Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές βυθίζονται σε ένα σπιράλ απωλειών, με τους επενδυτές να μιλούν για τη χειρότερη αρχή εβδομάδας εδώ και χρόνια.
Η αδιάλλακτη στάση του προέδρου Τραμπ και οι σαρωτικοί δασμοί που επέβαλε, προκαλούν ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ, με τους φόβους για παγκόσμια ύφεση να εντείνονται.
Οι ασιατικές αγορές άνοιξαν με ελεύθερη πτώση, οδηγώντας τους βασικούς δείκτες σε ιστορικά χαμηλά:
- Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 6.6%
- Ο Kospi της Νότιας Κορέας έπεσε 5%
- Οι κινεζικές blue chips έχασαν 6.3%
- Ο δείκτης της Ταϊβάν βυθίστηκε σχεδόν 10%
- Το MSCI Ασίας-Ειρηνικού σημείωσε απώλειες 7.8%, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από το 2008
Η «καταιγίδα» φτάνει και στην Ευρώπη, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν μεγάλη βουτιά: Ο FTSE 100 της Βρετανίας άνοιξε με πτώση 2,64%.
Όλα δείχνουν πως επίκειται νέα «σφαγή» στις ευρωπαϊκές αγορές με το άνοιγμα των συνεδριάσεων.
“Θα πληρώσουν”
Ο πρόεδρος Τραμπ, αδιαφορώντας για τις κατακόρυφες απώλειες τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε πως οι αγορές πρέπει να «πάρουν το φάρμακό τους» και ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συμφωνία με την Κίνα ή την Ε.Ε. μέχρι να διορθωθεί το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.
«Η Ευρώπη μας φέρθηκε πολύ άσχημα. Παίρνουν τα αυτοκίνητά τους εδώ, αλλά δεν παίρνουν τα δικά μας. Δεν αγοράζουν τα αγροτικά μας προϊόντα. Θα πληρώσουν, και μάλιστα όχι μόνο για το παρόν, αλλά και για το παρελθόν, γιατί μας πήραν πολύ πλούτο».
«Μίλησα με πολλούς ηγέτες, Ευρωπαίους, Ασιάτες, από όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Τραμπ. «Πεθαίνουν να κάνουν μια συμφωνία. Και τους είπα, δεν πρόκειται να έχουμε ελλείμματα με τη χώρα σας. Δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό, γιατί για μένα το έλλειμμα είναι απώλεια. Θα έχουμε πλεονάσματα ή, στη χειρότερη περίπτωση, θα είμαστε ισοσκελισμένοι» είπε.
«Θέλω να λυθεί το ζήτημα του εμπορικού ελλείμματος που έχουμε με την Κίνα, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με άλλες χώρες», επέμεινε.
«Δεν θέλω την πτώση» κανενός χρηματιστηρίου, «όμως μερικές φορές πρέπει να παίρνεις το φάρμακό σου για να γίνεις καλά», συμπλήρωσε, κατά τα φαινόμενα αναφερόμενος στην εξάρτηση της αμερικανικής οικονομίας από τις εισαγωγές. «Ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτού του προβλήματος είναι οι τελωνειακοί δασμοί».
Ύφεση για τις ΗΠΑ
Η Goldman Sachs αύξησε την εκτίμησή της για ύφεση των ΗΠΑ μέσα στους επόμενους 12 μήνες στο 45% -από προηγούμενη εκτίμηση 35%- καθώς ο κολοσσός της επενδυτικής τραπεζικής μείωσε τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Άλλες εταιρείες της Wall Street έχουν επίσης αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους για την ύφεση μετά την ανακοίνωση των δασμών του Τραμπ. Η JPMorgan βλέπει τώρα μια πιθανότητα 60% για ύφεση στις ΗΠΑ.
Μια σημαντική επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στις ασιατικές εξαγωγές, καθώς οι ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική αγορά για αγαθά από την περιοχή.
«Η Ασία επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος της αύξησης των δασμών στις ΗΠΑ. Ενώ θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο περιθώριο διαπραγμάτευσης, το νέο καθεστώς υψηλότερων δασμών ήρθε για να μείνει», σχολίασε ο Κιάν Γουάνγκ, επικεφαλής οικονομολόγος για την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού στην επενδυτική εταιρεία Vanguard, που στη συνέχεια τόνισε ότι «αυτό είναι αρνητικό για την παγκόσμια και την ασιατική οικονομία, ειδικά για τις μικρές ανοιχτές οικονομίες, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα».
Χώρες όπως το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές είναι πολύ εξαρτημένες από τις ΗΠΑ για τις εξαγωγές τους. Η ανακοίνωση του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα περιλάμβανε δασμούς 46% στο Βιετνάμ και 37% στο Μπαγκλαντές. Αρκετές μεγάλες αμερικανικές μάρκες παράγουν προϊόντα στο Βιετνάμ, όπως η Nike, ενώ το Μπαγκλαντές εξάγει ετησίως ενδύματα αξίας $8,4 δισ. στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εμπορικό οργανισμό Garment Manufacturers and Exporters Association.
Τα παγκόσμια χρηματιστήρια έχουν χάσει τρισεκατομμύρια σε αξία από την προηγούμενη εβδομάδα που ο Τραμπ ανακοίνωσε νέους σαρωτικούς φόρους εισαγωγής 10% σε αγαθά από κάθε χώρα, με προϊόντα από δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανομένων βασικών εμπορικών εταίρων όπως η Κίνα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Βιετνάμ, να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερους συντελεστές.
Οι οικονομολόγοι της JPMorgan εκτιμούν τώρα ότι οι δασμοί θα έχουν ως αποτέλεσμα το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν των ΗΠΑ να μειωθεί στο σύνολο του έτους κατά 0,3%, από την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη 1,3%, και ότι το ποσοστό ανεργίας θα σκαρφαλώσει στο 5,3% από 4,2% τώρα.
Κι ενώ οι επενδυτές ετοιμάζονταν για το άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην Ασία, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος πέρασε το Σαββατοκύριακο στη Φλόριντα, παίζοντας γκολφ και δημοσιεύοντας την Κυριακή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με την κούρσα του.