Η αξία της κυβερνητικής εμπιστοσύνης

Του Μελέτη Ρεντούμη

Όπως είναι κοινώς γνωστό και υποστηρίζουν επίσης οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές, μία κυβέρνηση δείχνει την αξία της σε μεγάλες και σημαντικές κρίσεις, όπως αυτή η πρωτόγνωρη διαδικασία που ζούμε με την πανδημία παγκόσμια.

Είναι οι συνθήκες εκείνες που μπορούν πολύ εύκολα είτε να προδώσουν αν όχι να ρίξουν μία κυβέρνηση, αν λάβει τις λάθος ή τις μοιραίες αποφάσεις για τον λαό της ή αντιθέτως να ανέβει πολύ υψηλά σε δημοτικότητα απολαμβάνοντας θεαματικά ποσοστά αποδοχής.

Στην προκειμένη περίπτωση με την υγειονομική κρίση που βιώνουμε στην χώρα μας, η μαγική λέξη που χαρακτηρίζει και συνεχίζει να επιδεικνύει η κυβέρνηση καθημερινά, είναι η εμπιστοσύνη.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατάφερε με τον τρόπο του και τις επιλογές του, να κερδίσει την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, παρά τα σκληρά μέτρα περιορισμού και απαγόρευσης που έχουν εφαρμοστεί.

Οι εξελίξεις τόσο παγκόσμια όσο και στην Ελλάδα, καθημερινά δικαιώνουν τις επιλογές της κυβέρνησης και φέρνουν στην επιφάνεια τις κλασικές πολιτικές αξίες μέσα από τις οποίες, ένας πρωθυπουργός και μία υπεύθυνη κυβέρνηση, οφείλει να δείχνει τον δρόμο προς τους πολίτες, να τους παροτρύνει να πράξουν τα δέοντα, να χρησιμοποιεί την κατάλληλη επιχειρηματολογία, με σύνεση, ειλικρίνεια, σεβασμό και πάνω από όλα να ακούγονται και να αξιοποιούνται οι ειδήμονες και γενικά οι κατάλληλοι άνθρωποι με τα απαραίτητα προσόντα σε περιόδους εθνικά κρίσιμες όπως η συγκεκριμένη.

Τόσο ο επικοινωνιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, όσο και ο επιχειρησιακός σε σχέση με την πανδημία, δείχνει ότι υπάρχει σχέδιο, επιμονή, υπομονή και τα κατάλληλα στελέχη, από τους υπουργούς μέχρι τους γενικούς γραμματείς, με στόχο να συντονίσουν, να ενημερώσουν και εν τέλει να δώσουν λύσεις προασπίζοντας την υγεία των πολιτών και το δημόσιο συμφέρον.

Αυτό το κρίσιμο διάστημα, ο πρωθυπουργός επένδυσε στην εμπιστοσύνη των πολιτών και όπως φαίνεται την κέρδισε επάξια Δεν υποσχέθηκε μαγικές λύσεις, δεν μίλησε για μία εύκολη κατάσταση που θα ξεπεραστεί άμεσα και το σημαντικότερο όλων, πρόταξε την ανθρώπινη ζωή, πάνω από οποιαδήποτε μακροοικονομικά μεγέθη και παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνει η χώρα εξερχόμενη από μία δεκαετή κρίση.

Η εμπιστοσύνη που αναπτύσσεται ανάμεσα σε ένα λαό, μία κοινωνία και την κυβέρνησή του, αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας που δημιουργεί τις συνθήκες, ώστε να υπάρξει ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, όπου δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, αλλά όλοι οι πολίτες ίσοι, έχουν τόσο τις ευκαιρίες, όσο και την πρόσβαση που τους αξίζει κυρίως σε θέματα υγείας αλλά και οικονομικής στήριξης, κάτω από έκτακτες συνθήκες όπως εν προκειμένω της πανδημίας.

Καθήκον της εκάστοτε κυβέρνησης, δεν είναι απλά να προτείνει πολιτικές, αλλά μέσα από την δική της λειτουργία και τις νομοθετήσεις, να εκπαιδεύει την κοινωνία σε μία νέα λογική, ειλικρίνειας, πειθαρχίας, αξιοκρατίας, σύνεσης και αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο.

Συμπερασματικά θα λέγαμε, πως παρά τις αντίξοες συνθήκες που διανύει η χώρα, υπάρχει μία χρυσή ευκαιρία, η Ελλάδα να ξαναβρεί τις χαμένες της αξίες στις σχέσεις πολίτη κράτους, με ορίζοντα την ευημερία και την ανάπτυξη για όλους.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός