Χαστούκι στον Μητσοτάκη, άχρηστοι Κασσελάκης και Ανδρουλάκης

Του Γιώργου Καρελιά

Οι ψηφοφόροι έδωσαν ένα γερό χαστούκι στη ΝΔ, όμως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ αποδεικνύονται ανίκανοι να εκμεταλλευθούν τις μεγάλες απώλειες του κυβερνώντος κόμματος.

Αν εξαιρέσουμε τη μεγάλη – πρωτοφανή- αποχή, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί, υπό όρους, να αποδειχθεί ευεργετικό για τα πολιτικά πράγματα της χώρας.

Η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέστη την πρώτη εδώ και πέντε χρόνια εκλογική ήττα της. Οι ψηφοφόροι τούς έδωσαν ένα γερό χαστούκι. Το οποίο θα ήταν μεγαλύτερο αν οι δημοσκόποι δεν έπαιζαν επί μήνες το παιχνίδι « η ΝΔ πιάνει το στόχο του 33%» .

Όμως, παρά τις μεγάλες απώλειες της ΝΔ, τα δύο κόμματα που ακολουθούν-και ήταν κυβερνητικά κόμματα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν- αποδεικνύονται ανίκανα να τις εκμεταλλευθούν, βολοδέρνουν γύρω από μικρομεσαία ποσοστά και είναι χορηγοί του κ. Μητσοτάκη. Το είχαμε γράψει εγκαίρως.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, παρά την καταιγιστική προσωπική προβολή του με όλους τους τρόπους και παρά το δημοκοπικό «πουσάρισμα» που είχε το τελευταίο διάστημα, αποδείχτηκε ανίκανος έστω να πλησιάσει το περσινό 18%, το οποίο είχε οδηγήσει σε παραίτηση τον Αλέξη Τσίπρα. Ας αναρωτηθούν τα στελέχη του κόμματος αυτού τι νόημα είχε η αλλαγή αρχηγού, όταν σε πολύ ευνοϊκές συνθήκες(ευρωεκλογές που ευνοούν την αντιπολίτευση, καθίζηση της ΝΔ), ο ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που κατάφερε είναι να μείνει δεύτερος. Η ατάκα «ο Κασσελάκης ήρθε για να μείνει», που διακίνησαν ορισμένοι φανατικοί «κασελακίστας» μόλις κυκλοφόρησε το exit poll, ήταν η πιο μεγάλη χαζομάρα της βραδιάς. Αν ένα κόμμα που ήταν κυβερνητικό, άλλαξε αρχηγό για να αναστρέψει τη καταρακύλα και …καταφέρνει να πάρει…15%, δεν καταλαβαίνει ότι πρέπει να στείλει τον κ. Κασσελάκη πίσω στο Μαϊάμι, είναι άξιο της μοίρας του.

Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, παρά την ελάχιστη άνοδό του από τις περσινές εκλογές, απέτυχε παταγωδώς. Δεν πέτυχε κανένα στόχο του. Ούτε να πάρει τη δεύτερη θέση από τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε να εκμεταλλευθεί στο ελάχιστο τη μεγάλη πτώση της ΝΔ. Είναι ολοφάνερο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εκφράσει τον προοδευτικό χώρο και ο κ. Ανδρουλάκης έχει υποχρέωση να παραμερίσει.

Τα δύο κόμματα που εκφράζουν συνολικά τον προοδευτικό χώρο, Κεντροαριστερά ή όπως αλλιώς λέγεται έχουν υποχρέωση να βγουν από το καβούκι τους, να δουν τη μεγάλη εικόνα και να κινηθούν για την ενοποίηση και την ανασύνθεσή του, ώστε να μπορέσει να γίνει υπολογίσιμος αντίπαλος για τη ΝΔ. Αν οι κκ. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης οχυρωθούν πίσω από τις «νίκες» τους, για τις οποίες βεβαίως γελάει και το παρδαλό κατσίκι και παραμείνουν κολλημμένοι στις καρέκλες τους, έχουν υποχρέωση να τους σηκώσουν όσοι νοιάζονται για τον προοδευτικό κόσμο συνολικά και τη χώρα.

Συνοψίζουμε: το εκλογικό αποτέλεσμα είναι κόλαφος για τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη. Οι ψηφοφόροι τούς κατέβασαν τα αυτιά. Διασώζονται μόνο γιατί οι δύο που ακολουθούν είναι άχρηστοι. Αν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ παραμερίσουν Κασσελάκη και Ανδρουλάκη και αρχίσουν οι διεργασίες για τη συγκρότηση ενιαίου προοδευτικού πόλου, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό για όλους και πρωτίστως για τον τόπο.

Τα σημάδια για το σημερινό αποτέλεσμα υπήρχαν, κάποιοι τα είχαμε εγκαίρως επισημάνει. Τώρα, στην επόμενη φάση, έχει μεγάλη αξία η ρήση της Γραφής: «Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω»

ΥΓ: Για την προκλητική ομοιομορφία των δημοσκοπήσεων, η οποία δεν κατέγραφε πρόθεση ψήφου αλλά διαμόρφωνε το αποτέλεσμα με την «εκτίμηση» (και στην περίπτωση της ΝΔ έπεσαν τραγικά έξω), θα χρειαστεί να γράψουμε τις επόμενες μέρες.

ΑΠΟ ΤΟ NEWS 24 7