Το σκάνδαλο είναι πιο βαθύ από όσο φαίνεται: Η νέα «εποχή των κοριών», η ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ και ο αόρατος “ιδιώτης” που φέρνει κοντά το κράτος με το παρακράτος

Του Νίκου Λακόπουλου

Mε την αντιπολίτευση να ζητά εξεταστική επιτροπή για τις παρακολουθήσεις και την δημοσιογραφική έρευνα να πλησιάζει το περιβάλλον του πρωθυπουργού αναζητώντας τον αγοραστή του η κυβέρνηση στριμωγμένη έκανε κάτι που μάλλον άργησε να κάνει.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, από τον οποίο φέρεται να ζήτησε την κατά προτεραιότητα εξέταση των καταγγελιών που σχετίζονται με το παράνομο λογισμικό παρακολουθήσεων τηλεφώνων. 

Ο “ιδιώτης” -κατά την κυβέρνηση- όμως που επιχείρησε να μπει στο κινητό ενός ευρωβουλευτή τότε δεν παρακολουθούσε μόνο τον ίδιο -και τον δημοσιογράφο Κουκάκη. Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγαλύτερο σκάνδα΄λο που η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύψει.

Όταν ο διοικητής της ΕΥΠ παραδέχτηκε πως η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον δημοσιογράφο και σταμάτησε όταν ανέλαβε ο ιδιώτης με το Predator έκανε ένα μεγάλο λάθος. Ή επιχείρησε να προστατεύσει τον εαυτό του από μελλοντικές εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε δικαστήρια και ποινικές ευθύνες.

Η κυβέρνηση ΄έκανε νόμιμη παρακολούθηση -που της ζήτησε μια ξένη δύναμη-, όπως είπε ο Κοντολέων. Η υποκλοπή μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator είναι παράνομη κι αν εμπλέκεται σ’ αυτό η ΕΥΠ μάλλον θα πρέπει να απολογηθεί γι’ αυτό ο πολιτικός της προϊστάμενος δηλαδή ο Πρωθυπουργός της χώρας.

Η ΕΥΠ δεν βρίσκεται πίσω από την απόπειρα παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη. Αυτή φαίνεται να έγινε από κάποιον ιδιώτη -που έχει προμηθευτεί το Predator. ΄Ή κάποιος έκανε παρακολουθήσεις πριν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση κατά το πρότυπο του Κωνταντίνου Μητσοτάκη: δεν έκανε μόνο υποκλοπές, αλ΄λά φρόντιζε -όπως αποκάλυψε ο “κοριός” του να της χρεωθεί ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο υπουργός Επικρατείας όταν ρωτήθηκε για το αν υπάρχει σύμβαση της ΕΥΠ με κάποια εταιρία Krikel, είπε πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν υπέγραψε τίποτε με την παρούσα κυβέρνηση, αλλά το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ και με την υπογραφή του κ. Τόσκα.

Κι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσίασε χάρτη του 2018 για την παρουσία παράνομου λογισμικού στην έκθεση της Facebook, όπου καταγράφονται επτά παράνομα λογισμικά –επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση δηλαδή λέει πως οι παρακολουθήσεις γίνονταν πριν αναλάβει η ίδια, αλλά η εισαγγελέας που εποπτεύει την ΕΥΠ διέκοψε αιφνίδια την παρακολούθηση όταν ανέλαβε ο ιδιώτης με το Predator – σα να συνεργάζονται.

Πώς ο Μητσοτάκης έκανε την ΕΥΠ …ιδιωτική

Η κυβέρνηση αντί να δώσει απάντηση στην καταγγελία του Κουκάκη πέρασε στη Βουλή τροπολογία ώστε να μην είναι υποχρεωτικό να πληροφορούνται την παρακολούθηση όσοι νόμιμα παρακολουθούνται. Να μπορεί δηλαδή η ΕΥΠ να κάνει νόμιμες τις παράνομες παρακολουθήσεις- που κάνει κάποιος “ιδιώτης”.

Υπάρχουν όμως πολλές ενδείξεις πως η ΕΥΠ επί Μητσοτάκη έχει γίνει… ιδιωτική: ο σημερινός πρωθυπουργός δεν έθεσε μόνο υπό τον απόλυτο έλεγχο του την ΕΥΠ, αλλά φρόντισε να μην μεσολαβεί ανάμεσα στον ίδιο και την υπηρεσία πρόσωπο του οικογενειακού του περιβάλλοντος -σα να είναι η ΕΥΠ ούτε καν κυβερνητικ΄ή ή κομματική υπηρεσία -αλλά απολύτως ιδιωτική.

Επέμενε να αναλάβει συγκεκριμένο πρόσωπο ιδιωτικής εταιρείας την διοίκηση κι όταν αποκαλύφτηκε ότι δεν είχε τα προϊόντα άλλαξε το νόμο για να τα έχει -με ένα τρόπο που απολυταρχικά καθεστώτα αντί να σέβονται το νόμο αλλάζουν τον νόμο -αυτή τη φορά με… κοινοβουλευτικό τρόπο.

Ύστερα μετέθεσε υπαλλήλους, προσέλαβε άλλους παρακάμπτοντας το ΑΣΕΠ και δημιούργησε συνδέσμους της ΕΥΠ σε όλο το δημόσιο με ένα μοντέλο -κατά κοινή δήλωση των Ραγκούση – Σπίρτζη “που υπήρχε επί δικτατορίας, μόνο που ακόμη και τότε οι επίτροποι ήταν γνωστοί”.

