Του Νίκου Λακόπουλου
Η εκλογή του Σωκράτη Φάμελλου στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ γιορτάστηκε με πολλά χαμόγελα στην Κουμουνδούρου, αν και η συμμετοχή των οπαδών του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ήταν λιγότερο από τη μισή από τις προηγούμενες. Ο τόνος δόθηκε στην εγγραφή έντεκα χιλιάδων νέων και το κόμμα πανηγυρίζει αφού δεν εξαφανίστηκε!
Το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα -χωρίς τον Κασσελάκη πλέον- μένει σε νέες περιπέτειες με στόχο την επανεκίνηση καθώς οι δημοσκοπήσεις -πριν τις εκλογές- του έδιναν ποσοστά ανάμεσα στο 5,2%και 5,8 %.
Μια δημοσκόπηση της GPO για τα Παραπολιτικά 90,1 δείχνει τη Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 25,8%, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δεύτερο με 17,4% και τον ΣΥΡΙΖΑ πέμπτο κόμμα με 5,8%. Ωστόσο η συμμετοχή και οι εγγραφές νέων μελών παραπέμπει σε ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο που μένει να δούμε τις επόμενες μέρες.
Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακάμπτει από την άβυσσο, κερδίζει την αναμέτρηση με το κόμμα του Κασσελάκη και ανακόπτει την άνοδο του ΠΑΣΟΚ. Το παιχνίδι ξαναρχίζει με τον Σωκράτη Φάμελλο να υπόσχεται επανεκκίνηση, αλλά κυρίως ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας του κόμματος.
Αφότου ένας πολιτικός τυχοδιώκτης -που πολλοί χαρακτηρίζουν απατεώνα- κατάφερε να γίνει αρχηγός του κόμματος -αν και δεν ανήκε στην Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ γελοιοποιήθηκε, ευτελίστηκε και η γιορτή σήμερα δεν είναι γιατί το κόμμα απέχτησε ένα νέο ηγέτη, αλλά γιατί… απαλλάχτηκε από τον προηγούμενο!
Ο Πολάκης νικητής των εκλογών
Πιθανόν η είδηση να μην είναι η αναμενόμενη εκλογή Φάμελλου, αλλά τα ποσοστά του Πολάκη που τον καθιστούν ισχυρό παράγοντα σε ένα κόμμα που άργησε να αντιληφθεί τι συνέβαινε με τον Κασσελάκη και βρίσκεται ξανά στο σημείο που ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε από την ηγεσία με μικρότερα πια ποσοστά.
Τώρα πια ένα κομμάτι του κόμματος βρίσκεται στη Νέα Αριστερά, ένα κόμμα-κομήτης γεννήθηκε και ένα μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων του πήγε σπίτι του. Από πού θα αρχίσει η επανίδρυση σε ένα σπίτι που δεν έχει ορόφους, αλλά μόνο ισόγειο;
O Σωκράτης Φάμελλος με την εκλογή του μίλησε για το “μαζί” που “ενώνει και θα είναι και ο καταλύτης μεγάλων συμμαχιών και μεγάλων συνεργασιών». Προς το παρόν τα κομμάτια στα οποία διαλύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται ότι πρόκειται να βρεθούν ξανά μαζί.
Αν συναθροίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα Κασσελάκη, την Πλεύση Ελευθερίας, το κόμμα Βαρουφάκη, το κόμμα Κόκκαλη και τη Νέα Αριστερά το ποσοστό που προκύπτει απέχει πολύ από το 35% του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ. Πού πήγαν οι 1.300.000 ψηφοφόροι που χάθηκαν;
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε ισχνά ποσοστά που σημαίνει ότι οι μεγάλες μάζες που σχημάτισαν το 35% προτίμησαν την αποχή και μικρότερα κόμματα, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό πέρασε απευθείας στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η χαμένη ενότητα
Η πρώτη δημοσκόπηση μετά τις ευρωεκλογές -της GPO για το Star- έδειξε ότι ένα ποσοστό -11,5%- των ψηφοφόρων αν και είχαν ψηφίσει, δεν… είχαν αποφασίσει ακόμα. Το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει την Κεντροαριστερά είναι ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 19%, αλλά για ένα μεγαλύτερο ποσοστό (28%) κανένα πρόσωπο δεν μπορεί να την ενώσει.
