«Σχέδιο Μπολσονάρο»: Το plan B κυβέρνησης και ολιγαρχίας

Του Στέλιου Κούλογλου

Στο πόρισμα της ΝΔ για τον Δ. Παπαγγελόπουλο- Novartis, δεν είναι τυχαίο ότι αφήνεται ανοικτή η πιθανότητα άσκησης δίωξης κατά του Αλ. Τσίπρα. Γράφει το πόρισμα: «Η παραδικαστική λειτουργία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι υποκινείτο, κατευθυνόταν και τελούσε εν γνώσει της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα. Η Επιτροπή μας, ωστόσο, στην παρούσα φάση βάσει της εντολής που έχει λάβει, εστιάζει στις τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Παπαγγελόπουλου.

Τι θα γίνει λοιπόν αν «η φάση» αλλάξει; Eίχα αναφερθεί αναλυτικά στον σχεδιασμό, όταν πλέον άρχισε να γίνεται φανερός, εδώ και μήνες ( Plan B: Το σενάριο «Βραζιλία» κατά Τσίπρα και αριστεράς). Αν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πλησιάσουν την εξουσία, θα ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του, ώστε να μην κατέβει στις εκλογές, όπως ακριβώς συνέβη στη Βραζιλία: o δημοφιλής πρώην πρόεδρος της χώρας Λούλα ντα Σίλβα ήταν έτοιμος να επανέλθει στην εξουσία το 2018. Ένα δικαστικό πραξικόπημα του απέτρεψε να υποβάλλει την υποψηφιότητα του, στέλνοντας και κρατώντας τον στη φυλακή.

Θα μου πείτε ότι στην Ελλάδα ο καθένας θεωρείται αθώος μέχρι να τελεσιδικίσει η υπόθεση του. Το ίδιο ίσχυε και στη Βραζιλία, αλλά άλλαξαν τον νόμο. Θα έχει ενδοιασμούς αυτή η κλίκα που βρίσκεται στην εξουσία, να φτιάξει ένα νόμο που να προβλέπει ότι όποιοι κατηγορούνται για σοβαρά αδικήματα δεν μπορούν να ασκήσουν εκλογικό δικαίωμα; Εδώ άλλαξαν τη νομοθεσία για να διορίσουν διοικητή στην ΕΥΠ που δεν είχε τα τυπικά προσόντα, θα κολλήσουν όταν πρόκειται για τη χρυσοφόρα εξουσία;

Δεν έχει σημασία ότι κάποια στιγμή ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός: οι εκλογές θα έχουν γίνει. Όταν ο Λούλα βγήκε από τη φυλακή, μετά την κατάρρευση των κατηγοριών και αφού το δικαστήριο αποφάσισε τελικώς ότι έπρεπε να θεωρείται αθώος μέχρι να δικαστεί, ήταν αργά: ο φασίστας Μπολσονάρο είχε εκλεγεί πρόεδρος.

O Λούλα δεν ετοίμαζε καμία επανάσταση. Αλλά, όπως και στην προηγούμενη θητεία του, θα περιόριζε τη διαφθορά και το ασύδοτο φαγοπότι της πλουτοκρατίας, βελτιώνοντας τη θέση των ασθενέστερων. Στην ελληνική περίπτωση, η ντόπια ολιγαρχία θέλει να αποτρέψει με κάθε τρόπο την επιστροφή στην εξουσία μιας αριστεράς που δεν δέχθηκε «να παίξει μπάλα» με τους όρους των ολιγαρχών. Για αυτό κατασκευάστηκε ένας πρωθυπουργός ευάλωτος από κάθε άποψη,  φανατικός υποστηρικτής της νεοφιλελεύθερης ατζέντας απορύθμισης των εργασιακών σχέσεων , φτωχοποίησης των αδυνάτων και καταστροφής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αστυνομοκρατίας, έτοιμος να βιάσει τους θεσμούς αν αυτό εξυπηρετεί τα τρέχοντα σχέδια του.

Η υπόθεση Novartis συμβολίζει ακριβώς αυτό:  το σύστημα που κυβερνά τη χώρα δεν πρόκειται να διστάσει μπροστά σε τίποτα. Η Τουλουπάκη διώκεται επειδή ερεύνησε το σκάνδαλο και η Ράικου, της οποίας ο σύζυγος χρηματοδοτείτο από την Novartis,  παίρνει προαγωγή! « Aυτό που μαγειρεύεται είναι η πλήρης αντιστροφή της  πραγματικότητας, με το σκάνδαλο Novartis να μετατρέπεται σε σκάνδαλο όχι μόνο Παπαγγελόπουλου αλλά και Τσίπρα », εκτιμούσε η ανάλυση που προανέφερα.

Την είχα δημοσιεύσει τον Φεβρουάριο, όταν η κυβέρνηση έδινε δείγματα πρωτοφανούς διαχειριστικής ανικανότητας, από τα ελληνοτουρκικά μέχρι το προσφυγικό. Μεσολάβησε το «νέο όχι» στον Έβρο και οι άθλοι του Μωυσή στην πανδημία, που άλλαξαν μόνο προσωρινά τα βασικά δεδομένα: η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην μπορεί να χωρίσει δύο λογιών άχυρα. Οι γκάφες στον τουρισμό και την υγειονομική κρίση είναι καθημερινό φαινόμενο. Η αλλοπρόσαλλη πολιτική απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα το ίδιο.

Το κυριότερο, έρχεται μια πρωτοφανής οικονομική κρίση που θα παρασύρει σαν τσουνάμι το άλλο κατασκεύασμα. Πώς θα χειριστούν 9% ύφεση και εκτόξευση ανεργίας, όταν δεν μπορούν να αποφασίσουν αν πρέπει να φοράμε μάσκες;  Προς το παρόν, με τη βοήθεια ενός, χωρίς προηγούμενο, προπαγανδιστικού μπαράζ, κυβέρνηση και Μητσοτάκης είναι δημοφιλείς. Γι αυτό, στην παρούσα φάση, που λέει και το πόρισμα της ΝΔ, η δίωξη Τσίπρα κρατιέται σαν εφεδρεία. Αν η αριστερά αρχίσει να ανεβάζει την επιρροή της και βρεθεί -και θα βρεθεί- ενώπιον της εξουσίας, το «σχέδιο Μπολσονάρο» θα ενεργοποιηθεί. 

ΑΠΟ ΤΟ TVXS