Οι δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ επισημάναν τότε ότι, εκτός από την πρόβλεψη για το πρόσωπο του Π. Κοντολέοντα, δημιουργούνται σύνδεσμοι της ΕΥΠ επί της δημόσιας διοίκησης χωρίς την υποχρέωση να δημοσιεύουν στο ΦΕΚ κάθε πληροφορία σχετική με τις δραστηριότητές τους.

Παράλληλα θα μπορούν αφανώς να χρηματοδοτούνται από τα μυστικά κονδύλια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Όπως προβλέπεται στην τροπολογία, η ΕΥΠ θα μπορεί να συνάπτει μνημόνια συνεργασίας με όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα.

“Το κράτος της Δεξιάς οικοδομείται με γρήγορους ρυθμούς στην πιο σκληρή εκδοχή του” -έλεγαν- εξηγώντας ότι πλέον μπορεί να τοποθετηθεί συνεργάτης του πρωθυπουργού ή «εκλεκτός» της κυβέρνησης οπουδήποτε στη δημόσια διοίκηση, χωρίς καμία ανακοίνωση και για να λειτουργεί ως «σύνδεσμος» χωρίς κανέναν κανόνα.

Η όποια παράνομη δραστηριότητά του στο εσωτερικό της χώρας -παρακολούθηση υπαλλήλων, παρακολούθηση πολιτικών προϊσταμένων, υπεξαίρεση εγγράφων, καταπάτηση νόμου προσωπικών δεδομένων κ.ά.- θα μπορεί να συγκαλυφθεί στο πλαίσιο της υλοποίησης του «μνημονίου συνεργασίας» χωρίς καμία συνέπεια.

Η ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έτοιμος από τον καιρό που ήταν αντιπολίτευση μόλις ανέλαβε την κυβέρνηση δημιούργησε με τον επικεφαλής πριν μιας ιδιωτικής εταιρείας μια μυστική υπηρεσία που μπορεί να παρακολουθεί ακόμα και κρατικούς λειτουργούς, ακόμα και υπουργούς της κυβέρνησης, έχοντας προκαταβολικά ασυλία για τυχόν παράνομες πράξεις της.

Το ερώτημα που προκύπτει το έθεσε ο Χάρης Καστανίδης στην Επιτροπή Διαφάνειας, αλλά ο πρόεδρός της απαγόρευσε την ερώτηση: ο βουλευτής το ΠΑΣΟΚ φέρεται απευθυνόμενος στον Διοικητή της ΕΥΠ να ρώτησε αν ο κ. Κοντολέων γνώριζε τον Πρωθυπουργό πριν την τοποθέτηση του στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ.

Αν η απάντηση είναι “ναι” η παρακολούθηση του Ανδρουλάκη και του Κουκάκη είναι απλές λεπτομέρειες σε ένα σκάνδαλο που δεν έχει προηγούμενο κι αφορά την ίδια την λειτουργία του κράτους.

“Όποιος, ίσως, πιστεύει ότι η επιστροφή στην «εποχή των κοριών» είναι κάτι που του δίνει πλεονέκτημα έναντι των πολιτικών του αντιπάλων στο σκηνικό της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, δε διαπράττει απλώς μέγιστο θεσμικό ατόπημα, αλλά είναι βαθύτατα επικίνδυνος» θα πει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή Μιχάλης Κατρίνης.

Για την κυβέρνηση το θέμα θα αντιμετωπίσει η Δικαιοσύνη και “κάθε αρμόδια αρχή της ελληνικής Πολιτείας οφείλει να συνδράμει, με την τεχνογνωσία της και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, τη διερεύνηση και διαλεύκανση της μηνυτήριας αναφοράς του κ. Ανδρουλάκη”.

Η ΕΥΠ δηλαδή θα συνδράμει στην διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά φαίνεται πως υπάρχει και μια άλλη ΕΥΠ μέσα στην ΕΥΠ και μια ιδιωτική εταιρεία με την οποία συνεργάζεται. Το ΚΕΤΥΑΚ -Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης, Ανάπτυξης και Καινοτομίας- είναι αυτοτελής υπηρεσία μέσα στην ΕΥΠ που δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα πλην του Μητσοτάκη.

​Ο Πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται την ΕΥΠ και οργανώνει μια άλλη υπηρεσία μέσα στην εθνική υπηρεσία πληροφοριών, αλλά μπορεί και να χρησιμοποιεί και άλλη ιδιωτική υπηρεσία.

Ακόμα και αν αυτή η κυβέρνηση φύγει η επόμενη θα χρειαστεί πολύ καιρό για να αποκαταστήσει την λειτουργία του κράτους με το μοντέλο που ο Μητσοτάκης οργάνωσε την ΕΥΠ -με ένα τρόπο που θα ζήλευε η δικτατορία και ο πατέρας του.

Η αποκατάσταση της δημοκρατίας σε κρίσιμους τομείς θα πάρει πολύ χρόνο. Κάποιος “ιδιώτης” θα ελέγχει ακόμα το βαθύ κράτος και θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες. Κάποιος που θα έχει πληροφορίες και για τον εργοδότη του.