ΠΑΣΟΚ: Η σφαίρα έφυγε από το όπλο, η μάχη της ηγεσίας ξεκίνησε

Του Βασίλη Σκουρή

    

Εντύπωση προκαλεί η έλλειψη υποστήριξης από βουλευτές και στελέχη στον πρόεδρο του κόμματος- Το «ξετίναγμα» του Χάρη Δούκα.

Μάχες οπισθοφυλακών δίνει ο Νίκος Ανδρουλάκης απέναντι στη χιονοστιβάδα αμφισβήτησής του, με νέα στελέχη να τάσσονται υπέρ της διαδοχής στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Την ερχόμενη Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και στις 30 Ιουνίου η συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Στις συνεδριάσεις αναμένεται να υπάρξει μεγάλη αντιπαράθεση, καθώς τα κορυφαία στελέχη φέρονται αποφασισμένα να θέσουν όλα τα θέματα και μεταξύ αυτών και το θέμα της ηγεσίας, παρότι έως τότε ο Νίκος Ανδρουλάκης αναμένεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες, ενώ δεν αποκλείει και το θέμα του έκτακτου Συνεδρίου.

Ακόμα, όμως, και να πετύχει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή στις 30 Ιουνίου να λάβει απόφαση ότι θα τηρηθεί το καταστατικό και η εκλογή ηγεσία θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του 2025, καθώς ο συσχετισμός δύναμης είναι υπέρ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ) είναι σαφές πως τα στελέχη που αμφισβητούν τον Νίκο Ανδρουλάκη δεν θα βαρέσουν σιωπητήριο. Η δε κατάσταση που θα έχει δημιουργηθεί θα εκφραστεί και στις δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου με αποτέλεσμα η εσωστρέφεια και να ενταθεί και να αποτελέσει υπαρξιακό θέμα για το άλλοτε κραταιό κόμμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι φανερό πως η …σφαίρα έφυγε από το περίστροφο και πίσω δεν γυρίζει. Όπως φανερό είναι και ότι ο πρόεδρος του κόμματος διέπραξε μέγα σφάλμα να μην αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία των κινήσεων το βράδυ των εκλογών, ενισχύοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο τις πιθανότητές του για επικράτηση στη μάχη για την υψηλότερη θέση στη Χαριλάου Τρικούπη!Unmute

Μεγάλη δε εντύπωση προκαλεί η έλλειψη δημόσιας υποστήριξης του Νίκου Ανδρουλάκη από κορυφαία στελέχη και βουλευτές, γεγονός που μάλλον δεν αποτελεί ευοίωνο σημάδι για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Μέχρι τώρα τον στηρίζουν μόνο ο Παναγιώτης Δουδωνής, ο Δημήτρης Μάντζος και ο Θανάσης Γλαβίνας -και μπράβο τους για την στάση τους που δείχνει ήθος.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η δημόσια τοποθέτηση κορυφαίων στελεχών υπέρ της ανάγκης αλλαγής ηγεσίας, ενώ παρατηρείται έντονη συσπείρωση γύρω από τον Χάρη Δούκα καθώς ο Δήμαρχος Αθηναίων εκφράζει και την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, καθώς το λεγόμενο μοντέλο «Δούκα- Ζαχαριάδη» είναι αυτό που κέρδισε το δήμο της πρωτεύουσας.

ΑΠΟ ΤΟ DNEWS