Του Νίκου Λακόπουλου
Μετά την παραχώρηση της κυβέρνησης να συγκροτηθεί Προανακριτική για τον Τριαντόπουλο ο Πρωθυπουργός είχε μία καλύτερη ιδέα: να παραπεμφθεί απευθείας στη Δικαιοσύνη όπως ζητά “γενναία” και ο ίδιος.
Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το ΠΑΣΟΚ που παρατήρησε ότι έτσι “οι θεσμοί και οι συνταγματικές διαδικασίες προσαρμόζονται κατά το δοκούν στα πολιτικά και επικοινωνιακά μέτρα της Νέας Δημοκρατίας”.
“Όσο και αν θέλετε να κερδίσετε χρόνο, δεν θα τα καταφέρετε. Γιατί στο τέλος πάντα το φως νικάει το σκοτάδι” δήλωσε ο εκπρόσωπός του, αλλά φαίνεται πως η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να κάνει άνω-κάτω το… ΠΑΣΟΚ.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για απόδραση και άτακτη φυγή προκειμένου να μην εξεταστούν ως μάρτυρες, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του. «Δεν θέλουν να έρθουν οι δικογραφίες στη Βουλή. Δεν θέλουν διεύρυνση και αναβάθμιση του κατηγορητηρίου για τον Τριαντόπουλο. Δεν θα επιτρέψουμε μια ακόμη απόπειρα συγκάλυψης για το έγκλημα των Τεμπών”.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, πήγε ένα βήμα παραπέρα: «Βάζει ο πρωθυπουργός τον κύριο Τριαντόπουλο να δηλώσει τι; Ότι, ακόμα καλύτερα από τους βουλευτές, οι δικαστές. Ότι τόσο πολύ καλά ελέγχετε τα ανώτατα κλιμάκια του δικαστικού συστήματος, ώστε αισθάνεστε ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά με ένα δικαστικό συμβούλιο, και βεβαίως χωρίς να ρισκάρετε καμιά διερεύνηση στην προανακριτική επιτροπή».
«Είναι δυνατόν να παρακαμφθεί το αρμόδιο κατά το Σύνταγμα όργανο για την άσκηση της ποινικής δίωξης;” ρωτά η Έφη Αχτσιόγλου από τη Νέα Αριστερά. “Πώς θα προσδιοριστούν τα πραγματικά περιστατικά και ποιος τελικά θα ασκήσει τη δίωξη και για ποιο αδίκημα, αν η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης δεν ασκήσει την κατά το Σύνταγμα αρμοδιότητα της;’.
“Αν δεν τηρηθεί η διαδικασία της προανακριτικής, η δικαιοσύνη θα μπορούσε να κρίνει ότι υπήρξε κατάχρηση εξουσίας από την επιτροπή και αυτό να οδηγήσει τελικά σε αθώωση του κ. Τριαντόπουλου».
Ο κίνδυνος παραγραφής
«Το αίτημα του κ. Τριαντόπουλου είναι εξωφρενικό. Και, κυρίως, είναι εκ του πονηρού» αναφέρει από την πλευρά του ο συνταγματολόγος Ακρίτας Καϊδατζής. «Ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά από τη Βουλή να ασκήσει την αρμοδιότητά της, δηλαδή να του ασκήσει ποινική δίωξη, χωρίς να έχει προηγηθεί προκαταρκτική εξέταση και, επομένως, χωρίς να έχει διαπιστωθεί ότι συντρέχουν ενδείξεις ενοχής.
Μια τέτοια δίωξη είναι αυτόχρημα άκυρη, διότι της άσκησής της δεν προηγήθηκε η συνταγματικά επιβεβλημένη προδικασία. Αυτό είναι το πρώτο –και τελευταίο– που θα αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, αν η υπόθεση φτάσει ενώπιόν του κατ’ αυτό τον τρόπο».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρεμβαίνει για να μιλήσει περί κινδύνου παραγραφής τον Οκτώβριο -αν η παρούσα Σύνοδος της Βουλής διακοπεί νωρίτερα με την χαρακτηριστική προειδιοποίηση πως “μετά την απομάκρυνση από το ταμείο δεν δικαιολογείται κανένα λάθος».
Τι πρόκειται να συμβεί
Μετά την απόφαση της Ολομέλειας θα κινήσουν οι διαδικασίες συγκρότησης του δικαστικού συμβουλίου, με κλήρωση των μελών του σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. Εντός πέντε ημερών από τη συγκρότησή του ορίζεται ένα από τα μέλη του που ανήκει στον Άρειο Πάγο ως ανακριτής και ο οποίος αναμένεται να καλέσει σειρά μαρτύρων, να μελετήσει τα έγγραφα της δικογραφίας και να καλέσει σε απολογία τον πρώην υπουργό.
