Οι συζητήσεις για το χρέος και το κατάντημα ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΜΜΕ

Του Γ. Λακόπουλου

 Όλοι πλην Λακεδαιμονίων. Όλοι στην Ευρώπη συγκλίνουν αυτή την περίοδο σε τρία πράγματα.

-Πρώτον: επίκειται ρύθμιση του ελληνικού δημοσίου χρέους, καθώς η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προϋποθέσεις.

Δεύτερον: η καθυστέρηση οφείλεται αποκλειστικά στον Βόλφρανγκ Σόιμπλε, καθώς ακόμη και  οι  επιφυλάξεις του ΔΝΤ αντιμετωπίσθηκαν.

Αυτά τα λένε στη διαπασών όλοι. Ακόμη και ο … Σόιμπλε. Δεν τα λένε στην Ελλάδα η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ορισμένα ΜΜΕ- που επιχειρούν για την καθυστέρηση και καλούν φτηνό χιούμορ με τη γραβάτα του Τσίπρα. Κατάντημα.

Μπορείς να επικρίνεις όσο θέλεις τον Τσίπρα και την κυβέρνησή του – και δόξα τω Θεώ από αφορμές άλλο τίποτε.  Αλλά να κλείνεις να μάτια μπρος τα στο προφανές εθνικό συμφέρον για να κάνεις αντιπολίτευση της σειράς είναι έκπτωση.

Σε εκθέτει για τυχοδιωκτισμό και ανευθυνότητα, όχι μόνο στην ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και στην Ευρώπη, όπου  άπαντες λένε τα ίδια πράγματα. Να το δούμε…

-Ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιμάνι Πιατέλα, με ανάρτησή του στο Τουΐτ χαρακτήρισε τον Β. Σόιμπλε «Πρόβλημα για την Ευρώπη».

Η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung  αναφέρει: «Αυτή τη φορά η αγωνία δεν οφείλεται σε Έλληνα υπουργό Οικονομικών, αλλά στον Γερμανό Β. Σόιμπλε. Εκείνος στέκεται εμπόδιο σε μια συμφωνία στο Eurogroup… Ο Εμμανουέλα Μακρόν το θέλει, ο Γκάμπριελ το θέλει: η Αθήνα πρέπει να ανακουφιστεί. Μόνο ο Σόιμπλε επιμένει. Ε, λοιπόν, ήρθε η ώρα να παραιτηθεί».

Η Süddeutsche Zeitung  σημειώνει ότι «ένας ολόκληρος λαός έχει γίνει θύμα του γερμανικού προεκλογικού αγώνα. Ο αριθμός των υποστηρικτών μιας ελάφρυνσης χρέους για την Ελλάδα αυξάνεται, αφότου η Αθήνα επικύρωσε ένα νέο μεταρρυθμιστικό πακέτο».

-Η  Welt λέει «Μόνο ένας αντιστέκεται στην ελάφρυνση χρέους, παρά το γενικότερο θετικό κλίμα στην Ελλάδα και διεθνώς υπέρ ενός τέτοιου ενδεχομένου».

-Με επικρίσεις  κατά Σόιμπλε και σχόλια υπέρ της Ελλάδας αντέδρασαν  μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες, όμως η γαλλική Le Monde και η ισπανική El Pais.

-Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι οι δανειστές πρέπει να κάνουν το χρέος τους προς την Ελλάδα.

-Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσχοβισί είπε ότι «οι Έλληνες έκαναν ό,τι έπρεπε προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και είναι η ώρα οι δανειστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

– Στο ιδιο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Ντομπρόφσκις, κάλεσε «όλες τις πλευρές να τιμήσουν τις προσπάθειες των Ελλήνων».

– Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δεν σταμάτησε να λέει το ίδιος εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

– Ο Πολ Τόμσεν, αναπληρωτής διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ είπε ότι «το πρόγραμμα που υιοθέτησαν οι Έλληνες είναι πολύ δυνατό και πρόκειται για το είδος του προγράμματος που θα επιτρέψει μία πιο φιλική προς την ανάπτυξη δημοσιονομική πολιτική στην Ελλάδα μεσοπρόθεσμα».

