Υποψήφιος ο Χάρης Δούκας: Παραμένει και Δήμαρχος – Πώς διαμορφώνεται το τοπίο στο ΠΑΣΟΚ

Του Βασίλη Σκουρή

    

Προς Οκτώβριο οι κάλπες για την εκλογή ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη. Γιατί απειλούν με αποχή και καταγγελία οι «δελφίνοι» αν γίνουν οι εκλογές 28 Ιουλίου! – Υποψήφιος και ο Παύλος Γερουλάνος, πότε θα ανοίξουν τα χαρτιά τους τα υπόλοιπα στελέχη.

«Κλειστά» κρατάει επισήμως τα χαρτιά του για το αν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ο Χάρης Δούκας, αρκούμενος σε συνέντευξη που παραχωρεί στην «Καθημερινή» της Κυριακής να ζητήσει να δοθεί ο λόγος στη βάση του κόμματος.

Διαμηνύει, μάλιστα, πως «το εκλογικό αποτέλεσμα έστειλε ένα μήνυμα ότι η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης δεν πρέπει να χαθεί και πάλι σε ατέρμονες συζητήσεις», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τις προθέσεις του.

Ο Χάρης Δούκας, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Dnews, έχει αποφασίσει να καταθέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όταν κινηθούν επισήμως οι διαδικασίες, καθώς ήδη τάσσονται στο πλευρό του βουλευτές και στελέχη, ενώ δείχνει να έχει διείσδυση τόσο στα δεξιά του ΠΑΣΟΚ, όσο και στα αριστερά του. Επιπλέον, έχοντας ως προηγούμενο την εκλογή του στο Δήμο της Αθήνας μέσω της συνεργασίας με την «Ανοιχτή Πόλη» και τον Κώστα Ζαχαριάδη του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο Χάρης Δούκας όταν θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παραμείνει Δήμαρχος Αθηναίων, όπως Δήμαρχος Αθηναίων θα παραμείνει ακόμα και αν εκλεγεί. Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, ότι για το πρωί της Κυριακής υπήρχε προγραμματισμένη σύσκεψη με τους αντιδημάρχους και άλλα στελέχη ώστε να συνεχιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου, που αποτελεί και το μεγάλο του προσωπικό στοίχημα.Unmute

Υποψήφιος και ο Γερουλάνος

Βέβαιη θεωρείται και η υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ του Παύλου Γερουλάνου, με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και βουλευτή της Α΄ Αθηνών να είναι η δεύτερη φορά που θα διεκδικεί την προεδρία της Χαριλάου Τρικούπη.

Ήδη το επιτελείο του Παύλου Γερουλάνου ξεκίνησε τις προετοιμασίες, ενώ μεταξύ των στελεχών που θα τον στηρίξουν κάποιες πληροφορίες επιμένουν πως θα είναι και ο πρώτος σε σταυρούς ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου.

Ο Μαν. Χριστοδουλάκης, ο Μ. Κατρίνης και τα άλλα παιδιά…

Θέμα ημερών είναι η ανακοίνωση των προθέσεων για την ηγεσία του Μανώλη Χριστοδουλάκη, πρώην γραμματέα του ΠΑΣΟΚ και νεότερου βουλευτή της Χαριλάου Τρικούπη. Η αρχική του κατεύθυνση είναι να είναι υποψήφιος.

Πολύ προσεκτικά κινείται ο Μιχάλης Κατρίνης, που έχει ως στρατηγική του τη δημιουργία «μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης» και ο οποίος θα ανακοινώσει την όποια απόφασή του όταν ξεκινήσουν στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, ενώ δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους στελέχη όπως ο Παύλος Χρηστίδης και η Μιλένα Αποστολάκη, που αφήνουν ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Σε κάθε περίπτωση μαζί με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και τη Νάντια Γιαννακοπούλου θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στους συσχετισμούς που θα διαμορφωθούν την επόμενη μέρα των αποφάσεων για το χρόνο εκλογής ηγεσίας.

Προς Οκτώβριο η εκλογή προέδρου

Όπως όλα δείχνουν, πάντως, η εκλογή προέδρου θα πραγματοποιηθεί προς τα τέλη φθινοπώρου, πιθανότατα τον Οκτώβριο.

Κάποιες σκέψεις της ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη για τέλη Ιουλίου και συγκεκριμένα στις 28 Ιουλίου, μάλλον εξετάζονται εκ νέου, λόγω της πολύ χαμηλής συμμετοχής που θα υπάρξει στην ψηφοφορία μεσούσης του καλοκαιριού. Οι δε «δελφίνοι» σε μια τέτοια περίπτωση διαμηνύουν πως δεν θα συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και θα καταγγείλουν την ηγεσία ότι οδηγεί σε απονομιμοποίηση την εκλογή προέδρου.

Υποψήφιος σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης

Εννοείται πως σε κάθε περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία και κάνει μεγάλο λάθος όποιος τον έχει ξεγράψει εξ αιτίας κυρίως της λανθασμένης τακτικής του να μην σηκώσει εξ αρχής το γάντι που του πέταξαν οι δελφίνοι, με αποτέλεσμα να δώσει την εντύπωση πως φοβάται την αναμέτρηση.

ΑΠΟ ΤΟ DNEWS