Ουκρανία: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφει την στιγμή των εκρήξεων

«Μας έκαναν μια ξενάγηση στο λιμάνι (…) Όταν ακούσαμε κάποιες σειρήνες και λίγο μετά όταν πηγαίναμε στα αυτοκίνητά μας ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη. Για μας είναι η καλύτερη υπενθύμιση ότι εδώ γίνεται πραγματικός πόλεμος. Κάθε μέρα. Ο οποίος δεν επηρεάζει μόνο το μέτωπο», περιέγραψε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοκάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου που έκαναν με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη στάση της Ελλάδας, η οποία από την πρώτη στιγμή ήταν κοινή με τη στάση της Ε.Ε.

«Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε ουδέτερη στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Βρισκόμενος έξω από έναν ναό – χτυπημένο από τους Ρώσους, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της Οδησσού για τους Έλληνας καθώς εκεί, περίπου 200 μέτρα από το σημείο που γινόταν η συνέντευξη τύπου, βρίσκεται το ιστορικό κτίριο της Φιλικής Εταιρείας.

«Γνωρίζετε καλά, αγαπητέ Volodymyr, ότι η χώρα μου υπερασπίζεται διαχρονικά την ειρήνη, απορρίπτοντας τον όποιο ανιστόρητο αναθεωρητισμό. Πολύ περισσότερο καθώς και η ίδια έχει στο παρελθόν βρεθεί αντιμέτωπη με επιθετικότητα. Και σε καιρούς που ο αυταρχισμός και ο δεσποτισμός αποτελούν μαύρες κηλίδες στο χάρτη και στον πολιτισμό μας» σημείωσε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός.

«Η Οδησσός είναι ταυτισμένη στη συνείδηση της πατρίδας με την αγώνα της ανεξαρτησίας, με την Ελληνική Επανάσταση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μέρος της ομιλίας του κ. Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου αναφέρθηκε στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας και στη συμμετοχή της Ελλάδας σε αυτήν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι βρέθηκε στην Οδησσό μεταξύ άλλων «Για να καταδείξω την οικονομικά πολύ μεγάλη σημασία της Οδησσού ως το βασικό λιμάνι των ελληνικών εξαγωγών προς τον κόσμο».