Στο μεταξύ μαζί με τους ψηφοφόρους νομάδες εμφανίστηκαν στην σκηνή και οι ψηφοφόροι δύο κομμάτων που ταλαντεύονται ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, ακόμα και ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Βελόπουλο ή την Φωνή της Λογικής της Αφροδίτης Λατινοπούλου.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κινδυνεύει από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ, αλλά μάλλον από ένα νέο πολιτικό φορέα που δεν θα αντλήσει δυνάμεις μόνο από τα υπάρχοντα κόμματα, αλλά κυρίως από τον χώρο της αποχής. Η διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ ευνοούσε ένα τέτοιο φορέα, η ανάκαμψή του τον εμποδίζει.
Αν φάνηκε κάτι αυτά τα χρόνια της κρίσης είναι πόσο εύκολα κατακρημνίζονται ή δημιουργούνται κόμματα, πόσο γρήγορα εμφανίζονται και εξαφανίζονται σαν πεταλούδες και πόσο ρευστά είναι τα πράγματα στην πολιτική ζωή.
“Είμαστε ακόμα ζωντανοί”
Προφανώς δεν έχει κανένα μέλλον το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη ακόμα και αν μπει στη Βουλή-αφού θα έχει μια τύχη σαν κι αυτή που είχε το Ποτάμι -που αποδείχτηκε πολιτικό ρυάκι. Η Νέα Αριστερά μοιάζει με μια εξωκοινοβουλευτική οργάνωση που θα προστεθεί σε τόσες άλλες για μια Αριστερά, τον Σοσιαλισμό και βασικά την υπεράσπιση του παρελθόντος.
Οι εξελίξεις στο μέλλον θα κριθούν από το τι θα συμβεί στον χώρο που για πολλά χρόνια εξέφραζε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν επιλέγουν τον σημερινό κόμμα, ούτε τις παραφυάδες του, αλλά ούτε και το νέο άχρωμο ΠΑΣΟΚ.
Είναι η “κοινωνική πλειοψηφία” στην οποία αναφέρεται ο Αλέξης Τσίπρας που για να γίνει πολιτική πλειοψηφία δεν αρκεί πλέον η συνεργασία δυο-τριων κομμάτων, αλλά μάλλον η υπέρβασή τους που εκκρεμεί. Αυτή η πλειοψηφία για τον Αλέξη Τσίπρα -“γρήγορα θα απαιτήσει και θα αποκτήσει τη πολιτική εκπροσώπηση που της αξίζει”, αλλά το ερώτημα είναι αν η ενότητα της δημοκρατικής παράταξης θα γίνει μέσα σε ένα -νέο- κόμμα ή θα εμφανισθεί ως συμμαχιών “μεγάλων συνεργασιών”.
Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει και από το ένα κυρίαρχο κόμμα οδηγούμαστε σε μια φάση όπου κανένα κόμμα δεν είναι κυρίαρχο -που σημαίνει ότι ο παίχτης που θα κερδίσει το παιχνίδι στο μέλλον δεν κάθεται σήμερα στο πολιτικό τραπέζι.
Το “Είμαστε ακόμα ζωντανοί” που εξέπεμψε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις εκλογές του επιλέγοντας έναν ηγέτη που μοιάζει πιο πολύ με διαχειριστή μπορεί να σημαίνει ανάσταση, ανασύσταση, επανίδρυση. Ή μπορεί να σημαίνει αυτό που ακριβώς λέει η έκφραση. Είμαστε ακόμα ζωντανοί. Για αύριο δεν ξέρουμε.
Όπως ειπώθηκε μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έχει -ακόμα σφυγμό. Ο ασθενής βρίσκεται κοντά στη ανάρρωση ή το μοιραίο, αλλά να ξαναγίνει -όπως είναι σήμερα- απολύτως “υγιής” είναι πολύ χλωμό, σαν τον ίδιο.