Business του φαρμάκου

Του Ιωάννη Δαμίγου

Αλίμονο να μην υπήρχε επιτηδευμένη “σιγή”, όπως και σε τόσα άλλα επιχειρηματικά καρτέλ, στην μεγάλη δουλειά του φαρμάκου εδώ και καιρό στην χώρα μας. Ένα μεγάλο παιχνίδι κέρδους και υπερκέρδους, πάντα σε βάρος των απροβλημάτιστων συνήθως πολιτών, που και αυτό έχει να κάνει με την εμπορευματοποίηση της υγείας.

Με την καινούρια απόφαση του ΕΟΦ (Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων) αίρεται η απαγόρευση εξαγωγών σε 158 φάρμακα από τα 277 που περιλαμβάνονταν στις τρεις προηγούμενες αποφάσεις του 2023. Η καινούρια απόφαση θα ισχύει για τρεις μήνες έως τις 19 Απριλίου 2024, οπότε και θα επανεξετασθεί η επάρκεια των φαρμάκων στην αγορά. 

Ο κος Σπύρος Γεωργιάδης ως υπουργός Υγείας, έχει φροντίσει για την υπερασπιστική πολιτική του, εξασφαλίζοντας το εμπόριο φαρμάκου με εξαγωγές των εταιρειών, χαμηλώνοντας εντέχνως τις τιμές βοηθώντας τες. Ακόμα και φαρμακαποθήκες, μέσω τρίτων, ιδρύουν βραχύβιες εταιρείες εξαγωγών, προκειμένου να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία γρήγορου και παράτυπου πλουτισμού. Ήδη με αυτόν τον τρόπο, παρατηρούνται ελλείψεις σε βασικά φάρμακα όπως αντιβιοτικά, ινσουλίνη,  εισπνεόμενα και άλλα, καθώς ο ΕΟΦ με την απόφασή του επαναφέρει την αγωνία και την ανασφάλεια των πολιτών για την εξασφάλιση της θεραπευτικής τους αγωγής. Κάτι για το οποίο έχει προειδοποιήσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, προχωρώντας σε μηνυτήριες καταθέσεις κατά παντός υπευθύνου, ενώπιον της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ώστε να διακριβωθεί από την εισαγγελική έρευνα, ποιος στερεί το φάρμακο από τον Έλληνα πολίτη.

Επισημαίνει ακόμη, πως με την υπ’ αριθμόν   2214/2023 απόφαση του Συμβουλίου επικρατείας (Δ΄ τμήμα) επί του ζητήματος της προσωρινής απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης φαρμακευτικών προϊόντων, η οποία έκρινε μεταξύ άλλων ότι “το παράλληλο εμπόριο μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη φαρμάκων σε μια εθνική αγορά, να θέσει δε σε κίνδυνο τον σταθερό, ασφαλή και με τα απαιτούμενα ποιοτικά εχέγγυα εφοδιασμό με φάρμακα του πληθυσμού του κράτους από το οποίο πραγματοποιούνται οι εξαγωγές”.

Να σημειωθεί εδώ, πως έχουν βγει στην αγορά τα “βαποράκια” που σκοπό έχουν να συλλέξουν τα “σπάνια” εναπομείναντα φάρμακα στα φαρμακεία, ώστε να συγκεντρωθούν προς εξαγωγή. Business δηλαδή εις βάρος της υγείας του πολίτη, που ξεπερνούν το ποσό των δυο δις, υπό την αιγίδα του υπουργείου  Υγείας του Σπύρου Γεωργιάδη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. 

Δεν αρκεί λοιπόν, το κατάντημα των νοσοκομείων που αναβάλουν επείγουσες εγχειρήσεις, ακόμη και στο νοσοκομείο παίδων, με σκοπό την ιδιωτικοποίηση, αλλά κερδοσκοπούν ασύστολα και με την έλλειψη φαρμάκων, εξάγοντας.  Μάταιος ο άνισος αγώνας των φαρμακοποιών, απέναντι στο καρτέλ των εταιρειών φαρμάκων και του κράτους έμπορα. Πολύ σύντομα, θα … αναβάλει και ο πολίτης, ο ανέμελος, ο απροβλημάτιστος, ο αδαής, την όποια θεραπευτική αγωγή ακολουθεί, μέχρι νεωτέρας αν και εφόσον έχει καταφέρει να επιβιώσει παρόλα αυτά. Φάρμακο ή φαρμάκι …