Μονάδες Εντατικής: Θα κάνει κανείς το αυτονόητο;

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Του Βασίλη Βενιζέλου

ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Η ώρα κατά την οποία γράφονται αυτές οι γραμμές είναι 6.45 μ.μ. της Τετάρτης 7 Οκτωβρίου και έχει μεγάλη σημασία να το σημειώσουμε.

Μέχρι την ως άνω ώρα δεν έχει εκδηλωθεί η παραμικρή αντίδραση από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχετικά με το μείζον και «καυτό» κοινωνικό και υγειονομικό θέμα της λήξης των συμβάσεων 170 νοσηλευτών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και μονάδες αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) νοσοκομείων του ΕΣΥ όλης της χώρας.

Η εξέλιξη αυτή θα αφήσει με μαθηματική ακρίβεια το ΕΣΥ της χώρας μας με 120 πολύτιμες, εξοπλισμένες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ λιγότερες, όταν θα έχουν λήξει στα μέσα Νοεμβρίου οι συμβάσεις και των 170 νοσηλευτών ΜΕΘ, τους οποίους έχει διανείμει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε μεγάλα νοσοκομεία του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου, της Θεσσαλονίκης και της λοιπής περιφέρειας της χώρας μας! Θα «μετράμε» τότε περίπου… 300 πολύτιμες, εξοπλισμένες, αλλά ανενεργές κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ!

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει αργήσει πολύ και τα πράγματα θα διορθώνονται όλο και πιο δύσκολα όσο η καθυστέρηση διαρκεί.

Γιατί, όμως, δεν ανανεώνονται οι συμβάσεις των 170 νοσηλευτών ΜΕΘ του ΚΕΕΛΠΝΟ;

Σε επίσημο έγγραφο του ΚΕΕΛΠΝΟ προς την διοίκηση του νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης “Παπανικολάου”, με ημερομηνία 25 Σεπτεμβρίου 2015 και αριθμό πρωτοκόλλου οικ. 12487, το οποίο έχει στη διάθεσή του το anoixtoparathyro.gr, η υπεύθυνη του Τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ Ανδρονίκη Θεοφιλάτου δηλώνει κατηγορηματικά ότι “δεν προβλέπεται καμία διαδικασία ανανέωσης (σ.σ.: των συμβάσεων των νοσηλευτών ΜΕΘ) σύμφωνα με τα οριζόμενα εκ του νόμου”…

 Έως την ώρα κατά την οποία γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν λήξει οι συμβάσεις περισσοτέρων από 70 νοσηλευτών ΜΕΘ του ΚΕΕΛΠΝΟ και πολύτιμες κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ έχουν ήδη αναστείλει τη λειτουργία τους στα νοσοκομεία της Αθήνας «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», πανεπιστημιακό ΧαΪδαρίου «Αττικόν», ογκολογικό «Άγιοι Ανάργυροι», αλλά και στο Γενικό Κρατικό Νικαίας, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, στο πανεπιστημιακό «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης και σε σειρά άλλων νοσοκομείων του ΕΣΥ πόλεων της περιφέρειας της χώρας μας…

Ψάχνει μετά το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) του υπουργείου Υγείας να βρει καθημερινά κενές κλίνες ΜΕΘ για να εξυπηρετήσει την σχετική λίστα αναμονής, η οποία «μετρά» κάθε μέρα 30 – 50 βαριά πάσχοντες και πολυτραυματίες συνανθρώπους μας…