Μολών λαβέ

Του Ιωάννη Δαμίγου

Αυτό που κουράζει τον αδαή είναι οι πολλές και μακροσκελείς αναλύσεις, ειδικότερα θεμάτων που δεν γνωρίζει και ίσως δεν κατανοεί. Σε μια μονόπλευρη παραπληροφόρηση, που είτε έχει επιλέξει, είτε του την έχουν επιβάλει, αδυνατεί να αντιληφθεί την αλήθεια, μέσα από τον κυκεώνα μηνυμάτων που δέχεται καθημερινά.

Μάταιη η προσπάθεια βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα από τηλεοπτικές συζητήσεις με πολλά εμπόδια και λίγο χρόνο, να περάσουν τις προτάσεις εύκολα, απλά και κατανοητά στον απαίδευτο και εγκλωβισμένο παθητικό τηλεθεατή. Όταν αυτός είναι και ηλικιωμένος, τότε ο βαθμός δυσκολίας είναι ακόμα μεγαλύτερος. Απλώς, θα μείνει στην στείρα σκέψη του παραδομένος, σε αυτά που καλώς ή κακώς έχει συνηθίσει πατροπαράδοτα να επιλέγει, μια και η πειθώ έχει αποτύχει χρόνια τώρα.

Αναμασώντας την καραμέλα, πως όλοι ίδιοι είστε.  Ίσως ο μόνος τρόπος για να εισέλθει έστω και σε απλό προβληματισμό προς στιγμήν, είναι η αλήθεια αποτυπωμένη με λίγες λέξεις. Σχεδόν τηλεγραφικά ειπωμένη. Τόση η αύξηση της σύνταξής σου, τόσος ο κατώτατος μισθός, αυτές οι αυξήσεις μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αυτές τις κοινωνικές δομές θα κρατικοποιήσω, αυτές θα προσπαθήσω με βαθμό δυσκολίας.

Θα ελέγξω άμεσα την καταχρηστική δράση της αστυνομίας, θα επιβάλω κανόνες στην αγορά, στις τράπεζες και θα διαχωρίσω το κράτος από την εκκλησία. Αυτά για την παιδεία, αυτά για την υγεία, αυτά για τον πολιτισμό, αυτά για την παραδικαστική λειτουργία. Τέλος. Τα επιμέρους αλλά σοβαρά, θα τύχουν ανάλογης συμπεριφοράς. Όμως αυτά να είναι η αλήθεια και όχι μόνο η φιλότιμη προσπάθεια. Χωρίς δικαιολογίες αναβολής και δεύτερης σκέψης. Κυρίως, σαφείς και άμεσες πράξεις. Με παραδειγματική τιμωρία των παράνομων.

Η επιτυχία της καμπάνιας με λιτά και συγκεκριμένα δέκα , δεκαπέντε το πολύ δεσμευτικά όμως σποτάκια των ως άνω, θα απέφερε τα μέγιστα, εν όψει εκλογικού αγώνα.Η αλήθεια απαιτεί λίγες λέξεις για να ειπωθεί και να γίνει κτήμα και του πιο ανόητου. Αλλά απαιτεί και την άμεση εφαρμογή της.

Εάν, όπως ειπώθηκε, η ψήφος στις εκλογές είναι η ελάχιστη ευθύνη, που αξίζει να αναλάβει ο καθένας μας, τότε η εφαρμογή των παραπάνω, είναι το χειροπιαστό έργο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επιθυμεί να έρθει στην κυβέρνηση, με εξουσία αυτή την φορά. Μολών λαβέ!