είναι πιο δραματική: η οργή που αποκρύπτεται από τα φιλοκυβερνητικά κανάλια -σα να μην υπάρχουν χιλιάδες πληγέντες- αφορά όλο το πολιτικό σύστημα.

“Έχουμε χρέος να θωρακίσουμε την πατρίδα μας απέναντι στην πραγματικότητα της Κλιματικής Αλλαγής” λέει ο Μητσοτάκης σαν μην είναι αυτός πρωθυπουργός. Σαν να μην έχει ευθύνες και σα να έχει άγνοια κινδύνου μαζί με την αναλγησία που περιέχει η φράση πως τα σπίτια ξαναφτιάχνονται και πως οι ανθρώπινες ζωές έχουν σημασία.

Δακρύβρεχτο μήνυμα μαζί με την προτροπή “σας ζητώ να περιορίσετε τις άσκοπες μετακινήσεις και να είστε εξαιρετικά προσεκτικοί” -διακριτική επισήμανση πως εσείς φταίτε.

‘Και σε αυτή την έκτακτη κατάσταση, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι” καταλήγει ο Πρωθυπουργός -μια φράση ακατανόητη που μάλλον ξέμεινε από άλλο διάγγελμα.