Η Γιάννα Αγγελοπούλου είναι πάντα εδώ: “Σύντομα θα έχω 103 παιδιά”!

Του Γ. Λακόπουλου

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ-150x150 (1)Όσοι λένε ότι η Γιάννα Αγγελοπούλου είναι πλέον απούσα  από τα ελληνικά πράγματα, θεωρούν ότι παρουσία σημαίνει η διεκδίκηση τηλεοπτικής συχνότητας και η συμμετοχή στην πολιτική διαπάλη. Υπάρχει κι άλλος δρόμος και η κυρία τον ακολουθεί με θέρμη: η υποστήριξη των νέων ανθρώπων  της χώρας ως μέθοδος διεξόδου από το τούνελ.  Ετσι με τον τρόπο της παραμένει “απέναντι στο σύστημα” όπως είχε πει στην “Καθημερινή”.

Αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη δεν βρέθηκε μόνο ο Αλέξης Τσίπρας και οι -παρακολουθούμενοι από τους περρουκοφόρους- υπουργοί. Βρέθηκε και η Γιάννα Αγγελοπούλου για την ετήσια σύνοδο του Clinton Global Initiative Annual Meeting 2016! . Η  οικογένεια Αγγελοπούλου έχει ενεργό και συνιδρυτικό ρόλο στο  Ιδρυμα Κλίντον.

Στις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ στην Αθήνα η κοινή γνώμη ήταν αφοσιωμένη στη Καλογριτσιάδ,α η Γιάννα Αγγελοπούλου  στα πλαίσια της ομιλιας της με τίτλο  “Leadership Matters”, μπροστά σε  ισχυρούς ανθρώπους του πλανήτης, ανακοίνωσε τη διεύρυνση του προγράμματος υποτροφιών που έχει θεσπίσει τελευταία χρόνια για την επιμόρφωση και ενθάρρυνση Ελλήνων πτυχιούχων να παραμείνουν και να προσφέρουν τη γνώση που αποκτούν στη Ελλάδα.

85257afa81e17474cd8dc4ed06d9f819-1Η επέκταση του προγράμματος υποτροφιών Angelopoulos Fellowship Program θα πάει την επωνυμία “Angelopoulos 100” και θα αφορά στην υποστήριξη και χρηματοδότηση προγραμμάτων φοιτητών απ’ όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του Clinton Global Initiative University.

Δεν ήταν μια απλή ανακοίνωση, αλλά  κεντρική δραστηριότητα του CGIU και πριν την ομιλία της Αγγελοπούλου προβλήθηκε σχετικό βίντεο στο ακροατήριο. Η Γιαννα εξηγησε ποιοι  παίρνουν τις υποτροφίες , με  κριτήρια και γιατι  γίνονται όλα αυτά.

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δίνονται από την ίδια τη Γιάννα Αγγελοπούλου, στο video

-”Οι νέοι άνθρωποι έχουν τη δύναμη και τη θέληση να αλλάξουν τον κόσμο. Απόδειξη γι’ αυτό είναι τα προγράμματα των φοιτητών . Με τις πρωτοβουλίες τους έχουν επιφέρει μια σημαντική αλλαγή στις τοπικές κοινωνίες τους”.

gianna-theodoros-engelopoulos-650Σ’ αυτό το απόσπασμα της ομιλίας της αποτυπώνεται η απόδοση που είχαν ως τώρα στη χώρα οι υποτροφίες και οι λόγοι της επέκτασης. Ο προσωπικός φίλος της Μπιλ Κλίντον, υπερθεμάτισε:

“Όσα προβλήματα και αν αντιμετωπίζει μια χώρα, αυτά μπορούν να επιλυθούν με την  ενεργοποίηση των νέων, ως υπεύθυνων πολιτών και την δραστηριοποίησή τους με άξονα το κοινό όφελος””.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου έχει υποστηρίξει δεκάδες φοιτητών από το 2012 που εγκαινίασε το πρόγραμμα υποτροφιών. Το αποτέλεσμα δεν είναι απλώς η παραμονή νέων επιστημόνων στη χώρα αλλά και η εφαρμογή νέων ιδεών και πρακτικών που ήδη χρησιμοποιούνται. Π.χ. η δημιουργία τεχνολογικών εργαλείων για την πρόσβαση περισσότερων μαθητών σε αναγκαίο εκπαιδευτικό υλικό για την εισαγωγή τους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, η αύξηση των εθελοντών δοτών αίματος και μυελού των οστών, η δημιουργία κινητής μονάδας καθαρισμού ιματισμού για τους αστέγους και τους πρόσφυγες.

Το επίσημο περιοδικό της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, παρουσιασε μερικους απο τους  υποτρόφους του προγράμματος Αγγελοπούλου!  Στο Exposed in Thessaloniki, το έντυπο της TIF Helexpo, παρουσιάζει την  Ιωάννα Φωτοπούλου, τη Μαρία Δερμεντζή, της Αναστασία Σιάπκα και της Όλγα Ματούλα.  Οι ιστοριες τους αποδεικνυουν  την αξία των  υποτροφιών.

