Ντόρα Μπακογιάννη: Μοιρολόγια

Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Ευφυέστατη όπως είναι, η Ντόρα Μπακογιάννη προτίμησε να μην μιλήσει για πολιτική και καταλόγισε στον Αντώνη Σαμαρά ότι παιδιαρίζει.

Τι κάνεις στην πολιτική όταν αρχίζει να μυρίζει μπαρούτι για σένα και δεν ξέρεις από που θα σου έλθει;

Αν είσαι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτάς τον Γκρίνμπεργκ. Έλα όμως που ο Αμερικάνος γκουρού της φαιάς προπαγάνδας μόλις απολύθηκε και δεν βρέθηκε ακόμη αντικαταστάτης του…

Οι καλύτεροι είναι ασχολημένοι σε υπερατλαντικές επιχειρήσεις που θα κρίνουν αν θα παραμείνει πλανητάρχης ένας ανοϊκός, ή θα τον αντικαταστήσει ένας παράφρων.

Οπότε πρέπει να περιμένει ως τον Νοέμβριο – και ας μπορεί να είναι αργά.

Οπότε βολεύεται με ότι του βρίσκεται.

Πρώτα έβγαλε τα καλυτέρα μπουζούκια του στα ΜΜΕ να παίξουν καμία Φραγκοσυριανή κατά Καραμανλή και Σαμαρά – που είναι πρώην και καλά θα κάνουν να μείνουν έτσι. Και κάτι κιθαρίστες με παραπονιάρικα του Αττίκ: «Μαραμένα τα γιούλια κι οι βιόλες»…

Μετά στράφηκε στο κόμμα για εθελοντές, αλλά ουδείς διατίθεται να πάει κόντρα στους προηγουμένους αρχηγούς του. Να αναθέτει τη δουλειά στον Σκέρτσο και τον Φλωρίδη, θα είναι ό,τι χειρότερο…

Η Σακελλαροπούλου ίσως διατίθεται, αλλά μη φτάσει ως εκεί…

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Μητσοτάκης έπαθε ότι κι ο Σημίτης: όταν τον ξήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, ανεπίτρεπτα με ασήμαντη αφορμή, μόνο η κουμπάρα του, Σούλα Μερεντίτη, είπε δυο λόγια συμπάθειας.

Εθελουσίως ή με παράκληση, η υπεράσπισή του έπεσε στη Ντόρα – μάλλον κατ’ αντίφαση με την παρουσία της στην εκδήλωση της αποκαθήλωσης.

Δεν ήταν και η καλύτερη ιδέα. Η κυρία είναι ταλαντούχα στην υποκριτική, αλλά δεν ξεχνάει ποιος της κατέστρεψε τις προσδοκίες: την προπονούσε ο πατέρας τους είκοσι χρόνια για διάδοχο του και ο Κυριάκος την έστειλε στα αποδυτήρια, ως βουλευτίνα επαρχίας που δεν θα πάρει ποτέ υπουργείο…

Επιπλέον με τον έναν από τους δυο πρώην Πρωθυπουργούς του Πολεμικού Μουσείου μια χαρά τα πήγαινε ως υπουργός του και έκτοτε δεν έχουν να μοιράσουν τίποτε.

Μαζί είχαν υποστηρίξει τον Μεϊμαράκη για να μη βγει ο Κυριάκος. Χώρια που καλό είναι να μην τον αγριεύουν τώρα που δεν είναι βουλευτής…

Της έμεινε ο Σαμαράς – για τον οποίο η οικογένεια είχε πολλά μαζεμένα. Ως την ώρα που την πήρε πίσω στη ΝΔ και έκανε υπουργό τον αδελφό της.

Ευφυέστατη όπως είναι, προτίμησε να μην μιλήσει για πολιτική και του καταλόγισε ότι παιδιαρίζει: δεν τον παίζει ο Κυριάκος και πετροβολάει τα κεραμίδια.

Μπορεί. Αλλά έτυχε στο πετροβολητό να παρίστανται καμιά 40ρια βουλευτές, οι μισοί από τους οποίους έδειχναν να το απολαμβάνουν.

Πρώην ξε-πρώην ο Καραμανλής και ο Σαμαράς, κρατάνε πλέον το κλειδί της κοινοβουλευτικής επιβίωσης του Μητσοτάκη. Ειδικά ο δεύτερος θέλει προσοχή: αν του γυρίσει το μάτι, πάμε για ριμέικ του 1993.

Και τότε, με τόσους σκελετούς στις ντουλάπες, όποιος επιβιώσει στο Μητσοτακέικο «ας ακούει των γυναίων τα μοιρολόγια» που έλεγε ο Κολοκοτρώνης πριν από κάθε μάχη.

Εκτός εάν, ενδόμυχα, αυτό περιμένει η Ντόρα. Δείχνει άνετη, αλλά δεν έχει ξεπεράσει ότι, υπήρξε μεγαλύτερο πολιτικό μέγεθος από τον σημερινό αρχηγό της…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR