Συγκρούσεις μεταναστών με στρατό – αστυνομία στα σύνορα

Με αμείωτο ρυθμό αυξάνεται ο όγκος των προσφύγων και μεταναστών που συνωστίζονται στην ελληνοτουρκική μεθόριο, στις Καστανιές του Έβρου, προκειμένου να περάσουν στο ελληνικό έδαφος και να συνεχίσουν την πορεία τους προς την Ευρώπη.

Το τελωνείο έχει κλείσει από το μεσημέρι της Παρασκευής και ισχυρές στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις από την ευρύτερη περιοχή επιχειρούν να τα διατηρήσουν τα σύνορα απροσπέλαστα, κάτω από βροχή και αντίξοες καιρικές συνθήκες. Ειδικά τη νύχτα, οι  συγκρούσεις δεν έλειψαν καθώς κατά διαστήματα οι – διαρκώς αυξανόμενοι σε αριθμό- μετανάστες επιχειρούν να «σπάσουν» τον κλοιό και να περάσουν. Πάντως υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις μεταναστών που καταφέρουν να βρεθούν στην ελληνική πλευρά και, είτε συνεχίζουν προς την ενδοχώρα με τα πόδια, είτε συλλαμβάνονται από την ΕΛΑΣ, όπως μεταδίδει το thrakinea.gr. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση που επικρατεί και από σήμερα το πρωί. 

Από την απέναντι πλευρά, οι Τούρκοι παρέχουν απόλυτη διευκόλυνση, στις ομάδες των μεταναστών να φτάσουν μέχρι το ελληνικό τελωνείο ενώ υπάρχουν μαρτυρίες και για λεωφορεία που τους μεταφέρουν στα σύνορα. Η πλευρά Ερντογάν εξαντλεί με τον τρόπο αυτό την πίεσή της προς την Ε.Ε. για τις απώλειες που καταγράφει στο στρατιωτικό πεδίο της Ιντλίμπ. Άλλωστε η πυκνή και συνεχής δημοσιογραφική κάλυψη από την απέναντι πλευρά δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση επενδύει πολιτικά στην αύξηση των ροών προς την Ελλάδα. 

ΑΠΟ ΤΟ TVXS