-Ίδιος ο Βόλφρανγκ Σόιμπλε αναγνώρισε τις προσπάθειες της Ελλάδας και προέβλεψε ότι η συμφωνία για το χρέος θα κλείσει στις 15 Ιουνίου- υποδηλώνοντας κάτι τους εσωτερικούς προεκλογικούς λόγους στη Γερμανία που ορίζουν τη στάση του.

Κι όμως ενώ όλοι  είναι από τη μια πλευρά, ενώ όλοι ρίχνουν το βάρος τους για να ληφθεί η τελική απόφαση για το χρέος, ενώ όλοι το θεωρουν λογικό και το θέλουν στην Ελλάδα δυο κόμματα και ορισμένα ΜΜΕ προβάλουν και επιδιώκουν το αντίθετο.

-Ο Κυριάκος Μητσοτάκης- που δεν μπορεί να μην έχει ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ή να μη διαβάζει διεθνη Τύπο- έβαλε τον Κικίλια να κάνει μια δήλωση για την οποία  θα ντρέπεται και θα εκτεθεί όταν κλείσει η συμφωνία:

«Ο Τσίπρας, με την ανικανότητά του, έχει μετατρέψει στο θέμα του χρέους, το αυτονόητο, που είχε πετύχει η χώρα το 2012, σε ζητούμενο.  Χθες, είχαμε ακόμα ένα Eurogroup χωρίς συμφωνία. Ούτε για το χρέος. Ούτε για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ε.Κ.Τ.  Το θέατρο Τσίπρα κοστίζει πολύ στους Έλληνες. Καιρός να πέσει η αυλαία».

Αυτοκτονική δήλωση: ακόμη και αν δεν κλείσει η συμφωνία  η ΝΔ θα έχει συμβάλει σ’ αυτό και θα της κοστίσει.   Επιπροσθέτως και σ αυτό το θέμα ο Κυριάκος έδειξε ότι κάτι δεν πάει καλά. Την ημέρα που στο Γιούρογκρουπ συζητούσαν για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση- αυτό σημαίνει η απόφαση για το χρέος- αυτός υποσχόταν ότι  αν γίνει κυβέρνηση … θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση.

-Η Φώφη Γεννηματά που δεν δείχνει να πολυκαταβαίνει τι συμβαίνει στην  Ευρώπη καθίσταται αποσυνάγωγη  από τους Ευρωσοσιαλιστές  στρεφομένη κατά της πολιτικής τους σ’ αυτό το θέμα. Η  δήλωσή της δείχνει το έχει χάσει επεισόδια, σ’ αυτό το θέμα αλλά και τη συναίσθηση του ρόλου της.

«Στο χθεσινό Eurogroup η χώρα μετατράπηκε σε παιχνίδι στα χέρια των δανειστών.  Αντί να ξεκινούν από το κεκτημένο του 2012 δεσμεύουν τη χώρα με στόχους για διαρκή λιτότητα και επιτροπεία μέχρι το 2060. Δεν έκλεισαν ούτε την αξιολόγηση, ούτε αποφασίστηκε η χορήγηση της δόσης».

Κάποια χρεοκοπημένα  ΜΜΕ, εφημερίδες και κανάλι , που στοιχίζονται πίσω από τον Μητσοτάκη τον ξεπέρασαν αυτή τη φορά και πανηγυρίζουν ανερυθρίαστα για την αναβολή. Σχολιαστές και αρθρογράφοι έχασαν κάθε μέτρο και αναφέρονται σε  ανύπαρκτα «παρασκήνια» αρκεί να μειώνεται η προσπάθεια της χώρας να κλείσει το κεφάλαιο του χρέους.

Σαν να αφορά τον Τσίπρα η ρύθμιση του χρέους και όχι την Ελλάδα. Αυτοί που καλούν τους πολίτες να υποστηρίζουν κάθε ελληνική ….ομάδα που παίζει στο εξωτερικό και ας μη είναι η δική τους, όταν παίζει η χώρα είναι εναντίον της.

Δεν πρέπει να έχει υπάρχει προηγούμενο άλλης  χώρας που διεκδικεί κάτι και την υποστηρίζουν οι ξένοι, αλλά την υπονομεύουν οι δικοί της.