Ψήφος στους απόδημους Έλληνες: Ναι, αλλά στους έχοντες ΜΟΝΟ την ελληνική υπηκοότητα

Του Γιώργου Λυκομήτρου

Με αφορμή την συζήτηση τελευταία στην Ελλάδα -και στην Βουλή- γιά την »ψήφο των απόδημων Ελλήνων», ας δούμε το ζήτημα »ψυχρά» και αντικειμενικά…

– Τα κόμματα της Ελλάδας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα, όχι με την πρέπουσα σοβαρότητα, αλλά με μικροκομματικά και μικροπολιτικά κριτήρια, που παραπέμπουν σε μη δημοκρατικές, τριτοκοσμικές χώρες.

– Οι ‘Ελληνες πολίτες που ζουν εκτός ελληνικής Επικράτειας, είχαν και έχουν το δικαίωμα να ψηφίζουν στην Ελλάδα, αλλά με την φυσική τους παρουσία εκεί, γεγονός που σημαίνει χρόνος γιά ταξίδι και έξοδα μετάβασης, παραμονής.

– Το Σύνταγμα αναφέρει (άρθρο 51) ότι «…οι βουλευτές εκλέγονται με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία από τους πολίτες που έχουν εκλογικό δικαίωμα, όπως νόμος ορίζει… Ως προς τους εκλογείς αυτούς (σ.σ.: έξω από την Επικράτεια) η αρχή της ταυτόχρονης διενέργειας των εκλογών δεν κωλύει την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο».

– Η ελληνική Πολιτεία, για 3 δεκαετίες, δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το ζήτημα της ψήφου των Ελλήνων που ζουν μόνιμα εκτός Επικράτειας. ‘Ελληνες πολίτες, όχι με διπλή υπηκοότητα, που είναι εγγεγραμμένοι στα Δημοτολόγια και στους εκλογικούς καταλόγους Ελλάδας.

– Η ελληνική Πολιτεία, με διάφορα προσχήματα, αρνείται να ψηφίσει τον νόμο γιά την υλοποίηση της αναφοράς του σχετικού άρθρου του Συντάγματος. Αυτή η ευθυνόφοβη και ασοβάρευτη αντιμετώπιση του θέματος εκ μέρους της Πολιτείας, δημιουργεί πολύ αρνητική εικόνα στους εκτός Ελλάδας, ‘Ελληνες.

– Εκτιμούμε ότι, η αναφορά του Συντάγματος της Ελλάδας, είναι για τους ‘Ελληνες πολίτες που ζουν εκτός Επικράτειας. ΔΕΝ αναφέρεται στους έχοντες και άλλη υπηκοότητα, δηλαδή της χώρας στην οποίαν ζουν μόνιμα. Κατά συνέπεια, προνοεί για τους ‘Ελληνες πολίτες, κάτοικους εξωτερικού, που ΔΕΝ έχουν και την υπηκοότητα της χώρας στην οποίαν ζουν, μόνιμα. Αυτοί και μόνο αυτοί, δικαιούνται να ψηφίζουν στις εκλογές στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, οι ελληνικής καταγωγής Αμερικανοί πολίτες, δηλαδή όσοι ‘Ελληνες μετανάστες απόκτησαν (και) την υπηκοότητα των ΗΠΑ και συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες των ΗΠΑ, χώρα μόνιμης διαμονής τους, είναι φυσικό και λογικό, να μην ψηφίζουν και στην Ελλάδα.

– Επειδή όμως οι γεννηθέντες στην Ελλάδα, που μετανάστευσαν αργότερα σε άλλες χώρες και απόκτησαν υπηκοότητα και των χωρών στις οποίες ζουν τώρα, είναι ήδη στα Δημοτολόγια και κατά συνέπεια στους εκλογικούς καταλόγους Ελλάδας, είναι απαραίτητο να γίνει το »ξεκαθάρισμα» στους εκλογικούς καταλόγους, με υπεύθυνες δηλώσεις των Ελλήνων πολιτών, μόνιμων κατοίκων εξωτερικού (όχι με διπλή υπηκοότητα), στις οποίες να τονίζεται ότι διατηρούν μόνο μία υπηκοότητα, την ελληνική και κατά συνέπεια, θα πρέπει να ψηφίζουν στην Ελλάδα, με την -ανέξοδη γιά την ελληνική Πολιτεία- επιστολική ψήφο.

– Οι ‘Ελληνες πολίτες που ζουν, π.χ., ως μόνιμοι κάτοικοι στις ΗΠΑ (με »πράσινη κάρτα»), δεν ξεπερνούν τις 50.000. Αυτούς, η ελληνική Πολιτεία, οφείλει να διευκολύνει με την επιστολική ψήφο. Το ίδιο να πράξει και με τους ‘Ελληνες πολίτες (μόνιμους κάτοικους, όχι με διπλή υπηκοότητα) σε άλλες χώρες.

– Εκτιμούμε ότι οι ‘Ελληνες πολίτες εκτός συνόρων, που έχουν μόνο την ελληνική υπηκοότητα, δεν φτάνουν στο 1 εκατομ., συμπεριλαμβανόμενων και των »νεομεταναστών» (περίπου 700.000) της μεγάλης »οικονομικής κρίσης», από 2010 και μετά.

– Εκτιμούμε ότι είναι λογικό το επιχείρημα ότι ‘Ελληνες που ζούν εκτός Ελλάδας γιά δεκαετίες, με ασθενείς δεσμούς με την χώρα καταγωγής τους, με υπηκοότητα των χωρών στις οποίες ζουν μόνιμα, που συμμετέχουν στις εκλογικές διαδικασίες των νέων πατρίδων τους, με παιδιά και εγγόνια που γεννήθηκαν-μεγάλωσαν στις χώρες αυτές, δεν γίνεται να επηρεάζουν εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα.

– Κατά συνέπεια, η ελληνική Πολιτεία οφείλει να διευκολύνει τους εκτός συνόρων πολίτες της (μόνιμους ή μη, κάτοικους εξωτερικού, τους ΜΗ έχοντες διπλή υπηκοότητα), με την επιστολική ψήφο. Οι προφάσεις γιά την μη αντιμετώπιση του ζητήματος της ψήφου στους απόδημους ΕΛΛΗΝΕΣ, πιστοποιούν ευθυνοφοβία, που δεν αρμόζει σε δημοκρατικές χώρες.

Και όσοι ζούμε εκτός Ελλάδας γιά δεκαετίες, που αποκτήσαμε και την υπηκοότητα των χωρών στις οποίες ζούμε μόνιμα, καλό και χρήσιμο είναι, να σταματήσουμε να ομιλούμε-αερολογούμε, γενικά και αόριστα, »πιέζοντας» την Ελλάδα, γιά το »δικαίωμα ψήφου» στις εκλογές στην χώρα καταγωγής μας. Ας σεβαστούμε το δικαίωμα των συμπατριωτών μας στην Ελλάδα, που ζουν εκεί, να επιλέγουν αυτοί ποιοί θα τους κυβερνούν και όχι εμείς, οι έξω, που επιλέξαμε να ζούμε μόνιμα εκτός Ελλάδας. Οφείλουμε όμως να αγωνιστούμε γιά το δικαίωμα της »επιστολικής ψήφου» στους ‘Ελληνες, μόνιμους κάτοικους εξωτερικού, που έχουν ΜΟΝΟ την ελληνική υπηκοότητα.

Ο Γιώργος Λυκομήτρος είναι δημοσιογράφος kalami.us