Ο πασαδόρος

Του Ιωάννη Δαμίγου

Ίσως υπάρχει ένας λανθασμένος ορισμός ή εν πάση περιπτώσει μια μετάλλαξη σε αυτό που αποκαλούμαι «δημοσιογράφος». Αυτόν που παίρνει συνέντευξη τέλος πάντων από κάποιον είτε για να εκμαιεύσει πληροφορίες, είτε για να του δώσει την ευκαιρία να κοινωνήσει το όποιο έργο του.

Το πρώτο είδος δημοσιογράφου, αυτό που ερωτά για να λάβει απαντήσεις έχει εκλείψει και έχει μετατραπεί σε δημοσιογράφο «πασαδόρο». Δηλαδή υπάρχει πάντα η προσυνεννόηση του τι θα σε ρωτήσω και τι θα απαντήσεις, για να εξαχθεί το ποθητό και για τα δυο μέρη ισορροπημένο αποτέλεσμα. Ο πασοδόρος θα δώσει την δυνατότητα στον ¨φιλικά» προσκείμενο ερωτώμενο να αναπτύξει το θέμα του, τις ιδέες του, χωρίς την βάσανο των συγκεκριμένων ερωτήσεων που πιθανό να τον φέρουν σε δύσκολη θέση και θα απαιτήσουν άμεσες απαντήσεις.

Ακόμα και αν θέσει με τακτ μια «άβολη» ερώτηση (σπάνια συμβαίνει), μη λαμβάνοντας απάντηση, καθώς ο ερωτώμενος υπεκφεύγει περί άλλων αναφερόμενος άτεχνα, δεν επανέρχεται σε αυτή έως αν αναπάντητη εντέχνως, αποφεύγοντας επιμελώς την έκθεσή του. Όταν όμως θα έχει απέναντί του «αντίπαλο» οι συχνότητα των επιθετικών ερωτήσεων πυκνώνει σε τέτοιο βαθμό που αφαιρεί την δυνατότητα ακόμα και ολοκληρωμένης απάντησης, από τον καταιγισμό ερωτήσεων, που τίθενται για δημιουργία αρνητικών εντυπώσεων μάλλον.

Και στις δυο των περιπτώσεων αδυνατεί να ανταποκριθεί στο πραγματικό έργο της δημοσιογραφίας, στην πρώτη περίπτωση φερόμενος ως κομπάρσος και στην δεύτερη υποδυόμενος τον πρωταγωνιστή. Πάντως και στις δυο των περιπτώσεων καλείται να αποδείξει στον …  εργοδότη του πως είναι άξιος για τον υψηλό μισθό του. 

Οι συνεντεύξεις που κάνει ο πασαδόρος σε φίλα προσκείμενους, είναι ανιαρές και πληκτικές, μια που ένας εκθειάζει τον άλλον, χωρίς κάποιο ενδιαφέρον παραγωγής είδησης και όλα βαίνουν αισίως. Αντίθετα όταν συνεντευξιάζεται «αντίπαλο» περιέργως και λανθασμένα με ευθύνη του «δημοσιογράφου» , το ενδιαφέρον στρέφεται στην ικανότητα του ερωτώμενου να ανταπεξέλθει στην επιθετικότητα των ερωτήσεων και όχι στην ουσία αυτών και των απαντήσεων.

Πάλι λάθος αποτελέσματα! Ένα show χειραγώγησης τελικά με καθαρά μόνους κερδισμένους τους ….διαφημιζόμενους. «Δημοσιογράφοι» πασαδόροι, τέκνα του star system ασφαλώς, διαμορφωτές της … κοινής γνώμης. Ιδού λοιπόν οι υπεύθυνοι για την κατάντια της δημοσιογραφίας, «έγκυροι και έγκαιροι πολύ καλοί συνάδελφοι», υπάλληλοι των εργοδοτών σας που τυγχάνουν και σπόνσορες του καθεστώτος, ευνοημένοι βεβαίως από πάσα!