Το ενδιαφέρον των νέων για ένταξη στο Angelopoulos Fellowship Program προκύπτει και από τις άνω των 1000 αιτήσεις συμμετοχής.

Η ίδια είναι ικανοποιημένη γι’ αυτή τη δραστηριότητα και υπερήφανη για την επέκτασή της.

cgi-med-pws-tha-ginoun-oi-idees-praksi-sti-mesogeio-w_hr“Οι υπότροφοι του Προγράμματος δεν θα φύγουν από την χώρα μας για να εργαστούν στο εξωτερικό. Δεν εγκαταλείπουν την Ελλάδα, παρόλα τα προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει. Και εγώ δεν τους εγκαταλείπω και θα συνεχίσω να τους στηρίζω>.

-< Έχω 3 παιδιά, σύντομα θα έχω 103”, λέει για τους νέους υποτρόφους της..

Το Angelopoulos 100 θα επεκτείνει το τωρινό πρόγραμμα υποτροφιών και θα υποστηρίξει ακόμα περισσότερους νέους ανθρώπους ώστε να οικοδομήσουν με επιτυχία τις δικές τους επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Το 2011 πριν το πρόγραμμα υποτροφιών η Γιάννα Αγγελοπούλου συμπράττοντας πάντα με το Ίδρυμα Κλίντον  δημιούργησε το Angelopoulos Public Leaders Program, το οποίο έδωσε τη δυνατότητα σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες που έχουν αφήσει την ενεργό πολιτική μετά τη θητεία τους να προσφέρουν τις γνώσεις τους και την εμπειρία τους, στη Σχολή Διακυβέρνησης John F. Kennedy του Χάρβαρντ. Μεταξύ των άλλων έχουν συμμετάσχει ο πρώην Πρόεδρος του Μεξικού Felipe Calderón και η πρώην Πρόεδρος της Φινλανδίας Tarja Halonen.

i-gianna-aggelopoulou-stirizei-tis-upotrofies-tou-cgiu-w_lΗ χαμένη ευκαιρία

Η οικογένεια Αγγελοπούλου εγραφεται  στον κατάλογο των ανθρώπων  που κανουν καλή χρήση του πλούτου. Η Γιάννα και ο  Θόδωρος Αγγελόπουλος δεν εχουν επιχειρηματικά ενδιαφέροντα στην Ελλάδα και σε οτι μετέχουν ειναι για να προσφέρουν και ποτέ για να πάρουν.

Για την Ελλάδα η Γιάννα Αγγελοπούλου είχε σχεδιάσει μια μεγάλη εκδήλωση που θα άνοιγε ,εν μέσω της κρίσης,  πραγματικές αναπτυξιακές προοπτικές. Προγραμμάτιζε να φέρει στην Αθήνα την ετησια ευρωπαϊκή συνέλευση του Ιδρύματος Κλίντον τον Ιούνιο του 2015. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος των επαφών της με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και με τον Αντώνη Σαμαρά ως πρωθυπουργό.

Μαζί με το ζεύγος Κλίντον θα έρχονταν στην Αθήνα κορυφαίοι κεφαλαιούχοι -ομογενείς και άλλοι- και εκπρόσωποι μεγάλων διεθνών επιχειρήσεων με σκοπό να ερευνήσουν το ενδεχόμενο σοβαρών επενδύσεων σε τομείς καινοτομίας που θα έδιναν ώθηση στην ελληνική οικονομία.

Το πρόγραμμα ματαιώθηκε καθώς οι συμπεριφορές της κυβέρνησης Τσίπρα σ’ αυτά τα θέματα κάθε άλλο παρά δημιουργούσαν το κατάλληλο περιβάλλον για τέτοιες πρωτοβουλίες.

Ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Έκτοτε η Γιάννα Αγγελοπούλου δεν ανέλαβε άλλες πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, πλην της μεσολάβησής της για τη γνωστή δημόσια συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον.

imagesΤο ενδιαφέρον της για τη χώρα –την οποία δεν έχει επιβαρύνει ποτέ ούτε με ένα ευρώ- παραμένει, εστιάζοντας στο σημαντικότερο ίσως  πρόβλημα της χώρας, όπως διατυπώθηκε συχνά από την ιδία μ όταν παρουσίαζε το βιβλίο της«My Greek Drama”:

–   “Το ζήτημα της ηγεσίας, της ηγετικότητας, της μετάδοσης αυτής της σπίθας που τόσο είναι αναγκαία και που τόσο μας έχει λείψει στην Ελλάδα είναι ένα ζήτημα που με απασχολεί”.

Ίσως να βλέπει τις δεκάδες φοιτητών που υποστηρίζει να δημιουργήσουν και ως φυτώριο για τις μέλλουσες ηγεσίες.

*Σχετικά βίντεο εδώ ,εδώ , εδώ, εδώ,