Το διακύβευμα

Του Στρατή Παλαιολόγου*

Τα οργανωμένα μέλη και οι φίλοι (με την προϋπόθεση πως θα επιλέξουν και την οργανωτική ένταξή τους)., καλούμαστε την Κυριακή 15.5.22 στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, για να ψηφίσουμε τον Πρόεδρο και τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής του.

Θα έχει προηγηθεί το Σάββατο 14/5 η ηλεκτρονική ψηφοφορία –αφορά τους συνέδρους του πρόσφατου Συνεδρίου μόνον- για τα άρθρα του καταστατικού που δεν ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου.

Σημαντικότατο διακύβευμα, ανάμεσα σε άλλα αυτής της διαδικασίας –πρωτόγνωρης στα καθ’ημάς για κόμμα προερχόμενο από την παραδοσιακή Αριστερά, είναι η φυσιογνωμία που θα διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σαν πολιτικό υποκείμενο, από την οποία θα προκύπτουν και οι επιμέρους πρακτικές και λειτουργίες του.

Για το χαρακτήρα και την αποστολή του προοδευτικού κόμματος έχουν ιστορικά διατυπωθεί διάφορες θεωρίες, όπως του Λένιν, του Τρότσκι, της Ρόζας, του Γκράμσι, του Πουλατζά, του Καστοριάδη κ.α.

Αποτέλεσμα των ιστορικών ρευμάτων με τη μορφή πρακτικών, είναι πως οι επίγονοι ιδεολόγοι και η εκάστοτε διανόηση κεντρικά ή περιφερειακά αυτοαναγορεύονται σε πρωτοπορία όπως συμβαίνει στα θεολογικά και μεταφυσικά θέσφατα, που βασίζονται στο ρήμα ΠΙΣΤΕΥΩ και όχι  στο ρήμα ΓΝΩΡΙΖΩ. Το ΠΙΣΤΕΥΩ είναι θεολογικό ρήμα που ΔΕΝ βασίζεται σε καμία απόδειξη.

Διαμορφώνουν έτσι ορισμένοι, μια γραφειοκρατική στάση όπου ο ΛΑΟΣ πρέπει να διορθώνει τα λάθη του ΚΑΙ ΟΧΙ οι εκπρόσωποι των αποτυχημένων πολιτικών και κοινωνικών επιλογών.

Για τις αποτυχίες ποτέ ΔΕΝ έχουν ευθύνες οι εκπρόσωποι της ΕΝΟΡΙΑΣ, αλλά οι ΑΛΛΟΙ και το ΣΥΣΤΗΜΑ. Αυτοδοξάζονται και ο αγώνας με μεταφυσικές πρακτικές συνεχίζεται.

Πολλές φορές σαν πολιτικές πρακτικές εμφανίζονται η προπαγάνδα και οι ανακοινώσεις – καταγγελίες κατά των αντιπάλων στη γνωστή στρατηγική φθοράς τους και συσπείρωση των «συνειδητοποιημένων». Δηλαδή μια πολιτική ετεροπροσδιορισμών, ενώ πρέπει πάντα να προηγούνται οι αυτοπροσδιορισμοί. Δηλαδή τι ΛΥΣΕΙΣ έχουμε να καταθέσουμε και όχι μόνον τι καταγγελίες έχουμε.

Γεννούνται λοιπόν αμείλικτα ερωτήματα : Tι θέλουμε;

  • Kόμμα της κοινωνίας ή οργάνωση των αυτοαναγορευόμενων ιδεολόγων, με πολιτικές ήττας, για τις οποίες φταίνε πάντα οι άλλοι και το σύστημα γενικά;
  • Κόμμα λαϊκό ή μόνον των ιδεολόγων και της σέχτας;
  • Kόμμα πολιτικών του προοδευτικού κινήματος ή παραγόντων που ο ένας προωθεί τον άλλον σαν ασανσέρ στελεχών-αξιωματούχων και όχι αγωνιστών πολιτογραφημένων στο πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι;

Θέλουμε κόμμα που αναπτύσσεται ΠΟΛΙΤΙΚΑ σε κάθε περιοχή και χώρο ή ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ οργανωτικό και ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ των οργάνων του κάθε συνεδρίου;

H συζήτηση επ’ αυτών μπορεί να είναι ΜΑΚΡΑ.

 ΟΛΟΙ ΜΑΣ –ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ- έχουμε σοβαρές πολιτικές ΕΥΘΥΝΕΣ και ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ. ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ – ΟΧΙ ΡΟΛΟΥΣ – ρόλους έχουν οι ηθοποιοί. Οι αριστεροί έχουμε ευθύνες και αρμοδιότητες, στο πλαίσιο της εκάστοτε λειτουργίας μας. Γι αυτό χρειαζόμαστε ένα πλαίσιο πολιτικό με συμφωνίες, ακόμα και με διαφωνίες.

Χρειαζόμαστε ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ.

Έχουμε ιδεολογικές τάσεις στο χώρο και γι αυτό η ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ  έχει δυσκολίες. Μπορούμε όμως να κατακτήσουμε την ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ πάνω σε αρχές, σε σχέδιο και σε στόχους. Για  να μην είμαστε τοπικοί ανταποκριτές κεντρικών συσχετισμών. Να αφήσουμε κατά μέρος τη λογική των ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΩΝ, των ΜΕΡΙΔΙΩΝ και των ΜΙΚΡΟΦΕΟΥΔΩΝ και να περάσουμε σε ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΕΣ σε πολιτικές που δεν θα μας ικανοποιούν μόνο οι ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ και οι ΑΝΤΙΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ, πολιτικές που δε θα μας ικανοποιούν τα ΜΕΙΟΨΗΦΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥΣ στην κοινωνία. 

Καιρός είναι να πούμε και να κάνουμε πράξη τη ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ  με άλλες δυνάμεις ή πρόσωπα αριστερά, ριζοσπαστικά, προοδευτικά, με κινήματα που δρουν στην κοινωνία, όπως χρόνια τώρα ο πολιτικός μας χώρος έχει σαν πρακτική που προσδιορίζεται και από τη σημερινή, πλέον, μετονομασία του σε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και αν αυτό δεν είναι εφικτό λέμε ΝΑΙ στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ με αυτές τις δυνάμεις της κοινωνίας.

Και σε κάθε περίπτωση έστω ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ σε θέματα που κάθε φορά συμφωνούμε. Ο Λαός, οι πολίτες δεν είναι βραχίονας επιδιώξεων των αυτοαναγορευόμενων ΣΥΝΕΠΩΝ.

Δε συμφωνούμε με τα ΜΕΙΟΨΗΦΙΚΑ περί συγκρότησης αριστερών πόλων για να χαρίσουμε στον αντίπαλο των ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ. Κατά συνέπεια θέλουμε και οφείλουμε να παλέψουμε για:

  • Μια νέα πολιτική και κοινωνική πλειοψηφία
  • Μια νέα ΝΙΚΗ των δημοκρατικών, προοδευτικών, αριστερών δυνάμεων
  • Μια ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ με θέσεις προοδευτικές για μια προοδευτική κυβέρνηση ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  σε εθνικό επίπεδο και προοδευτικές πλειοψηφίες σε όλους τους θεσμούς, ΤΟΠΙΚΑ και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ.

Για να κάνουμε πράξη τα παραπάνω η μαζική συμμετοχή μας στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την ερχόμενη Κυριακή, αποτελεί προυπόθεση και ταυτόχρονα αφετηρία για την πορεία προς την πολιτική αλλαγή.

Στις 15/05 συμμετέχουμε, ψηφίζουμε και ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ

        * Οικονομολόγου, Υποψήφιου για την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.