Του Νίκου Λακόπουλου
H αντιπαράθεση Μητσοτάκη- Τσίπρα στη Βουλή στη συζήτηση για την νέα αμυντική συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ έβγαλε “ειδήσεις” -που δεν ήταν μόνο το βιβλίο του συγγραφέα Κυριάκου Μητσοτάκη για τον Ανδρέα και τις βάσεις.
Ήταν μεταξύ των άλλων πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για “κρυφές συναντήσεις” με τον πρώην πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ –«άλλα λέει πίσω από τις κλειστές πόρτες στους αμερικανούς»- είχε ο ίδιος κρυφές συναντήσεις μαζί του.
Ο πρωθυπουργός υπονόησε ότι ο Τζέφρι Πάιατ του είχε μεταφέρει το περιεχόμενο συνομιλιών του σε «κρυφή συνάντηση» με τον Αλέξη Τσίπρα -που ήταν όμως φανερή με επ΄΄ισημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Δη΄λαδή ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Αμερικάνο Πρέσβη και κείνος του “κάρφωσε” πως ο Τσίπρας άλλα λ΄έει πίσω από τις κλειστές πόρτες.
Η απάντηση του Προ΄έδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι ενδιαφέρουσα:
“Κύριε Μητσοτάκη, έχω την αίσθηση ότι έχει να αναγορευθεί ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Ελλάδας, ο τέως πρέσβης, σε πολιτικό παράγοντα του τόπου από τα χρόνια της εμφυλιακής Δεξιάς.
Από τα χρόνια του Παπάγου έχει να συμβεί αυτό. Αναγορεύσατε σήμερα τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών σε πολιτικό παράγοντα. Σου είπα, μου είπε, τι είπε, τι δήλωσε, το διαψεύδεις, συζητάς με κλειστές πόρτες. Δεν το ήξερα. Την άλλη φορά να σας φωνάξω και εσάς να είστε μέσα, να ανοίξουν τις πόρτες όταν συζητώ με τους Πρέσβεις”.
Πώς η Ελλάδα ξανάγινε νεο-αποικία
Ο πολύ δραστήριος πρώην πρέσβης έκανε συχνά την εμφανή την παρουσία του στην Ελλάδα και μάλλον οργάνωσε την μυστηριώδη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη για φάνε χαλβά και να συζητήσουν για ενεργειακά θέματα ως καλοί γείτονες.
Σε ένα άρθρο του ο Μαν΄ώλης Κοττάκης στην Εστία για το παρασκήνιο της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Nέας Δημοκρατίας, τον Ιανουάριο του 2016 αναφέρει πως “δεν θα μιλήσει ο υψηλόβαθμος Αμερικανός διπλωμάτης που παρότρυνε υπερφιλόδοξο πολιτικό να κατέλθει υποψήφιος αρχηγός, προκειμένου να σπάσει το καραμανλικό μπλοκ σε συγκεκριμένη περιοχή, πράγμα το οποίο επετεύχθη”.
Δηλαδή ένας υψηλόβαθμος διπλωμάτης – ο Πάιατ ήρθε στην Ελλάδα από την Ουκρανία λίγο αργότερα- όχι μόνο αναμειγνύεται στα εσωτερικά της χώρας, αλλά εργάζεται με παροτρύνσεις για να εκλεγεί σε ένα κόμμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που πλέον ως πρωθυπουργός πριν πάει να συναντήσει τον πρόεδρο γων ΗΠΑ υπογράφει μια συμφωνία που -κατά τον Αλέξη Τσίπρα- μετατρέπει την Ελλάδα σε «χώρα – δορυφόρο» χωρίς να διασφαλίζει εγγυήσεις και εθνικά ανταλλάγματα.
Η Τουρκία μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη δεν σταματά τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και αμερικάνικα μέσα ενημερώσεις γράφουν πως την ώρα που η κυβέρνηση των ΗΠΑ καλεί τον Έλληνα Πρωθυπουργό να μιλήσει στο Κογκρέσο έχει αποφασίσει να δώσει σαράντα νέα F-16 στην Τουρκία.
‘Είναι ψέμα” θα πει στη Βουλή ο Πρωθυπουργός. Το δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρεται σε τεχνική αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων αμερικανικών τουρκικών στην Τουρκία και όχι σε αγορά νέων. Το Κογκρέσο- λέει σα να ξέρει- δεν θα εγκρίνει την αγορά.
Ο υπουργός Εξωτερικών ωστόσο εμφανίζεται σαφώς διαφοροποιημένος για να πει “η αναβάθμιση των τουρκικών F-16 συνιστά πρόβλημα για τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας».
Ο Κυριάκος, οι βάσεις και ο Αντρέας
Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ανδρέα Παπανδρέου -που του τον θυμίζει ο Τσίπρας- μάλλον ήταν μια γκάφα πάνω στα νεύρα του:
“Εκλέχτηκε με το “έξω οι βάσεις του θανάτου” για να υπογράψει το 1983 την παραμονή για 5 χρόνια» είπε για τον πολιτικό που -αν μη τι άλλο- παρέλαβε αποικία και έκανε χώρα -με ανταλλάγματα για την παραμονή των βάσεων και για πρώτη φορά αν όχι ανεξαρτησία τουλάχιστον εθνική αξιοπρέπεια.
Ο Μητσοτάκης ως παράδειγμα «συνετού νατοϊκού εταίρου» -υπερήφανος που “θα είμαι ο πρώτος έλληνας ηγέτης που θα μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο» ” με τη γραμμή της υποτέλειας του “δεδομένου” δίνει την ευκαιρία στον Αλέξη Τσίπρα να εκφράσει μια εθνική στρατηγική -όσο ο αντίπαλος κομπορημονεί:
“Δεν είμαι συγγραφέας, αλλά έχω γράψει ένα βιβλίο, ουσιαστικά είναι η μετάφραση της πτυχιακής μου και πραγματεύεται τις διαπραγματευσεις από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τις βάσεις. Προσπάθησα να αναδείξω εάν η διγλωσσία του ΠΑΣΟΚ στην εξωτερική του πολιτική, λέγοντας πριν το ‘81 ‘έξω οι βάσεις” και υπογράφοντας συμφωνία το 1983 που κρατούσε τις βάσεις, εάν ήταν ωφέλιμη για τα εθνικά συμφέροντα. Και δεν ήταν, γιατί ο Ανδρέας Παπανδρέου το ‘83 τα έδωσε όλα για να λάβει μία διατύπωση στα αγγλικά, terminable, που του επέτρεπε να έρθει στη Βουλή και να πει ότι οι βάσεις φεύγουν μένοντας, αντί να διεκδικήσει”.
Αλλά ‘ντ άλλων. Η πολιτικ΄ή του Αντρέα δεν ήταν ωφέλιμη επειδή δεν έδιωξε έδιωξε τελικά τις βάσεις, αλλά είναι ωφέλιμη η παραμονή -και μάλιστα επ΄ αόριστον- χωρίς ανταλλάγματα. Ο “συγγραφέας” Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να μας διαφωτίσει.
Η αναφορά του ξύπνησε όμως το ΠΑΣΟΚ -Κινάλ που κοιμόταν πάνω στην συμφωνία που είναι “ετεροβαρής”, αλλά θα την… ψηφίσει. Και ο εκπρόσωπός του θυμήθηκε πως “ο Συνασπισμός, ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, ήθελε να στείλει τον Ανδρέα Παπανδρέου ειδικό δικαστήριο”!
Η Δύση, ο Διαφωτισμός και το κομμένο φως
Περιμένοντας την συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Μπάιντεν με την Τουρκία να οργιάζει και να ανταμοίβεται γι’ αυτό έχει κανείς την εντύπωση πως η Ελλάδα ξαναγίνεται αποικία -καθώς ο αμερικάνος πρέσβης διευθετεί την πολιτική ζωή και ο πρωθυπουργός υποδέχεται μια υφυπουργό των ΗΠΑ σαν άλλους καιρούς και τρέχει να τα βρει με την Τουρκία με άγνωστες συμφωνίες.
Ο Μητσοτάκης, που θα πάει στις ΗΠΑ όπως είπε ως εκπρόσωπος όλου του Ελληνισμού -είχε ξεχάσει την Κύπρο την προηγούμενη φορά- θα πρέπει να αποδείξει αν θα εκπροσωπήσει τα ελληνικά συμφέροντα στις ΗΠΑ ή τα αμερικάνικα συμφέροντα στην Ελλάδα.
Μπορεί να μην το αντιλαμβάνεται όταν προσπαθεί να μειώσει τον Αλέξη Τσίπρα- που του θυμίζει τον Αντρέα Παπανδρέου -τον οποίο διέλυσε με το βιβλίο του, όπως φαίνεται.
Αφού είχε διορθώσει -πάλι στη Βουλή- τον Κωνσταντίνο Καραμανλή: “Δεν ανήκομεν εις την Δύσιν”. “Είμαστε η Δύση” είχε πει.
Δηλαδή Δημοκρατία και Διαφωτισμός -όπως είπε τώρα. Πάλι αλλ΄ά αντ άλλων. Στη Βουλή μιας μικρής χώρας που κάνει μικρότερη. Δεν μιλάς για ….διαφωτισμό σε μια χώρα με πολλά νοικοκυριά χωρίς φως.