Παραπομπή Τριαντόπουλου με ένταση και αποχωρήσεις

H Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή της υπόθεσης του κ. Χρήστου Τριαντοπούλου στο Δικαστικό Συμβούλιο, με 190 ψήφους «υπέρ», 10 «κατά», επί συνόλου 200 ψηφισάντων.Η παραπομπή Τριαντόπουλου στον φυσικό δικαστή αφορά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και τους χειρισμούς του κατά τα πρώτα 24ωρα μετά την σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών.

Το επόμενο βήμα στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης θα είναι η κλήρωση των μελών του Δικαστικού Συμβουλίου, η οποία θα γίνει σε δημόσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής μετά το Πάσχα. Ο πρόεδρος της Βουλής θα κληρώσει πέντε τακτικά και πέντε αναπληρωματικά μέλη, τα οποία και θα συγκροτήσουν το σώμα του Δικαστικού Συμβουλίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη διαδικασία, αφού ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος κατήγγειλε «νέο πραξικόπημα εκ της έδρας», ενώ αποχώρησαν και η Ελληνική Λύση, το ΚΚΕ και οι βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, ο Σ. Φάμελλος ζήτησε να ψηφίσουν οι βουλευτές επί του αιτήματός του να διακοπεί η διαδικασία και να παραπεμφθεί η υπόθεση εκ νέου στην προανακριτική επιτροπή, επικαλούμενος το άρθρο 156 του κανονισμού της Βουλής. Ωστόσο, ο προεδρεύων αρνήθηκε, επισημαίνοντας ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο, ενώ έκανε λόγο για «σκηνικό θεατρικής παράστασης». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε και πάλι το «μπάζωμα της αλήθειας» και δήλωσε ότι το κόμμα του δεν θα νομιμοποιήσει το «νέο πραξικόπημα εκ της έδρας» γι’ αυτό, όπως είπε, αποχωρεί από τη διαδικασία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, στην ομιλία του είπε πως “ήρθε η ώρα της αλήθειας και σιγά σιγά ο λαός θα τη μάθει την αλήθεια». «Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγετε την αποκάλυψη της αλήθειας. Και δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγετε την μεγάλη κατηγορία ότι το μόνο που σας ένοιαξε εδώ κι ενάμιση χρόνο ήταν να συγκαλύψετε την αλήθεια και θα επιστραφεί η κατηγορία».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης. απευθυνόμενος στην κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε: «Παίζετε με τη νοημοσύνη ενός ολόκληρου λαού, παίζετε με τους θεσμούς, παίζετε με την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου και υπονομεύετε ευθέως τη Δημοκρατία και την ποιότητά της». «Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο σε μια εποχή που τα άκρα ανεβαίνουν σε όλο το δυτικό κόσμο» τόνισε και έκανε λόγο για διαδικασία που «προσβάλλει τους θεσμούς και το Σύνταγμα» και καταλόγισε στη Ν.Δ. ότι δεν επιθυμούσε εξαρχής τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυρ. Βελόουλος δήλωσε ότι «δύο χρόνια μετά δεν ξέρουμε ποιος, πώς και από ποιον δόθηκε η εντολή και μπαζώθηκε και ξεμπαζώθηκε ο χώρος, χωρίς εισαγγελική άδεια» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει. «Τα τρένα είναι και πάλι επικίνδυνα. Υπάρχει ευθύνη κυβερνητική», τόνισε ο Βελόπουλος και ρώτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη «πώς γίνεται δύο χρόνια μετά να μην έχει πάει ούτε ένας στη φυλακή».

«Η διαδικασία που επιχειρείται να εισαχθεί σήμερα δεν έχει καμία εγκυρότητα’ είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου. “Δεν συνεδρίασε καν η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για να προσδιοριστεί ότι θα συζητηθεί το πόρισμα… Για να προγραμματιστεί συζήτηση στην Ολομέλεια χρειάζεται απόφαση της διάσκεψης των προέδρων η οποία δεν έλαβε χώρα ποτέ. Με λαθροχειρία επιχειρείται να γίνει σήμερα η συζήτηση για να ξεπλυθούν άρον άρον οι ευθύνες Τριαντόπουλου».

“Είναι βαρύτατη παράβαση του ποινικού κώδικα, κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση του Συντάγματος και του ποινικού κώδικα. Σφετερισμός της κοινοβουλευτικής και δικαστικής λειτουργίας, που έχει η Βουλή».