Τέμπη: Για ξυλόλιο και τολουόλιο μιλούν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γάνδης – Το πιθανό παράνομο φορτίο βρισκόταν στα τρία πρώτα βαγόνια

Τα συμπεράσματα Βέλγων ειδικών για την φονική έκρηξη στα Τέμπη αναφέρονται σε ξυλόλιο και τολουόλιο, που χρησιμοποιούνται και για τη νοθεία καυσίμων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της RealNews, σε ακριβείς εκτιμήσεις για τα αίτια της φωτιάς που ξέσπασε μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη φαίνεται έχουν προχωρήσει οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Γάνδης, στους οποίους έχει ανατεθεί η διερεύνηση της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

Οι Βέλγοι ειδικοί έχουν οδηγηθεί σε συμπεράσματα όχι μόνο για το είδος των ουσιών που προκάλεσαν την έκρηξη, αλλά ακόμα και για το βάρος τους, τις διαστάσεις της δεξαμενής που τις μετέφερε, καθώς και για το σημείο της αμαξοστοιχίας που ήταν τοποθετημένες!

Αξιοποιώντας τον εξοπλισμό του ειδικού εργαστηρίου τους, αλλά και το καινοτόμο σύστημα ανάλυσης μέσω τεχνητής νοημοσύνης που έχουν δημιουργήσει, οι Βέλγοι επιστήμονες φέρονται να έχουν καταλήξει στα εξής:

Το πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας, το οποίο ακολουθούσε τις δύο μηχανές του τρένου, μετέφερε φορτίο με πτητικούς υδρογονάνθρακες που δεν είχαν δηλωθεί, σύμφωνα με τη RealNews.

Το βάρος των πτητικών υδρογονανθράκων που εκτιμάται ότι μετέφερε η εμπορική αμαξοστοιχία ήταν μεταξύ 3,5 και 4 τόνων.

Η διάρκεια των εκρήξεων μετά τη σύγκρουση ήταν περίπου 8 δευτερόλεπτα, ενώ το «μανιτάρι» που προκάλεσε έφτασε σε ύψος τα 80 μέτρα.

Οι εύφλεκτες ουσίες αφορούν πιθανότατα το ξυλόλιο και το τολουόλιο, που χρησιμοποιούνται και για τη νοθεία καυσίμων.

Το πιθανό παράνομο φορτίο εκτιμάται από τους τεχνικούς συμβούλους πως βρισκόταν στα τρία πρώτα βαγόνια ανοιχτού τύπου πίσω από την δεύτερη μηχανή του εμπορικού τρένου.

Το ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ παραμένει προσηλωμένο στη θέση του για την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά μίας επικίνδυνης κυβέρνησης αμέσως μόλις προσκομιστούν τα νέα στοιχεία», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωση του με αφορμή το δημοσίευμα της Realnews.

Συγκεκριμένα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναφέρει:

«Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας “Real News”, οι Βέλγοι ειδικοί μετά τη σχετική παραγγελία του Ελληνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), έχουν οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι στο πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας υπήρχε φορτίο 3,5 – 4 τόνων με πτητικούς υδρογονάνθρακες που δεν είχε δηλωθεί. Μάλιστα όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, το “μανιτάρι” από τις εκρήξεις έφτασε σε ύψος τα 80 μέτρα.

Τα νέα στοιχεία των πορισμάτων που επίκεινται, φαίνεται ότι είναι συντριπτικά για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας αλλά και το μέγεθος της πολιτικής υποκρισίας του Πρωθυπουργού και της συγκάλυψης που επιχειρήθηκε. Συνεπώς, απαιτούν εξαιρετικά σοβαρή διαχείριση.

O ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρει, μεταξύ άλλων:  “Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News, το οποίο επικαλείται μελέτη του Πανεπιστημίου της Γάνδης, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Ελληνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), κάνει λόγο για φορτίο υδρογονανθράκων που υπερέβαινε τους 3,5 τόνους, το οποίο ήταν αδήλωτο”.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Οι αποκαλύψεις του κυριακάτικου Τύπου αναφορικά με το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στο δυστύχημα στα Τέμπη, καταρρίπτουν πλήρως όλα όσα ισχυριζόταν ο κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά το τραγικό συμβάν, σχετικά με το αν υπήρχαν ή όχι εύφλεκτα υλικά σε αυτό. Και, την ίδια στιγμή, επιβεβαιώνουν πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός ενορχήστρωσε μια τερατώδη απόπειρα συγκάλυψης.

Συγκεκριμένα, το ρεπορτάζ της Αυγής της Κυριακής, το οποίο επικαλείται στοιχεία από την έρευνα του Γενικού Χημείου του Κράτους, επισημαίνει πως η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε πάνω από 13.000 λίτρα ξυλόλιο, ποσότητα που υπερβαίνει 400 φορές το ανώτατο επιτρεπτό όριο, αλλά και άλλες εύφλεκτες χημικές ουσίες. Επιπλέον, το ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News, το οποίο επικαλείται μελέτη του Πανεπιστημίου της Γάνδης, η οποία πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του Ελληνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), κάνει λόγο για φορτίο υδρογονανθράκων που υπερέβαινε τους 3,5 τόνους, το οποίο ήταν αδήλωτο.

Αν όλα τα παραπάνω ισχύουν, ο κ. Μητσοτάκης είναι πολλαπλά υπόλογος σε ό,τι αφορά το έγκλημα των Τεμπών. Όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός όχι μόνο έστησε το κουκούλωμα της υπόθεσης, αλλά το έπραξε προκειμένου να προστατεύσει συγκεκριμένα συμφέροντα.

Για όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης είναι υποχρεωμένος να έρθει άμεσα στην ολομέλεια της Βουλής και να λογοδοτήσει, στο πλαίσιο της πρότασης δυσπιστίας ή άμεσα της προ ημερησίας συζήτησης που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εδώ και έξι μέρες”.

Τι λέει η κυβέρνηση

Με αφορμή το αποκαλυτπικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Realnews, κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν:

«Σχετικά με δημοσίευμα της “RealNews”, σύμφωνα με το οποίο οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών του Πανεπιστημίου της Γάνδης φέρονται να είναι ότι η εμπορική αμαξοστοιχία μετέφερε αδήλωτα φορτίο με πτητικούς υδρογονάνθρακες, επισημαίνουμε τα εξής:

Οι Βέλγοι επιστήμονες ανέλαβαν τη διερεύνηση της έκρηξης που σημειώθηκε μετά τη σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη έπειτα από παραγγελία του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ), ο οποίος συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και ενισχύθηκε με πόρους και αρμοδιότητες προκειμένου να επιτελεί ανεξάρτητα και αμερόληπτα το έργο του.

Αρα, το έργο των επιστημόνων στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης είναι αποτέλεσμα των μέτρων που ανέλαβε η κυβέρνηση για την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας από κορυφαίους εμπειρογνώμονες και καταρρίπτει τις θεωρίες περί “συγκάλυψης”.

Το τελικό και πλήρες πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ θα παρουσιαστεί δημόσια στις 27 Φεβρουαρίου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ. Η κυβέρνηση έκανε το έργο της, που ήταν να συστήσει και να ενισχύσει με όλα τα διαθέσιμα μέσα έναν ανεξάρτητο Οργανισμό, που έχει ως αποστολή την τεχνοκρατική διερεύνηση τέτοιων περιστατικών.»