Ο νάνος μπροστά στον γιγάντιο καθρέφτη

Του Ραγκίπ Ντουράν

Οι ψυχίατροι ορίζουν το σύμπλεγμα ανωτερότητας ως μια κάλυψη του συμπλέγματος κατωτερότητας. Όταν είμαστε μικροί, αδύναμοι και απομονωμένοι, γινόμαστε επιθετικοί παριστάνοντας τους μεγάλους, τους δυνατούς και τους κυρίαρχους. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι είμαστε μεγάλοι, ισχυροί και κυρίαρχοι στα μάτια των άλλων. Αντιθέτως, αυτοί, γνωρίζουν πολύ καλά ότι προσποιούμαστε…

Η Άγκυρα είναι εδώ και πολύ καιρό στο κρεβάτι του ψυχιάτρου.

– Ήμουν κυρίαρχος τριών ηπείρων, ήμουν ο πιο δυνατός. Όλοι οι βασιλιάδες, οι εμίρηδες και οι αυτοκράτορες υποκλίνονταν μπροστά μου. Ήμουν ο πιο πλούσιος και είχα κατακτήσει όλες τις χώρες, στην ανατολή, στη δύση, στο βορρά και στον νότο.

– Μάλιστα… και τώρα τι κάνετε;

– Καλώς. Σηκωθείτε και ελάτε να με δείτε πάλι σε τρεις μήνες. Στο μεταξύ, επιστρέψτε σπίτι σας και μείνετε ήρεμος. Χωρίς άλλες εκστρατείες, χωρίς άλλες εισβολές, χωρίς άλλες μάχες. Προσπαθήστε να βρεθείτε με τους γονείς σας, τα παιδιά σας, τους γείτονές σας, με όλους. Τι λέτε;

– Δεν ξέρω αν μπορώ να το κάνω.

Ερντογάν και ΣΙΑ επιτίθενται σε όλες τις χώρες. Σχεδόν όλοι οι πρεσβευτές από 60 χώρες στην Άγκυρα αναρωτιούνται πότε «ο Μεγάλος Άνθρωπος θα μας χαρακτηρίσει ανεπιθύμητους;»

Ο Ερντογάν δεν θα είναι ευτυχισμένος και ικανοποιημένος παρά μόνο εάν καταφέρει να εξάγει την δική του έννοια Δικαίου στο εξωτερικό. Ευτυχώς στην Ευρώπη δεν υπάρχουν πελάτες να αγοράσουν το τουρκικό Δίκαιο, που είναι συνώνυμο της αυθαιρεσίας και του μη-Δικαίου.

Την εβδομάδα αυτή, δυο βαλκανικές χώρες, η Ελλάδα και το Κόσοβο έγιναν στόχος επιθέσεων των Τούρκων αξιωματούχων. Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, με ύφος υπεροπτικό δήλωσε ότι «η Ελλάδα ήταν μια πολύ μικρή χώρα, με πληθυσμό λιγότερο από την Κωνσταντινούπολη. Εάν φερθεί σοφά θα είναι ωραία, αλλιώς…». Μοιάζει με κακός κύριος σε μια αίθουσα νηπιαγωγείου. Το ύφος, ο τόνος και το περιεχόμενο δεν είναι ούτε για κάποιον μικρό αγρότη από τα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο. Εκείνος θα γνώριζε καλά την Ελλάδα, πιθανώς να είχε και προγόνους ή γείτονες Έλληνες, και ζει για αρκετό καιρό στις όχθες της αδελφής θάλασσας.

Εάν ένας Ελβετός πολίτης έλεγε ότι «η Τουρκία είναι τουλάχιστον 19 φορές μεγαλύτερη από την Ελβετία, αλλά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελβετίας είναι σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο από της Τουρκίας», τι θα απαντούσε ο κ. πρωθυπουργός;

Οι εκπρόσωποι της Άγκυρας επιθυμούν να δουν όλες τις χώρες να υποτάσσονται στις απίθανες επιθυμίες του Ερντογάν. Για παράδειγμα, το τουρκικό καθεστώς χαρακτηρίζει όλους τους αντιπάλους του, τρομοκράτες. Επομένως, αυτή η αντίληψη/ορισμός πρέπει να υιοθετηθεί από όλες τις κυβερνήσεις. Αυτό, ευτυχώς, δεν συμβαίνει. Ο νόμος, μια έννοια που έχει καταργηθεί εντελώς στην Τουρκία, εξακολουθεί να υφίσταται σε πολλές χώρες σε αντίθεση με την Άγκυρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, μόνο το Κατάρ και το Αζερμπαϊτζάν έχουν ακόμη φιλικές σχέσεις με το καθεστώς της Άγκυρας. Και γνωρίζουμε πολύ καλά τι πρωταθλητές στο Δίκαιο είναι αυτές οι δυο χώρες!

Η υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, που κατηγορούνται για συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και έχουν καταφύγει στην Ελλάδα, όπου το δικαστήριο αρνείται να τους εκδώσει στην Τουρκία υπό το φόβο βασανιστηρίων, και εκείνη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που συνελήφθησαν στην Τουρκία, είναι αντιφατικά παραδείγματα της αντίληψης της έννοιας του δικαίου στις δυο χώρες. Μάλλον η αντίφαση προκύπτει από την έλλειψη Δικαίου από την τουρκική πλευρά και από την υποχρέωση εφαρμογής του Νόμου από την ελληνική. Ο Ερντογάν δεν θα είναι ευτυχισμένος και ικανοποιημένος παρά μόνο εάν καταφέρει να εξάγει την δική του έννοια Δικαίου στο εξωτερικό. Ευτυχώς στην Ευρώπη δεν υπάρχουν πελάτες να αγοράσουν το τουρκικό Δίκαιο, που είναι συνώνυμο της αυθαιρεσίας και του μη-Δικαίου.

Αυτό που συνέβη μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και της Τουρκίας είναι άλλο ένα παράδειγμα αυτής της αντίφασης. Έξι Τούρκοι δάσκαλοι, που ζούσαν νόμιμα στο Κοσσυφοπέδιο και εργάζονταν σε ένα σχολείο που δημιούργησε η αδελφότητα του Γκιουλέν, απήχθησαν από πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Τους έπιασαν, τους έβαλαν σε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο και τους απήγαγαν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και το Κοινοβούλιο του Κοσσυφοπεδίου αντέδρασαν έντονα στο περιστατικό, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών και ο επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας αποπέμφθηκαν. Ο πρωθυπουργός, όμως, δέχθηκε φραστικές επιθέσεις από τον Ερντογάν:

«Πρωθυπουργέ, ποιος σου έδωσε την εντολή να υπερασπιστείς αυτούς τους πραξικοπηματίες;» Οι δηλώσεις σε αυτόν τον τόνο και σε δεύτερο ενικό πρόσωπο είναι κοινή πρακτική του Ερντογάν, ο οποίος εξακολουθεί να αναφέρεται σε «τρομοκράτες» και «πραξικοπηματίες». Το Κοσσυφοπέδιο ήταν μια από τις ελάχιστες χώρες, που πριν από αυτό το περιστατικό, θα μπορούσαν να είχαν καλές σχέσεις με την Άγκυρα. Όμως πλέον…

Ο νάνος της Άγκυρας κάθεται μπροστά στον γιγάντιο καθρέφτη. Παρότι, κανονικά οι άνθρωποι δεν βλέπουν ο ένας τον άλλον μέσα από κάτοπτρα. Πρέπει λοιπόν να αφαιρέσει κανείς τον καθρέφτη για να δει την πραγματικότητα: τον νάνο!

ΑΠΟ ΤΟ TVXS