ΝΔ: O αντι-Κυριάκος είναι εδώ και το δείχνει

Του Γ. Λακόπουλου

Το πρώτο που μπορεί να παρατηρήσει κανείς στα ΜΜΕ το τελευταίο διάστημα είναι ότι άρχισε η κάθοδος του Κ. Μπακογιάννη προς την Αθήνα. Ο γιος της Ντόρας θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στην Πρωτεύουσα. «Ο κόσμος να χαλάσει» λένε οι φίλοι του-  παρά το κλείσιμο του ματιού από την ημιεπίσημη ΝΔ σε άλλους υποψήφιους να σπεύσουν.

Το δεύτερο είναι ίσως το σημαντικότερο: δεν κατασκευάζεται μόνο ένας υποψήφιος παίκτης στη κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και ο αντίπαλος του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΝΔ.Κατά τρόπο που αφήνει πίσω τους άλλους δελφίνους -της μητέρας του συμπεριλαμβανομένης – και κονιορτοποιεί μεγαλομανίες σαν αυτές του Άδωνι Γεωργιάδη.

Η πληθωρική παρουσία του περιφερειάρχη στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας -έτσι όπως προκύπτει από ένα εμφανές σύστημα πολιτικού μάρκετινγκ που τον αναδεικνύει ως ανώτερο του μπάρμπα του δημόσιο χώρο – δείχνει να επιταχύνει τις εξελίξεις, κατά τρόπο που υπερβαίνει την επιδίωξη για τη δημαρχία της Αθήνας.

Ήδη όσα λέει – η στιγμή και  ο τρόπος που τα λέει -ο γιος του Παύλου Μπακογιάννη και της Ντόρας για πρόσωπα, για γεγονότα και εξελίξεις, για πολιτικές ή ιδεολογίες , τον τοποθετούν ευθέως απέναντι στον θείο του. Οι αποψεις του βίσκονται  στον αντίποδα των θέσεων του σημερινού προέδρου της ΝΔ.

Στον αντίποδα βρίσκονται και οι πράξεις του. Ο περιφερειάρχης Στερεάς  Ελλάδας θα συνδιοργανώσει με την κυβέρνηση αναπτυξιακό συνέδριο στην περιοχή του, στο οποίο πρωταγωνιστής θα είναι ο Αλέξης Τσίπρας -ως πρωθυπουργός- και ο ίδιος βεβαίως.

Καλεί τον Πρωθυπουργό “να σταθεί δίπλα” στην περιφέρειά του και όχι να τα μαζεύει και να φεύγει που ζητάει ο “αρχηγός” του.

Μιλάει για τον Τσίπρα σαν έναν της γενιάς του, με τον οποίο διαφωνεί και όχι σαν αρχηγό της “συμμορίας” που λέει ο αντιπρόεδρος Άδωνις -εκ του ΛΑΟΣ. Ζητάει συνενόηση των κομμάτων και οχι … Ειδικά Δικαστήρια που προαναγγέλουν οι ζευζέκηδες του επικεφαλής της ΝΔ στα ΜΜΕ.

Είναι να μην κόβεις φλέβες ο Κυριάκος; Είχε την αδελφή του, τώρα πρέπει να προσέχει και από τον ανεψιό…Ακόμη και ερωτήσεις «αν είναι ο Έλληνας Μακρόν» δέχεται ο νεαρός…

Παρένθεση. Με τον ρόλο φλέρταρε ο Κυριάκος, αλλά τον εγκατέλειψε καθως ο πραγματικός Μακρόν ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Αθήνα. Δεν λέει να το παίζεις Μακρόν και ο Μακρόν να φωτογραφίζεται με τον Τσίπρα κάτω από την Ακρόπολη.. Κλείνει η παρένθεση.

Λέγεται ότι οι ρίζες της εκστρατείας κατά του Κυριάκου που κυοφορείται ήδη ,είναι πρώτα οικογενειακές και μετά πολιτικές. Η παλιά φράση της  Μαρίκας Μητσοτάκη «Ο Κυριάκος  γεννήθηκε κατά λάθος»-, κατά το περιοδικό Life end Style- εννοώντας ότι η γέννησή του δεν είχε προγραμματιστεί, φαίνεται να διαπερνάει ως τώρα την οικογένεια.

Η ανίερη συμμαχία του με το οικογενειακό εχθρό Αντώνη Σαμαρά για ένα υπουργείο, η διαρκής αρνητική συμπεριφορά του απέναντι στην μεγαλύτερη-και πολιτικά πληρέστερη Ντόρα -από την οποια στέρησε το δικαίωμα στη δεύτερη  ευκαιρία συντρίβοντας προετοιμασία είκοσι ετών και άλλες ενδοοικογενειακές παράμετροι, φαίνεται να συμπυκνώνονται  στις πολιτικές προοπτικές του Μπακογιάννη. Σαν να προορίζεται «να πληρώσει τον Κυριάκο με το ίδιο νόμισμα».

Είτε η ΝΔ χρειαστεί να αλλάξει αναβάτη στη μέση της κούρσας, είτε μετά τις εκλογές πρέπει να τρέξει από την αρχή… Αφού η Ντόρα έχασε το τρένο και ο Κυριάκος δεν μπορεί, ας περάσει η σκυτάλη στην επόμενη γενιά, που μπορεί να είναι περισσότερο τυχερή.

Στην κυριακάτικη συνέντευξή του στο «Βήμα»- του Μαρινάκη, οικείου της Ντόρας πλέον, ειρήσθω εν παρόδω- ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας δινει το στίγμα του αναδεικνύοντας  εμφανή διάθεση να αφήσει πίσω τον σημερινό επικεφαλής του κόμματος του. Ανατρέπει ολόκληρη την  κομματική ρητορική και την προσέγγιση του συστήματος Κυριάκου στη συγκυρία. Ή αλλιώς: τον σφάζει με το γάντι…

Η πληθωρική παρουσία του  στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το τελευταιο διάστημα -έτσι όπως προκύπτει από ένα εμφανές σύστημα πολιτικού μάρκετινγκ που τον αναδεικνύει ως ανώτερο  του μπάρμπα του δημόσιο χώρο – δείχνει να επιταχύνει τις εξελίξεις, κατά τρόπο που υπερβαίνει την επιδίωξη για τη δημαρχία της Αθήνας.

Ή συμβαίνει κατά συνταρακτικό στην οικογένεια μετά το θάνατο του πατριάρχη της -που πέρασε τη σκυτάλη στη μεγαλύτερη κόρη- και δεν το ξέρουμε, ή τόχουν πάρει απόφαση ότι ο Κυριάκος θα αποδειχθεί λαγός του εαυτού του: γκάζωσε νωρίς και θα μείνει από δυνάμεις πριν την τελική ευθεία.

Οπότε η οικογένεια πρέπει να έτοιμη. Είτε η ΝΔ χρειαστεί να αλλάξει αναβάτη στη μέση της κούρσας, είτε μετά τις εκλογές πρέπει να τρέξει από την αρχή… Αφού η Ντόρα έχασε το τρένο και ο Κυριάκος δεν μπορεί, ας περάσει η σκυτάλη στην επόμενη γενιά, που μπορεί να είναι περισσότερο τυχερή.

Ότι ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ από αλλού το περίμενε και από αλλού θα το βρει, συνηθίζεται στις σαπουνόπερες….

 

ΥΓ .Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην παραστουν τα αυτοδιοικητικά στελέχη της ΝΔ στο περιφερειακό Συνέδριο της Λαμίας, ειναι πρακτικά απόφαση αποαγόρευσης στον Κώστα Μπακογιάννη για μια εμφάνιση που ετοίμαζε από καιρό.  Τα πράγματα στην οικογένεια αγριεύουν. Τώρα αρχίζουν τα όργανα…