Τι μας έδειξε η τελετή έναρξης στο Παρίσι

Του Μελέτη Ρεντούμη

Η τελετή έναρξης των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων ολοκληρώθηκε στο Παρίσι με ένα φαντασμαγορικό show που για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού πραγματοποιήθηκε όχι σε κάποιο στάδιο, αλλά μέσα στην πόλη του φωτός, αναδεικνύοντας τα ιστορικά αξιοθέατα της πόλης μέσα από διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα, που εκτυλίσσονταν είτε σειριακά, είτε και ταυτόχρονα σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, τόσο στον ποταμό Σηκουάνα όσο και στις διάσημες γέφυρές του, καθώς και στην Παναγία των Παρισίων και την πλατεία του Τροκαντερό.

Οι Γάλλοι διοργανωτές είχαν μία όντως πρωτότυπη ιδέα προσπαθώντας στην πρώτη διοργάνωση πρακτικά μετά την πανδημία, καθώς η προηγούμενη στο Τόκιο είχε σημαντικούς υγειονομικούς περιορισμούς, να δείξει ότι μία ολόκληρη πόλη μπορεί να μετατραπεί σε μία κινητή γιορτή αντικαθιστώντας ένα γεμάτο στάδιο.

Παρόλα αυτά, οφείλουμε να τονίσουμε, πως υπήρχαν αρκετά τρωτά και μελανά σημεία στην τελετή έναρξης που δεν αφορά την ιδέα της παρουσίασης αυτής καθεαυτής, αλλά την εκτέλεση του όλου concept.

Παρά την πετυχημένη και πρωτότυπη παρουσίαση της παρέλασης των αθλητών για πρώτη φορά στην ιστορία με πλοιάρια μέσα από τον Σηκουάνα, η παράλληλη συνέχεια της μετάδοσης είχε αρκετά τεχνικά και σκηνοθετικά θέματα να αντιμετωπίσει.

Ο βασικός λόγος των προβλημάτων και της σύγχυσης που προκάλεσε σε χιλιάδες θεατές τόσο από το Παρίσι όσο και από την τηλεόραση, ήταν τα πολλά παράλληλα δρώμενα σε διάφορα σημεία του κέντρου του Παρισιού, με αποτέλεσμα να μην έχει την δυνατότητα ο θεατής να αντιληφθεί τί ακριβώς συμβαίνει και που.

Επιπρόσθετα, είχαν σχεδιαστεί πολλά ταυτόχρονα μαγνητοσκοπημένα spots τα οποία λειτουργούσαν εμβόλιμα στην μετάδοση με στόχο προφανώς τον εντυπωσιασμό των τηλεοπτικών θεατών, χωρίς να υπολογίσουν ότι οι 300.000 θεατές του Παρισιού δεν μπορούσαν καν να το αντιληφθούν.

Επίσης, παρά τις προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων για πιθανή βροχόπτωση όπως και έγινε τελικά, φάνηκε η όλη διοργάνωση να είναι εκτεθειμένη χωρίς κάποιο εναλλακτικό σχέδιο προστασίας του προγράμματος και των θεατών, κάτι που φάνηκε άμεσα στα μάτια εκατομμυρίων θεατών.

Συμπερασματικά και σε γενικές γραμμές, η τελετή έναρξης στην γαλλική πρωτεύουσα, μπορεί να ήταν σε αρκετά σημεία φαντασμαγορική με πλούσιο υπερθέαμα, όμως η κεντρική ιδέα παρά τις καλές προθέσεις, χάθηκε στην πορεία, το μήνυμα θόλωσε και η εμμονή των διοργανωτών πάνω σε συγκεκριμένα κοινωνικά μηνύματα, δημιούργησε σε χιλιάδες θεατές και τηλεθεατές σύγχυση, πολιτιστική, ιδεολογική ακόμη και θρησκευτική.

Είναι βέβαιο πως τόσο κατά την διάρκεια, όσο και μετά το πέρας των αγώνων, πολλοί θα μνημονεύουν αν δεν το κάνουν ήδη, τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, όπου τόσο οργανωτικά, όσο και με την σπουδαία τελετή έναρξης που ανέδειξε την πλούσια ιστορία του ελληνισμού, θα μείνουν στην παγκόσμια ιστορία του θεσμού.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός