Μόνο και μόνο

Του Ιωάννη Δαμίγου

Αναρίθμητοι οι λόγοι που επιβάλλουν τον τερματισμό αυτής της κυβερνητικής συνάθροισης ανέντιμων και ιταμών τυχοδιωκτών, που όμως εξελέγησαν, με πολλούς και δόλιους τρόπους, από μια προβληματική κοινωνία. Ξεχωρίζω ανάμεσά τους δυο, τους πλέον ενδεικτικούς ως καταστροφικούς και δύσκολα ανατρέψιμους λόγους.

Ο πρώτος έχει να κάνει με την μεθοδευμένη καταρράκωση της αξιοπρέπειας των πολιτών, με ευθείες επιθέσεις σε όλα τα επίπεδά της. Εν τάχει να αναφερθώ σε βασικούς τομείς που συνθέτουν το όλον της έννοιας αξιοπρέπεια, την συμφωνία για τους κανόνες συμπεριφοράς και την αίσθηση που έχει κανείς όταν οι άλλοι τον σέβονται, καθώς νοιώθει πως έχει κάποια αξία. Όπως, η εργασία, η παιδεία, η υγεία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η ισότητα, η προοπτική, ο ελεύθερος χρόνος και άλλα.

Η συνεχής απώλεια τμημάτων της εξωθεί την βαλλόμενη πανταχόθεν κοινωνία σε αρνητική συμπεριφορά, οδηγούμενη σε ευκαιριακή και παράτυπη αναζήτηση τρόπων επιβίωσης, μοιραία. Δημιουργώντας μια στρατιά νεόπτωχων, άνεργων και περιθωριακών ομάδων, εύκολη λεία επιτηδείων προς εκμετάλλευση παντοιοτρόπως. Διασπώντας έτσι τους συνδετικούς κρίκους της αλυσίδας της κοινωνίας. Η αρχή της σήψης που προσβάλλει και επεκτείνεται σε όλο το σώμα της.

Η ανάκτησή της, δύσκολη, επίπονη και χρονοβόρα προσπάθεια.Ο δεύτερος λόγος, έχει να κάνει με την ύπουλα προβαλλόμενη χρήση της ανομίας, που παράγει το προπέτασμα καπνού για παράνομες και μαφιόζικες δημόσιες επαγγελματικές κλοπές, κυβερνητικών λειτουργών και παρατρεχάμενων, προσφέροντας ευκαιρία δράσης σε λογής ερασιτέχνες κλεφτοκοτάδες.

Το καρκίνωμα της ανομίας και της αρπαχτής, έχει διατρέξει την ραχοκοκαλιά της κοινωνίας. Μαστροποί και αστυνόμοι σε αγαστή συνεργασία, αστυνόμοι εκτελεστές ανήλικων φτωχοδιάβολων, ιερείς βιαστές, αρχηγοί παρακολουθούμενοι και εκβιαζόμενοι, έφηβοι εναντίον εφήβων, γονείς κακοποιούν τα παιδιά τους, η διάβρωση της ανομίας δηλαδή σε πλήρη εξέλιξη. Με αρωγό δε την προκλητική μη απόδοση δικαιοσύνης, έχει στηθεί ένα ολόκληρο φύση ανεξέλεγκτο παρακράτος, που ξεπέρασε και αυτούς τους ίδιους τους εμπνευστές του.

Η αναστροφή της ποτέ, τιτάνιο έργο. Μόνο και μόνο για αυτούς τους δυο λόγους, η ανάγκη επιτάσσει τον άμεσο τερματισμό αυτού του τραγικού κυβερνητικού συνονθυλεύματος άπληστων. Η κληρονομιά της παρακμής θα έχει και άλλα παρελκόμενα γεννήματα που θα εμφανιστούν στην συνέχεια, που δεν θα εκπλήττουν πλέον την κοινή γνώμη ως κοινά. Μόνο και μόνο για τους δυο παραπάνω λόγους, εθνική ανάγκη στάσης, τουλάχιστον, αυτού του ατέλειωτου κατήφορου διάλυσης αξιών και ηθικής. Μόνο και μόνο.