Με την ολοκλήρωση της ανάκρισης θα διαβιβαστεί η δικογραφία στον εισαγγελέα, ο οποίος θα εισηγηθεί στο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή ή μη του υπουργού σε δίκη, ενώ τον τελικό λόγο έχει το δικαστικό συμβούλιο το οποίο θα προχωρήσει στην έκδοση βουλεύματος για παραπομπή ή μη στο Ειδικό Δικαστήριο.
Θεωρητικά υπάρχει η πιθανότητα να αναβαθμιστεί το ακροατήριο και να φτάσουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα σε προανακριτική, αλλά προς το παρόν έχουμε -όπως τονίζει ο Τριαντόπουλος στην επιστολή του- “την αποδιδόμενη σε εμένα κατηγορία, όπως αυτή οριοθετήθηκε από την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, πρόταση που υπερψήφισε, με δική μου προτροπή, η πλειοψηφία, ώστε να κριθεί εάν υπάρχουν οι απαιτούμενες απλές ενδείξεις, προς κίνηση σε βάρος μου ποινικής διώξεως για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος”.
“Μας αντιμετωπίζουν ως βαθιά αφελείς”
Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής δεν υπάρχει στο κάδρο, όπως και άλλα πολιτικά πρόσωπα και η μη παραπομπή ή η αθώωση του Τριαντόπουλου -στη χειρότερη η περίπτωση η καταδίκη για πλημέλλημα δείχνει πως η κυβέρνηση έχει κλείσει την υπόθεση και έχει ήδη απομακρυνθεί από το ταμείο.
Καθώς “πλησιάζει η ώρα για μια δραστική τομή στο άρθρο 86 του Συντάγματος” ΄’οπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης “εξαλείφοντας την αρμοδιότητα και την εμπλοκή της Βουλής στην ποινική δίωξη υπουργών” η επόμενη κυβέρνηση δεν θα μπορεί να κάνει γι΄αυτή την υπόθεση, αφού η αναθεώρηση θα γίνει μετά τις επόμενες εκλογές.
Το μόνο που απομένει για να δοθεί μια πολιτική απάντηση στο “μπουρδούκλωμα” μετά την συγκάλυψη καθώς η Δικαιοσύνη δεν είναι μόνο αναξιόπιστη, αλλά έχει δεχθεί μηνύσεις από τους συγγενείς των θυμάτων είναι το κίνημα των Τεμπών.
Η άσκηση δίωξης κατά του κ. Τριαντόπουλου χωρίς προκαταρκτική έρευνα, γεννά απόλυτη ακυρότητα της κατά παράκαμψης της διαδικασίας παραπομπής του στο Ανώτατο Διακστικό Συμβούλιο δηλώνει με εξώδικο στον πρόεδρο της Προανακριτικής Επιτροπής Παναγή Καππάτο.ο Σύλλογος «Τέμπη 2023».
“Μας αντιμετωπίζουν ως βαθιά αφελείς, υποτιμώντας τη νοημοσύνη μας και υπονομεύοντας βασικές αρχές του Συντάγματος και του Κράτους Δικαίου, το οποίο έχουν μετατρέψει σε Κράτος Αδίκου και Ασυδοσίας».
Για τον Σύλλογο τυχόν παράλειψη διενέργειας προκαταρκτικής έρευνας από την Προανακριτική Επιτροπή επιφέρει ερευνητέες ποινικές ευθύνες για όλα τα Μέλη της, και δη, μεταξύ άλλων, για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας του άρθρου 239 ΠΚ.
“Συνεπώς, η δήλωση του υπόπτου, κ. Τριαντόπουλου, να παραπεμφθεί απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, χωρίς προκαταρκτική έρευνα, σε περίπτωση που αυτή από την Επιτροπή Σας υιοθετηθεί, συνιστά πλήρη κατάλυση του Συντάγματος και του Κράτους Δικαίου, κατάλυση που θα επιτευχθεί με την άμεση συνδρομή και συνέργεια Υμών, με όλες τις εξ αυτού του λόγου συνέπειες και κατά τον νόμο ευθύνες σας”.
Με μία ανεπαρκή αντιπολίτευση και μια Δικαιοσύνη που η ηγεσία της ελέγχεται από την κυβέρνηση και δεν πιστεύει κανείς ότι θα αποδώσει δικαιοσύνη η λύση για κάθαρση δεν μπορεί να έρθει παρά μόνο από αυτό που φοβάται η κυβέρνηση το να βρεθεί ξανά ο λαός στους δρόμους -χωρίς να περιορίζεται σε ένα εξώδικο.
Η κραυγαλέα προσπάθεια της κυβέρνησης να κλείσει την υπόθεση με νομικά τερτίπια και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που πλέον δεν έχει στο λαό υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών που θα αντιδράσουν όπως πρέπει όταν υπάρχει κατάλυση του Συντάγματος με αντίσταση με κάθε μέσο.