ΣΥΡΙΖΑ: Στα πρόθυρα νέας διάσπασης – Το παρασκήνιο

Toυ Στέλιου Κούλογλου

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχε -θεωρητικά- χθες ως μοναδικό θέμα συζήτησης την κατάσταση στα μέσα ενημέρωσης του κόμματος. Τελικώς όμως, από τη συνεδρίαση αποχώρησαν διαμαρτυρόμενα 8 μέλη της Γραμματείας, ενώ ο Παύλος Πολάκης έσπευσε να θέσει θέμα ηγεσίας. Και μόνο αυτές οι εξελίξεις δείχνουν τη βαθιά κρίση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τα 8 μέλη που αποχώρησαν((Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Κατερίνα Νοτοπούλου, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης, Κώστας Ζαχαριάδης, Ζωή Καρκούλια και Ελένη Συμεωνίδου) ανήκουν στην αντιπολιτευόμενη κίνηση των 87 που πρόσκεινται στον Α. Τσίπρα. Από ότι υποστηρίζουν τα ίδια, η αποχώρηση δεν ήταν στις προθέσεις τους. Αλλά προκλήθηκε από την άρνηση της ηγεσίας να τηρήσει την υπόσχεση της, υποβάλλοντας μια πλήρη έκθεση για τα μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, λένε, επανήλθε το θέμα της κατάληψης από τον Στέφανο Κασσελάκη της βουλευτικής έδρας του Οθωνα Ηλιόπουλου, που παραιτήθηκε πριν λίγες μέρες. Όπως είναι γνωστό, συνταγματικά αλλά και πρακτικά κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, καθώς θα πρέπει να παραιτηθούν οι επιλαχόντες βουλευτές, που πρόσκεινται στον Α. Τσίπρα και μία στη Νέα Αριστερά. Αλλά η πλευρά Κασσελάκη θέλει να χρησιμοποιήσει την άρνηση τους για να εκθέσει τον πρώην πρόεδρο, που θεωρεί ότι βρίσκεται πίσω από ενέργειες για την υπονόμευση του σημερινού.

«Συστηματική κι ανοιχτή δολιοφθορά» από την αντιπολίτευση

Για τη δημιουργία κλίματος πίεσης, η Κουμουνδούρου έχει υποκινήσει την έκδοση αποφάσεων από τις Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος. Οι αποφάσεις αυτές στρέφονται βασικά κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης: «η παρουσία του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Βουλή θα ενισχύσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον αγώνα κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς της ΝΔ, θα καταστήσει πιο μαχητική συνολικά την Αντιπολίτευση και θα δυναμώσει την προοπτική συγκρότησης μιας νέας Κεντροαριστεράς», τονίζει παραδείγματος χάριν η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ανατολικής Αττικής.

«Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά δεν είναι παρά μια ‘’φωνή βοώντος εν τη ερήμω’’ για τα αυτιά της γραφειοκρατίας, η οποία είναι προσηλωμένη σε δικές της προτεραιότητες κι εμμονές. Δυστυχώς, βρισκόμαστε μπροστά σε μια παρατεταμένη προσπάθεια εσωστρέφειας, που παίρνει χαρακτήρα συστηματικής κι ανοιχτής δολιοφθοράς με προκλήσεις που κλιμακώνονται συνεχώς επιδεικνύοντας αδιαφορία για την πολιτική άποψη αποδοκιμασίας που έχει ο δημοκρατικός λαός για την στάση τους αυτή».

    «Περιμένουν να αποχωρήσουν ομαδικά»

    Μόνο το ύφος των ανακοινώσεων δείχνει ότι όλες οι γέφυρες επικοινωνίας έχουν πλέον πέσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει προς μία ακόμη διάσπαση, που σε κοινοβουλευτικό επίπεδο θα του στοιχίσει πιθανότατα τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το μόνο ερώτημα αν θα γίνει πριν από το Συνέδριο του Οκτωβρίου ή μετά από αυτό, ανάλογα με τις εξελίξεις και στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Κασσελάκης φαίνεται να προτιμάει να γίνει τώρα. Στην ανάρτηση του μετά τη συνεδρίαση καλούσε τους 87 να αποφασίσουν αν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ «ή σε κάποιο κόμμα που ακόμα δεν έχει γίνει και περιμένουν το σήμα ώστε να αποχωρήσουν ομαδικά στο όνομα μίας διαπλεκόμενης νεφελώδους ‘’Μεγάλης Κεντροαριστεράς’’;

    Να το αποφασίσουν τώρα».

    Η βολιδοσκόπηση των «βαρόνων».

    Παράλληλα, η έκδοση ανακοινώσεων, την οποία η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει «φραξιονισμό», χρησιμοποιείται από την ηγεσία για τη διερεύνηση του συσχετισμού των δυνάμεων μέσα στο κόμμα. Η Κουμουνδούρου είναι ενοχλημένη από το γεγονός ότι οι Νομαρχιακές Β1 (Βόρεια Προάστεια) και Β2 (Δυτικά) δεν έχουν πάρει ανάλογες αποφάσεις. Ιδιαίτερα για την τελευταία, της οποίας τις αποφάσεις επηρεάζουν οι Ρένα Δούρου και Παναγιώτης Ρήγας. Η κ. Δούρου δεν υπέγραψε ούτε την ανακοίνωση των 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν να αναλάβει ο Κασσελάκης τη βουλευτική έδρα.

    «Η Δούρου δεν υπέγραψε, ενώ ο Νίκος Παππάς έκανε μεν έκανε δήλωση αλλά ήταν εστιασμένη στον παραιτηθέντα Οθωνα Ηλιόπουλο», λέει παρατηρητής των εξελίξεων στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Οι ‘’βαρόνοι’’ δηλώνουν με τη στάση τους ότι δεν δίνουν λευκή επιταγή στον Κασσελάκη και διαπραγματεύονται την υποστήριξη τους. Οσο ο Κασσελάκης αποδυναμώνεται, τόσο η δική τους θέση ισχυροποιείται».

    Ο «βαρόνος των Χανίων» θέτει θέμα ηγεσίας

    Για το στρατόπεδο Κασσελάκη, το άμεσο πρόβλημα είναι οι 87, αλλά ο «ο βαρόνος των Χανίων» ίσως αποδειχθεί το επόμενο. Ο Παύλος Πολάκης εμφανίστηκε διαδικτυακά στη χθεσινή συνεδρίαση για να θέσει θέμα ηγεσίας και συγχρόνως να υποβάλλει εμμέσως την υποψηφιότητα του: ««η ηγεσία δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Δεν μπορεί να δώσει πολιτική λύση. Χρειάζεται αλλαγή και εγώ θα συμβάλλω σε αυτή την προσπάθεια αλλαγής».

    Είναι ενδιαφέρον ότι ο κ. Κασσελάκης, αντίθετα με το ταπεραμέντο του και τη συνήθεια του να περνάει στην αντεπίθεση, δήλωσε αμέσως ότι «δεν σηκώνει το γάντι». Αν ο ένας λόγος είναι ότι ο Σ. Κασσελάκης θέλει να αποφύγει τη ρήξη γιατί φοβάται μήπως ο Πολλάκης προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος, ο άλλος μοιάζει να είναι οι συναισθηματικοί δεσμοί που διατηρεί με τον άνθρωπο που τον στήριξε όταν πρωτοεμφανίστηκε για να διεκδικήσει «από το πουθενά» την ηγεσία του κόμματος.

      Ο κ. Κασσελάκης είναι μετανιωμένος για τη διαγραφή Πολάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, μετά το επεισόδιο με τη σύμβουλο του Αδωνι Γεωργιάδη και την αντίδραση της Αθηνάς Λινού.

      Στην ανάρτηση του μετά τη συνεδρίαση, άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει, με κάθε τρόπο, την εξομάλυνση των σχέσεων με τον βουλευτή Χανίων. Ακόμη και τη θέση Πολάκη ότι ο ίδιος ο πρόεδρος δεν τα καταφέρνει, την κατέταξε στην.. πολιτική συζήτηση:

      «Δε μιλάω για τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος μίλησε σε πολιτική βάση, και για τον οποίο υπάρχει ανοιχτό το θέμα Λινού (που ήδη ερευνώ προσωπικά και θα αποφασίσω νηφάλια όταν θα έχω τα πλήρη στοιχεία). Θα συναντηθώ με τον Παύλο, όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα».

      Ο κ. Πολάκης ζητάει το κεφάλι της Λινού και από ότι φαίνεται θα το πάρει. Πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει μία ακόμη βουλευτή, αλλά αυτό μοιάζει σήμερα να είναι το μικρότερο κακό: ακόμη και αν ο Πολάκης προσωρινά εξευμενιστεί, η αντιπαράθεση με τους 87 και η μια νέα διάσπαση μοιάζει αναπόφευκτη.

      ΑΠΟ ΤΟ TVXS